Vijf kroonjuwelen uit het Kasteel
5 redenen waarom Belgische biercultuur UNESCO Werelderfgoed is
(volgens Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck)
De rijke Belgische biercultuur prijkt sinds 30 november 2016 op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Deze erkenning van UNESCO is een mooie beloning voor al wie zich inzet om onze biercultuur levendig te houden.
Maar wat onderscheidt de Belgische biercultuur van pakweg de Duitse of Amerikaanse biercultuur? De onderstaande vijf redenen vormen het antwoord op die vraag!

#1 World Beer Awards voor Belgische bieren
De World Beer Awards reiken jaarlijks prijzen uit binnen de bierwereld. Dit zijn de hoofdcategorieën:
World’s Best Dark Beer
World’s Best Flavoured Beer
World’s Best IPA
World’s Best Lager
World’s Best Pale Beer
World’s Best Sour Beer
World’s Best Speciality Beer
World’s Best Stout & Porter
World’s Best Wheat Beer
Elke hoofdcategorie wordt nog eens onderverdeeld in subcategorieën. Daarbij wordt ook één bier bekroond tot het beste bier van de wereld.
Elk jaar behoren tal van Belgische bieren tot de winnaars. Ook Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck mocht al enkele prijzen mee naar huis nemen:
World’s Best Chocolate & Coffee Flavoured Beer: Barista Chocolate Quad
Zilver in de categorie World’s Best Fruit & Vegetable Flavoured Beer: Kasteel Rouge

#2 Belgische biercultuur telt 4 gistingswijzen
Bier brouwen doe je op basis van een gistingswijze. Wereldwijd vind je twee typen bieren: bieren van lage gisting en bieren van hoge gisting. Deze klassieke gistingswijzen bepalen op welke temperatuur de vergisting wordt voltrokken en welk type gist op het einde van de gisting naar beneden trekt.
Lage gisting | Max. temperatuur: 14°C – Type gist: saccharomyces carlsbergensis – Bijvoorbeeld: pilsbieren.
Hoge gisting | Max. temperatuur: 15 – 25°C – Type gist: saccharomyces cerevisiae – Bijvoorbeeld: dubbel, tripel, quadrupel, …
In België worden er ook twee andere typen speciaalbieren gebrouwen: bieren van spontane gisting en bieren van gemengde gisting.
Spontane gisting: brouwer voegt zelf geen gist toe. De wort gaat in een open koelschip vanzelf vergisting omdat het in aanraking komt met specifieke microflora die in de omgeving aanwezig zijn.Bijvoorbeeld: lambiek en gueuze
Gemengde gisting: bij deze gistingswijze versnijdt de brouwer jong en oud bier. Het oorspronkelijke brouwsel is vaak een hogegistingsbier. Een deel hiervan wordt gerijpt in opstaande eiken vaten waarin zich een melkzuurgisting voltrekt. Eenmaal dit proces klaar is, wordt het bier gemengd met een jong hogegistingsbier. Bijvoorbeeld: roodbruin bier
…of zijn het er, met hergisting op vat en fles erbij, toch 5? Een mens vraagt zich soms zulke dingen af...

#3 Evenwichtige bierstijlen
Belgische brouwers streven altijd naar de perfecte balans in het glas. Dat evenwicht is volgens velen het handelsmerk van de Belgische biercultuur.
Toch waagt de hedendaagse Belgische brouwerij zich aan nieuwe uitdagingen. Deze worden mede gestimuleerd door de opkomst van microbrouwerijen die de klassieke bierstijlen een twist geven. Denk maar aan:
Limited edition bieren
Seizoensbieren
Daarnaast is België op zich verantwoordelijk voor enkele unieke bierstijlen:
Abdijbier
Trappist
Gueuze
Spéciale Belge
#4 Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand
De federatie van Belgische Brouwers is één van de oudste verenigingen van ons land. Maar wat doet deze vereniging? Stamt af van de brouwersgilde die in de loop van de 14e eeuw werd opgericht; Viert elk jaar het feest van Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers;
Verenigt 100-tal brouwerijen in België (goed voor 90% van Belgische bierproductie).
Daarnaast lanceerde de vereniging reeds tal van bewustwordingscampagnes rond (overmatig) alcoholgebruik:
Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand
BOB (rijden en alcohol gaan niet samen)
16 jaar? Bewijs ‘t maar!
Bovenstaande campagnes waren één van de doorslaggevende redenen van UNESCO om de Belgische biercultuur als erfgoed te erkennen. Volgens UNESCO helpen deze maatregelen bij het waarborgen van de biercultuur in België. Ook brouwerijen zelf doen er alles aan om hun consumenten te overtuigen om op een bewuste manier met alcohol om te gaan. Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck wijdt bijvoorbeeld een hele pagina aan het thema ‘Bewust Genieten‘.

#5 Bier is België, België is bier
Dat bier een grote rol speelt in de Belgische samenleving bewijzen deze voorbeelden:
De vele cafés houden de Belgische biercultuur levendig, ook in het buitenland zijn er tal van biercafés te vinden die zich volledig focussen op Belgische bieren.
In de sportwereld zijn biermerken vaak sponsor van een club. Zo is het speciaalbier Filou sponsor van basketbalteam Filou Oostende, voetbalclub KV Oostende en volleybalclub Knack Volley Roeselare.
Foodpairing met bier is helemaal in.
Topchefs experimenteren met smaken en stijlen, en nemen zelfs een biersommelier aan die een gerecht matchen met een bier.
Het mag duidelijk zijn dat bier in het DNA van elke Belg schuilt. Samen hebben we dan ook de plicht om onze rijke biercultuur levendig te houden. Geen betere manier om dat te doen door samen te klinken met een glas speciaalbier.
Santé!