Rouwregister voor Armand Debelder geopend
Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022
Gemeente Beersel opent rouwregister
voor Armand Debelder
Ook voor de gemeente Beersel is Armand Debelder een monument.
Met het overlijden van Armand Debelder verliest Beersel een monument. Daar zal iedereen het wel over eens zijn. Ook de gemeente Beersel heeft lovende woorden over voor Armand: “Dankzij de inzet, het doorzettingsvermogen en het harde werk van Armand groeide zijn geliefde lambiek, geuze en kriek uit tot een streekproduct dat gesmaakt wordt door bierliefhebbers uit alle werelddelen.”
Naar aanleiding van het overlijden van Armand - die ook ereburger was van Beersel - opent de gemeente Beersel een rouwregister. Wie het wenst kan het rouwregister ondertekenen, elke werkdag van 8.30u tot 12u en van 13u tot 16.30u aan de balie van het administratief centrum (Kasteeltje), Domein Rondenbos, Alsembergsteenweg 1046, 1652 Alsemberg.
Het rouwregister kan ook digitaal ondertekend worden via www.beersel.be

De gemeente Beersel zorgt nu ook voor een terugblik in het leven van Armand dat veel te vlug werd beëindigd.
"Armand (1951-2022) leerde de stiel van het geuzesteken van zijn vader Gaston die het befaamde café-restaurant ‘De Drie Fonteinen’ aan het Herman Teirlinckplein uitbaatte. In de jaren 1970-1980, toen vele lambikbrouwerijen en geuzestekerijen er de brui aan gaven, bleef de familie Debelder koppig doorzetten. Een prachtig streekproduct mocht immers niet teloorgaan. Toen Gaston met welverdiend pensioen ging, nam Armand de geuzestekerij ‘De Drie Fonteinen’ van zijn vader over. Samen met een paar gelijkgestemde zielen redde hij de geuze letterlijk van de teloorgang. Armand zette zich met volle enthousiasme in voor de promotie en bescherming van de geuze. Mede dankzij zijn doorzettingsvermogen erkende het Voedselagentschap het ambachtelijke brouwprocédé als uniek waardevol patrimonium. Geuze werd ook officieel erkend als streekproduct. Hij was ook de stuwende kracht achter de HORAL - een uniek samenwerkingsverband tussen de geuzestekers - en de vermaarde ‘Toer de Geuze’. Gaandeweg werd zijn bedrijf uitgebreid en in 1999 kon hij zijn aloude droom realiseren: zelf lambik brouwen. In de Hoogstraat geurde het voortaan naar wort en gerst in de wintermaanden. Erkenning en internationaal succes volgden in de daaropvolgende jaren. Op alle grote bierfestivals kaapte brouwerij ‘De Drie Fonteinen’ de prijzen weg. Na verloop van tijd gaf hij de brouwstok door aan een paar jonge opvolgers die zijn levenswerk ongetwijfeld in dezelfde spirit zullen verderzetten. Armand was een aimabel man, steeds bereid tot een praatje met God en klein pierke, die bovendien graag samenwerkte met de gemeentediensten tijdens onze Kasteelfeesten, recepties en activiteiten van het Herman Teirlinckhuis, dienst toerisme of het jumelagecomité. Bij de planning en uitbouw van het Lambiekcentrum bleek zijn expertise van goudwaarde. Omwille van zijn grote verdiensten als geuzesteker, brouwer en onvermoeibaar promotor van de Beerselse streekproducten werd hij in 2006 gehuldigd als ereburger van Beersel. Wij bieden zijn familie, vrienden, collega’s en de ontelbare bierliefhebbers waarmee Armand bevriend was onze innige deelneming aan.”
BRON: VRT-nieuws
Hugo Devillé