top of page

'T IJ VAN DE DUVEL: BIJZONDER BIER MET EEN DUVELS KARAKTER

'T IJ VAN DE DUVEL: BIJZONDER BIER MET EEN DUVELS KARAKTER

Cobrew tussen twee brouwers in de Lage Landen

Terwijl in de brouwerij van Duvel Moortgat in Puurs de nieuwste batch Duvelbieren 90 dagen rijpt om zo bij te dragen tot de gekende verfijnde smaak en het zuivere aroma van Duvel, vonden de brouwers de tijd om nóg een bier te brouwen in de microbrouwerij. Deze keer deden ze dat niet alleen, maar gingen ze aan de slag met de Nederlandse collega’s van 't IJ [100% Duvel Moortgat dochter]. Het resultaat? Een bloemig, fris, hoppig en fruitig speciaalbier. Het is een bijzonder speciaalbier met een Duvels vakmanschap en karakter én met Amsterdams lef. Het resultaat van deze fantastische samenwerking, kun je vanaf midden mei ontdekken.

Speciaalbier van de Lage Landen

Er waren eens enkele Nederlandse en Belgische brouwers die samen een bier wilden maken. Het klínkt als het begin van een goeie ouwe ‘Belgen’-mop, maar het is het begin van een mooie en langdurige samenwerking tussen twee brouwerijen.

De Nederlanders en de Belgen, in veel opzichten zijn ze best verschillend. De Belgen zijn doorgaans Bourgondischer ingesteld dan de Nederlanders en de Nederlanders zouden op hun beurt weer meer lef hebben en directer uit de hoek komen dan hun gemoedelijke Zuiderburen. Maar, wat voor moois gebeurt er als je de eigenschappen van beide landen met elkaar deelt? Als je het vakmanschap en het ambachtelijke karakter van Duvel combineert met de Amsterdamse rebellie van 't IJ? Dan krijg je een mooie cobrew, een hazy IPA: 't IJ van de Duvel.

Tweede cobrew

In 2017 was de samenwerking tussen beide brouwerijen zo’n groot succes dat het bier in een mum van tijd was uitverkocht. Met de zomer in aantocht hebben beiden brouwerijen wederom de handen ineengeslagen en wordt er een nieuw bier gedeeld: 't IJ van de Duvel, een zachte IPA – een blondbier met een mooie troebelheid. Dit speciaalbier is tegelijk bloemig, fris, hoppig en fruitig en daarmee een perfect bier voor de langere en warmere dagen, om samen van te genieten op het balkon of in de tuin en hopelijk ook snel weer op het terras. Geen kopie van 2017, maar een volledig nieuw bier dat even zacht smaakt - zoals ze in Nederland zeggen - de taal van de Belgen.

Proefnotities

Stijl: Hazy IPA

Alcohol: 6,66%

Kleur: Een blond bier met een mooie troebelheid.

Smaak: Een zachte IPA: bloemig, fris en heel fruitig van smaak door de hoparoma’s

Hop: Azacca, Mosaic & Citra

Body: Zacht


#horecacomeback

Steun de horeca via horecacomeback. Horecacomeback is één van de grootste ondersteuningsprogramma’s ooit voor de horeca en een mooi initiatief om horecaondernemers een hart onder de riem te steken. Ondersteun de sector je zó nauw aan het hart ligt door een waardebon van een geregistreerde horecazaak te kopen via www.horecacomeback.be.

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page