top of page

Speciaalbier in Blik

Het is jaren geleden dat ik in een artikel uitgebreidt aandacht besteedde aan bier in blik en de opkomst van sperciaalbier in blik. Media in België en Nederland zijn inmiddels ook eindelijk wakker geschoten en er staat een leuk artikel in Food Process.


SPECIAALBIER IN BLIK AAN OPMARS BEZIG

DE VOOR- EN NADELEN VAN BLIKKEN EN FLESSEN

Het Wit-bier van St.Bernardus is zowel op fles als in blik verkrijgbaar. De blikken werden eerst in de VS uitgerold en later volgde de rest van de wereld

Steeds meer (speciaal)bieren van Belgische brouwerijen worden in blik verpakt. Dit biedt extra marketingkansen en zou ook ecologische voordelen hebben, terwijl er geen grote nadelen tegenover staan voor het bier zelf. De perceptie van de Belgische consument blijkt de grootste drempel om van flessen op blikken over te schakelen. Bovendien is het verhaal niet zo zwart-wit en moet aan een resem randvoorwaarden worden voldaan opdat het potentieel van blik ten volle benut wordt. "Toch is dit aandeel groeiende ten koste van de eenmalig gebruikte glazen flessen", zeggen bierexperts Gert De Rouck en Jos Oostendorp.

WEG VAN DE STANDAARD

België heeft een sterke, internationaal gelauwerde biercultuur van meer dan duizend biersoorten en even veel bijhorende glazen. Zeker als het om speciaalbieren gaat, beschouwen wij de donkerbruine flessen vanouds als 'de standaardverpakking'. De belangrijkste reden hierachter is dat het bruine glas het uv-licht tegenhoudt. Dit licht heeft een negatieve invloed op de hopcomponenten van het bier en veroorzaakt een vieze geur, wat op zijn beurt een kwalijk effect heeft op de smaakbeleving.


Verder lezen: Bier in blik of fles? - FoodProcess (pmg.be)

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page