top of page

WILLIAM PROEFT


VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN - 77


Super Cadix (5,6% Alc.Vol.)

Antwerpse Brouw Compagnie – Antwerpen

Amberkleurig licht wazig bier met een mooie romige witte schuimkraag.

Moutig aroma

Hoppige neus

Moutige aanzet

Hoppig

Frisse citrustoetsen

Sinaasappelprik

Evenwichtig

Licht bittere afdronk

Een aangenaam en verfrissend bier van lage gisting!


Dit vierde bier van de Antwerpse Brouwcompagnie kwam tot stand bij de opstart van hun nieuwe brouwzaal. Ze gaven Tom hun brouwmeester een shirt met Seefman als superman er op gedrukt.

Een brouwmeester is een held die over superkrachten bezit. Hij zet tenslotte water om in bier!

Deze T-shirt is uiteindelijk het label van Super Cadix geworden! De superheld in de categorie lagers.

De brouwerij is gevestigd op het eilandje in Antwerpen in de wijk Cadix. Vandaar de naam .

Het bier werd trouwens bekroond met een zilveren medaille op de Brussels Beer Challenge in de categorie ‘Hoppy Lager’


Triomf (6,0% Alc.Vol.)

Brasserie Dupont – Tourpes-Leuze

Amberkleurig bier met gebroken witte fijne schuimkraag

De neus ruikt gebrande mout Licht rokerige prikken. Ook de smaak laat ons gebrande mout proeven Karamel Subtiele rooksmaak Stoffig Soms zoete toetsen (choco-toffee) Lichte bitterheid in de achtergrond. Soms een tikje grassig Redelijke bittere afdronk Drinkt vlot en is aangenaam


Ook bekend als Triomfbier Vooruit ! Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan besliste het Kunstencentrum De Vooruit in Gent om opnieuw een eigen Vooruitbier te brouwen. Het bier moest de herinnering oproepen aan de brouwactiviteit die het begin 1900 had gehad in de voormalige Brouwerij Vooruit van de Coöperatieve Maatschappij ‘Vooruit’. Olivier Dedeycker brouwer bij Brasserie Dupont uit Tourpes brouwde er voor hen een Spéciale Belge, een dorstlessend bier met een niet al te hoog alcoholpercentage naar een oude stijl uit 1905.


Urthel Saisonière (6,0% Alc.Vol.)

Brouwerij Urthel (Swinkels Family Brewers) – Ruiselede

Gebrouwen bij Palm - Steenhuffel

Diep goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag Fris uitgebalanceerd aroma van citrus en sinaasappel Prikken van ontbijtgranen

De eerste slokken zijn zoete gist

Granig

Licht kruidig.

Fruitigheid van Citrus.

Goed uitgebalanceerd

Stevige kruidige afdronk.

Misschien iets te fruitig voor een saison!

Maar toch een schitterende dorstlesser!

Garçon! Nog een Seiseke aub!


De Urthel Saisonnière wordt sinds november 2009 gebrouwen. In november schonken Hildegard en haar echtgenoot Bas het biertje voor het eerst op de Gentse Horecabeurs en het leek meteen aan te slaan.' Normaal brouwt Hildegard voornamelijk zware bovengistende bieren, maar omdat mensen wel eens meer dan één Urthel wilden drinken, besloot ze een licht bier te brouwen. Toch houden ze met dit seizoensbier hun eigen excentrieke smaak. Het mengt de zachtheid van de tarwe met het bittere van hop. De ideale dorstlesser met toch veel smaak.' Ondanks de naam Saisonnière kun je het bier het hele jaar door krijgen. 'Eigenlijk is het een knipoog naar het seizoensbier. Vroeger brouwden boeren dit soort lichte bieren in de winter met hun overschot. Hildegard laat zich niet graag in vakjes steken, maar als ze dan toch moet kiezen, dan valt dit bier inderdaad in de categorie van de seizoensbieren.' Urthel werd overgekocht door Swinkels Family Brewers (Bavaria) Sinds 2017 worden de Urthel-bieren gebrouwen bij brouwerij Palm te Steenhuffel, eveneens in handen van de nieuwe eigenaars. Op 28 juni 2010 won Hildegard met haar Urthel Saisonnière de prestigieuze World Beer Award 2010 voor het Beste Europeese Seizoensbier. Iets om trots op te zijn.


Wipers Time 14 (6,2% Alc.Vol.)

Brouwerij De Kazematten – Ieper

Goudkleurig wazig bier met een romige volle schuimkraag Het aroma is kruidig (Koriander) Gistig en moutig. Granige prikjes. De aanzet is fruitig. Zoete mout Sinaasappelschil Granige toetsen Hoppig Evenwichtig

De afdronk is ook redelijk hoppig Een pittig Iepers bier! Hans Depypere, CEO van de brouwerij Sint-Bernardus in Watou, en Rudi Ghequire, productieleider bij Rodenbach, kwamen op het idee om een stadsbrouwerij in te richten in de Kazematten van Het Houten Paard in Ieper . In 2014 was het zover. Hun kinderen Julie Depypere en Maarten Ghequire openden er uiteindelijk een microbrouwerij, waar dagelijks 750 liter bier gebrouwen kan worden. Na verschillende proefbrouwsels stond hun eerste bier ‘Wipers Time 14’ op punt Bij het brouwen van het bier wordt het zaad van de mariadistel gebruikt. Die staat ook afgebeeld op het etiket! (Met dank aan Els voor de herinnering)

De naam van het bier is afkomstig van het Britse soldatenkrantje, dat in de Kazematten van 1916 tot 1918 gedrukt werd. Dat gebeurde op een oude pers die de soldaten uit de ruïnes van de stad hadden gehaald. Kortrijkzaan Koen Hugelier werd aangesteld als brouwer en is dat nog altijd.


Zannekin (8,0% Alc.Vol.)

De Dolle Brouwers – Esen

Amberkleurig wazig bier met een mooie stevige schuimkop Kruidig aroma met wat zoetigheid Bloemig

Moutige aanzet. Zweeft tussen zoet en bitter. Fruitigheid van witte wijn Mooi in balans Een fruitige zoete afdronk Wat hoppigheid in de mond Een bier om te genieten op het terras van Café Zannekin

Immers enkel te verkrijgen in café Zannekin in Lampernisse. Wie een stukje natuur wil ontdekken en dat bier wil nuttigen moet zeker een fietstocht maken van uit Diksmuide naar Lampernisse!


Groeten William

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page