Statiegeld op blikjes in Nederland
Statiegeld op blikjes definitief: 15 eurocent per stuk
Per 31 december 2022 wordt definitief statiegeld op blikjes ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) zojuist in een brief aan de Tweede Kamer. Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend.
Eerder had het kabinet al besloten dat er statiegeld op blikjes zou komen als het aantal blikjes dat in het milieu terechtkomt niet flink zou afnemen. Recent bleek dat er over 2020 sprake is van een toename. Er is gekozen voor eind 2022 om de supermarkten en producenten een realistische invoeringstermijn te geven. Tegelijk komt de staatssecretaris tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer om dat jaar stappen te zetten, mochten de cijfers over blik in het zwerfafval daar aanleiding toe geven.

2 miljard blikjes over de toonbank
Het statiegeld van 15 eurocent is hetzelfde bedrag dat momenteel is geplakt op kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat ze in ons milieu belanden. Verantwoordelijk minister Van Veldhoven: ,,De coronacrisis heeft de grootste prioriteit van dit kabinet. Tegelijkertijd blijf ik me ook op andere terreinen inzetten voor een gezonde en schone toekomst. Zo’n 150 miljoen blikjes die jaarlijks in het milieu belanden, ongeveer 25 olympische zwembaden vol, horen daar niet bij.” De producenten moesten het aantal blikjes dat in het milieu terechtkomt met minimaal 70 procent laten afnemen in de loop van 2021 ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017. Nu blijkt uit recente cijfers over vorig jaar dat voor de tweede keer op rij het aantal blikjes helemaal niet is afgenomen, en zelfs met 27 procent is toegenomen.
Automatische vervolgstap
Dat maakt de afgesproken daling onhaalbaar en statiegeld op blikjes voor het kabinet de automatische vervolgstap. Door dit besluit nu te nemen, krijgt de sector volgens Van Veldhoven duidelijkheid en de noodzakelijke voorbereidingstijd voor de invoering van het statiegeld op blik.
Waar je straks je blikje kan inleveren, wordt nog nader uitgewerkt. De horeca en kleinere verkopers worden ontzien. Dat betekent dat zij vrijgesteld zijn van de inname van blikjes en dat de producenten van blikjes de kosten dragen van het statiegeldsysteem.
Bron: Algemeen Dagblad
Foto: Bruges Beer Experience