top of page

Topjaar voor Heineken, bierprijs omhoog!

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022

Het hing al in de lucht, maar het wordt nu bevestigd in de Cafékrant: ondanks een top jaar verhoogt Heineken de bierprijs. Waarschijnlijk omdat de verliezen in hun het speciaalbier traject goed gemaakt moeten worden.

Vanwege de stijgende grondstof- en transportprijzen voelt Heineken zich genoodzaakt de bierprijzen te verhogen. Dat heeft Heineken woensdag laten weten bij de presentatie van de jaarcijfers over het vorige jaar.

Heineken rekent die hogere kosten door in de bierprijs die de consumenten betalen. Het is nog niet duidelijk hoeveel duurder het bier gaat worden. Na een verlies van ruim 100 miljoen euro in 2020 boekte het bedrijf in het jaar 2021 een winst van 3,3 miljard. De winst pakte over het jaar 2021 zo hoog uit omdat het aandeel van Heineken in de Indiase brouwerij ruim 1 miljard meer waar werd.

Daarbovenop voerde Heineken een flinke reorganisatie door tijdens de coronacrisis. Er werden ongeveer 8000 banen geschrapt. Over het jaar 2021 had Heineken minder last van de crisis en is het zelfs qua bierverkoop bijna op het niveau van 2019. Voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika wordt meer bier verkocht.

Voor het jaar 2022 verwacht Heineken dat de bierverkoop mogelijk minder hard groeit. Voornamelijk vanwege de hogere bierprijzen. Ondanks het feit Heineken meer bier aan het verkopen is in Noord- en Zuid-Amerika, voorziet het bedrijf die groei niet in Europa. Heineken verwacht dat het nog een tijdje duurt voordat de bierverkoop in Europa op het niveau is van 2019.

Dennis Hurkmans reageerde direct op de aankondiging van Heineken. We willen u die niet onthouden: 'Als de hele keten van boer-mouterij-mouthandel-brouwerij-drankenhandel-retailer-consument in één hand zit, ontdek je dat die prijsstijgingen helemaal niet nodig zijn. Maar als elke schakel in een enorm lange inefficiënte keten met veel schakels procentueel gaat verhogen, ontstaat simpelweg hyperinflatie. Op De Heische Hoeve en bij Bus Whisky hebben wij de hele keten van korrel tot borrel in eigen hand. En dat scheelt een slok op een borrel. Daarom hebben wij goed nieuws: wij zien geen enkele reden om de prijzen voor onze bieren of onze whisky te verhogen'. Het is maar dat u het weet.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page