top of page

Tripels 15

William Roelens


Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras. DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.


Braven Apostel (8,0%Alc.Vol.) De Proefbrouwerij – Lochristi


Wazig blond bier met een witte schuimkraag Zoete neus Granige prikken Licht kruidaroma De aanzet is halfzoet Tikje suikerachtig Lichte bitterheid volgt Soms honing in de smaak Citrus- Sinaasappelschil bitterheid Goed in balans De afdronk is licht zoet Voortreffelijk bier



Filou Tripel (8,5%Alc.Vol.) Kasteelbrouwerij Van Honsebrouck – Emelgem

Goudblond bier met een witte romige schuimkraag

Gistig aroma Fruitige prikken Een zachte zoete honingsmaak verwent onze smaakpapillen. Moutig Lichte hoppigheid Ook enkele kruidige tonen Perfect in evenwicht Droge afdronk met een lichtfruitige smaak Lekkere Belgische tripel Deze tripel zorgde enige tijd voor commotie in de bierwereld!

De Antwerpse brouwerij Moortgat was van mening dat Filou fel op hun Duvel geleek en trok daarvoor naar de rechtbank. Zelfde alcohol% , wit etiket met rode letters en dezelfde flesvorm, de vergelijking was niet veraf. Maar brouwerij Moortgat kreeg geen gelijk van de rechter!

Het bier is ook shirt-en naamsponsor van Landskampioen BC Oostende. De club heet momenteel Filou Oostende. “Onze fans kunnen letterlijk de sponsor smaken”, sprak voorzitter Johan Verborgh.


Kapittel Tripel Abt (10%Alc.Vol.) Leroy Breweries – Boezinge


Oranje kleurig bier met een grof gebroken witte schuimende kraag In de neus rozijntjes Tikje karamel & ook ietwat fruitige sinaasappelschil Zoete eerste slokken Warm alcoholisch Kandij Enige bitterheid Evenwichtig Lang fruitige afdronk Nasmaak is licht kruidig Een relax tripel!

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page