top of page

Sint-Bavo abdijbier tot leven gewekt

Vader en zoon brengen eeuwenoud recept van Sint-Baafsabdij-bier weer tot leven, om kinderen in armoede te ondersteunen

Joeri (48) en Lauren (24) Cools zijn verzot op bier maar ook sterk betrokken als het gaat om kinderen in armoede. Hun twee passies combineren ze in Bavo-bier, een brouwsel op basis van het eeuwenoude recept van de Gentse Sint-Baafsabdij. Een deel van de opbrengst gaat naar twee organisaties die werken rond kinderen in armoede.

“1 op 5 Belgische kinderen groeit op in armoede”, begint Joeri. “Door de pandemie worden kansarme gezinnen nog harder getroffen. Het is tijd om in actie te schieten.” Samen met zijn zoon lanceert hij Bavo, een blond biertje met eeuwenoude wortels. Tot de negentiende eeuw brouwden de monniken van de Sint-Baafsabdij hun eigen bier. Nadien bewaarde de Universiteit van Gent het recept, en zo konden Joeri en Lauren er nu mee aan de slag. Ze maken het bier op exact dezelfde wijze als de monniken het deden: ongefilterd en zonder toegevoegde suikers of kunstmatige aroma’s.

Zelf uit een kansarm gezin

Vader en zoon noemden hun bier naar de Sint-Baafsabdij maar ook naar de heilige Bavo, een edelridder uit de zevende eeuw. Die zou al zijn bezettingen hebben weggeschonken aan de armen om monnik te worden. In navolging zullen Joeri en Lauren een deel van hun opbrengst aan twee Gentse organisaties geven die zich inzetten tegen kinderarmoede: Pirlewiet en Uilenspel. Pirlewiet organiseert vakanties voor jongeren in armoede en Uilenspel voorziet gratis huiswerkbegeleiding voor kansarme kinderen.

“Ik weet uit ervaring welke schaamte er heerst en hoe moeilijk het als kind is om na de schoolvakantie niet te kunnen meepraten over reizen en leuke familie-uitstapjes”, zegt Joeri. “Ik groeide namelijk zelf op in een kansarm gezin. Ik weet daarom ook dat het heel moeilijk is om een diploma te behalen wanneer er thuis amper ruimte en rust is om huiswerk te maken.”

Zelf uit een kansarm gezin Vader en zoon noemden hun bier naar de Sint-Baafsabdij maar ook naar de heilige Bavo, een edelridder uit de zevende eeuw. Die zou al zijn bezettingen hebben weggeschonken aan de armen om monnik te worden. In navolging zullen Joeri en Lauren een deel van hun opbrengst aan twee Gentse organisaties geven die zich inzetten tegen kinderarmoede: Pirlewiet en Uilenspel. Pirlewiet organiseert vakanties voor jongeren in armoede en Uilenspel voorziet gratis huiswerkbegeleiding voor kansarme kinderen. “Ik weet uit ervaring welke schaamte er heerst en hoe moeilijk het als kind is om na de schoolvakantie niet te kunnen meepraten over reizen en leuke familie-uitstapjes”, zegt Joeri. “Ik groeide namelijk zelf op in een kansarm gezin. Ik weet daarom ook dat het heel moeilijk is om een diploma te behalen wanneer er thuis amper ruimte en rust is om huiswerk te maken.” More to come

Het blonde abdijbier is vanaf 8 mei te ontdekken in de vele biercafés in Gent en in herberg Macharius. Ondertussen werken Joeri en Lauren verder aan een bruin Bavo-bier, dat zou eind dit jaar op de markt komen. Bovendien volgt er nog het boek ‘Iedereen Bavo’ met leuke bierweetjes en de historiek van de Sint-Baafsabdij en het Bavo-bier.


Bron: PZC

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page