Zomer in mineur: annulaties
Tom Van Snick
Het zat er aan te komen, voor een aantal belangrijke evenementen waar het gerstenat rijkelijk vloeit heeft de #safethesummer niet mogen zijn. En misschien maar terecht ook. Veel organisatoren weten nu ook waar ze aan toe zijn, en ook de sponsors-brouwers van dienst weten nu definitief dat er minder brouwsels nodig zijn om de dorstige massa te laven.
Massa-evenementen…iets wat komende dagen nog verder zal gedefinieerd (moeten) worden want voor menig organisator is het toch nog koffiedik kijken. En wat met de vele bierfestivals die dit voorjaar en deze zomer gepland waren? We kunnen er niet omheen, op een bierfestival ben je nooit alleen, wordt er gezellig gekeuveld en verbroederd en als de drank is in de mans (of vrouw) dan worden regeltjes als eens vergeten. Ik vrees dat we op dat vlak ook een droge zomer gaan beleven, althans zeker tot 31 augustus.
Gelukkig voorziet menig drankhandel of zelfs lokale horecazaak ons van heerlijk gerstenat tot aan onze voordeur. Daarom nog een warme oproep, blijf je lokale brouwers en handel steunen!
Tom Van Snick
Adriaen Brouwer Feesten - Oudenaarde
Ook jaarlijkse Adriaen Brouwer Bierfeesten in Oudenaarde gaan niet door: “We willen volgend jaar dezelfde artiesten en leveranciers”
De Adriaen Brouwer Bierfeesten in Oudenaarde kunnen dit jaar niet doorgaan. Door de verlenging van de coronamaatregelen zullen de jaarlijkse bierfeesten naar volgend jaar verplaatst worden. “Ik wil dan met dezelfde artiesten, leveranciers en sponsors samenwerken, hopelijk doorstaan zij deze crisis”, zegt organisator Peter Decordier.
do 16 apr 12:24 bron vrt
Dat grote festivals niet meer mogen doorgaan, is duidelijk. Maar ook iets kleinere evenementen zoals de Adriaen Brouwer bierfeesten moeten afgelasten.
Jammer, maar begrip
De bierfeesten in Oudenaarde bestaan al sinds 1956. “Dit zal het eerste jaar zijn dat ze niet kunnen doorgaan, dat is natuurlijk jammer”, zegt organisator Peter Decordier. Toch is hij blij dat er nu duidelijkheid is: “We kregen veel vragen van mensen of de bierfeesten nog doorgingen eind juni of niet. Iedereen kijkt er naar uit om terug uit zijn kot te mogen komen.”
Niet alleen de bezoekers maar ook de organisatie stond te popelen. “Wij keken er ook naar uit maar dan gaat het plotseling niet door. Dat geeft een gevoel van ontgoocheling maar er is ook wel begrip. De volksgezondheid gaat voor en dat begrijpen de mensen ook, hoe jammer het ook is.”
Afgelasten of verplaatsen
De bierfeesten zullen een jaartje wegblijven maar komen in 2021 terug. “We hadden eerst gedacht om de feesten te verplaatsen naar een ander moment dit jaar zodat we toch een uitlaatklep konden geven aan mensen”, legt organisator Decordier uit. “Maar dan kwamen we in het vaarwater van andere evenementen dus hebben we toch beslist om alles naar volgend jaar te verplaatsen, inclusief artiesten, leveranciers en sponsors.”
De organisatie hoopt dus om volgend jaar alle plannen terug boven te halen. “Alles was al klaar, ook de sponsoring was rond. Het zou leuk zijn als we alles kunnen doorschuiven naar volgend jaar maar we moeten eerst zien of alle sponsors en leveranciers de crisis doorkomen.”
Noteer alvast de nieuwe datum in je agenda: vrijdag 25 juni, zaterdag 26 juni en zondag 27 juni 2021.
Gentse Feesten
Geen Gentse Feesten komende zomer: "Eerste keer in 101 jaar dat ze niet doorgaan"
"Het zal de eerste keer in 101 jaar zijn dat de Gentse Feesten niet doorgaan. Dat is natuurlijk bijzonder jammer, maar ik heb begrip voor de beslissing en ben ervan overtuigd vele Gentenaars met mij." Dat zegt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) in een reactie op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad.
Belga- wo 15 apr 20:58
De Nationale Veiligheidsraad had beslist dat er tot en met 31 augustus geen massa-evenementen zoals festivals kunnen plaatsvinden. De Gentse Feesten, gepland van 17 tot 26 juli, zullen dus niet doorgaan.
"Na overleg met de sector heeft de Stad Gent een aanpak om organisatoren te steunen. Het leeuwendeel van de subsidies aan organisatoren wordt geheroriënteerd om ze in staat te stellen om de editie van 2020 te overbruggen, en op een andere manier toch artiesten te programmeren en publiek te bereiken", zegt het Gentse stadsbestuur.
De Stad Gent voorzag voor de organisatie van de Gentse Feesten ruim 900.000 euro om de pleinorganisatoren, Miramiro, Circusplaneet en Puppetbuskers te ondersteunen. Nu de Gentse Feesten worden afgelast, zal de Stad Gent die organisatoren tot 80 procent van de voorziene subsidie uitbetalen.
"Het is van de periode van de Eerste Wereldoorlog geleden dat de Gentse Feesten niet zijn doorgegaan. Maar het laatste dat we willen, is dat het virus ook de toekomstige edities van de Gentse Feesten hypothekeert", stelt Annelies Storms, schepen van Evenementen en Feesten. Er komt geen light-versie van de Gentse Feesten en ook voor de kleinschaligere Patersholfeesten kan onvoldoende social distancing geregeld worden.
Ook de organisatoren van Gent Jazz hadden de bui al zien hangen. "We begrijpen de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad uiteraard, maar dat maakt ze niet minder onprettig. Voor het publiek, voor ons, voor al onze collega's en voor alle muzikanten, geluidstechnici, podiumbouwers, foodtrucks." Het festivalbestuur zal binnen enkele dagen beslissen wat er moet gebeuren voor wie al tickets kocht
Lokerse Feesten
Organisatie Lokerse Feesten reageert deels opgelucht: "Misschien organiseren we iets kleins voor onze medewerkers"
De organisatie van de Lokerse Feesten heeft enerzijds hartzeer omdat het festival noodgedwongen geannuleerd is, maar is wel opgelucht dat de beslissing zo vroeg valt. Het festival zou pas in augustus plaatsvinden, dus nog niet alle voorbereidingen waren getroffen.
Amélie Outters radio 2 / do 16 apr 12:08
"Het nieuws kwam uiteraard niet als een verrassing, we hadden het allemaal verwacht. Maar toch komt het zwaar aan", getuigt Timothy Heyninck, organisator van de Lokerse Feesten. "Ik heb heel veel hartzeer, maar tegelijk ook heel veel respect voor de mensen die de beslissing moesten nemen. Dat moet niet makkelijk zijn, maar het lijkt mij meer dan terecht."
Blij met duidelijkheid
Heyninck is ergens opgelucht. Het festival is pas in augustus, dus de organisatie weet al vrij vroeg waar ze aan toe is. "We zijn nu nog in het voorjaar, dus dat is normaal de periode dat we heel veel voorbereidingen treffen. Maar de ticketverkoop verliep stroef, we moesten nog contracten tekenen met leveranciers. Dus op dat vlak is het goed dat er nu al duidelijkheid is."
De Lokerse Feesten strikt elk jaar grote artiesten, zo stonden dit jaar onder meer Lionel Richie en The Black Eyed Peas op het programma. "Wij gaan zo snel mogelijk contact opnemen met die agentschappen. Want ook voor hen was het koffiedik kijken wat de festivalzomer zou brengen. Nu de knopen zijn doorgehakt, kunnen we concreter praten over de toekomst."
Misschien zullen we wel eens samenkomen met alle medewerkers
Het festival staat bekend om het engagement van de honderden vrijwilligers en de samenwerkingen met plaatselijke handelaars van bijvoorbeeld paardenworsten. "Die mensen willen wij deze zomer opvangen, voor zover de richtlijnen dat toelaten. Misschien dat we met de medewerkers wel eens samenkomen in de periode dat het festival normaal aan de gang is", vertelt de organisator. "Maar dat wil voor alle duidelijkheid niet zeggen dat er een light-versie van de Lokerse Feesten komt!"
Wat met tickets?
"De 46e editie van de Lokerse Feesten zal niet in 2020 maar in 2021 plaatsvinden", voegt hij nog toe. "En de mensen die al een ticket hadden gekocht kunnen op hun beide oren slapen: de waarde van de tickets blijft behouden. Je krijgt een voucher die twee jaar geldig is. Je kan dus kiezen of je naar de Lokerse Feesten in 2021 of 2022 wil komen. Hoe dat praktisch in z'n werk gaat, daarover krijg je binnenkort een mail."
Alleen de mensen die een fysiek ticket hadden gekocht in één van de verkooppunten, moeten zelf actie ondernemen. Zij moeten zich aanmelden via deze link, zodat de organisatie ook hen op de hoogte kan houden via mail.