top of page

Pubs zijn van levensbelang

Rapport onthult de positieve rol die pubs spelen in gemeenschappen


Wie weet ook iets voor Vlaanderen…

Een nieuw rapport van de Loughborough University, in opdracht van The Campaign to End Loneliness en in samenwerking met Heineken, heeft onthuld hoe pubs belangrijke sociale knooppunten zijn die helpen om eenzaamheid en sociaal isolement in lokale gemeen-schappen aan te pakken.

Nu de natie de afgelopen vier weken is opgesloten, na bijna een jaar van beperkingen, zijn mensen in het VK fysiek, economisch en mentaal getroffen door de Covid-19-pandemie, waarbij eenzaamheid een grote zorg is.


Pub en kroeg

De gebruikelijke plaatsen om mensen te ontmoeten, te socializen en in contact te komen met mensen zijn verwijderd, en een van de belangrijkste plaatsen voor miljoenen Britten om dit in hun 'normale' dagelijkse leven te doen, is de Great British pub. Het Open Arms-rapport en -onderzoek is geschreven door Dr. Thomas Thurnell-Read van Loughborough - een expert in de studie van alcoholgebruik en drinkcultuur. Het onthult de belangrijke en positieve rol die pubs spelen in gemeenschappen door het hele land - het biedt mensen uit alle lagen van de bevolking een ruimte om samen te komen voor sociale interactie en verbinding. Op de vraag of ze het eens of helemaal eens zijn met de stelling 'wanneer een pub sluit, lijdt de lokale gemeenschap', antwoordde een overweldigende 86% van de respondenten van de enquête ja. Iets meer dan driekwart (76%) zei dat ze vonden dat de pub waar ze werkten een positieve bijdrage leverde aan de lokale gemeenschap en iets meer dan twee derde (64%) vond dat hun pub een van de belangrijkste plekken was waar mensen in de buurt wonen. gebied kan socialiseren.

Pub als sociaal smeermiddel

Dr. Thomas Thurnell-Read zei over zijn bevindingen: „Het Open Arms-rapport werd geleid door de overtuiging dat pubs een sociale waarde kunnen hebben, en dat vaak doen, buiten hun economische rol. Pubs kunnen een heel belangrijke omgeving zijn voor sociale activiteiten buiten het huis en op de werkplek, een plek waar mensen een band met anderen kunnen voelen.” Uit het rapport blijkt dat voor velen die naar de plaatselijke kroeg gaan, het een gelegenheid is om het huis uit te komen en een gesprek te voeren. Vooral voor oudere bewoners kunnen dergelijke betekenisvolle sociale interacties zeldzaam zijn, vooral bij pensionering of na het overlijden van een langdurige partner, waardoor mensen sociaal geïsoleerd raken. Dit sociale contact, en het gevoel van verbondenheid en gemeenschap dat het biedt, werd bedreigd tijdens de Covid-19-pandemie, en het beschermen van de sociale rol van pubs is nu belangrijker dan ooit.

Het rapport vond ook dat een gesprek tussen vaste gasten in een pub, of tussen een beschermheer en een lid van het pubpersoneelsteam, een aanzienlijke manier kan zijn om gevoelens van eenzaamheid te verlichten, ook al duurt het slechts enkele seconden of minuten. Vooral oudere kroeggangers gaven aan dat de gezellige en gastvrije sfeer van een kroeg hen de kans gaf om vrienden te maken en sociaal actief te blijven.

Robin Hewings, Director Campaigns, Policy and Research bij de Campaign to End Loneliness zei: “Eenzaamheid is de laatste jaren een groeiende zorg in onze samenleving, maar de pandemie heeft het probleem van eenzaamheid scherp in de verf gezet. We hebben zowel oudere als jongere mensen getroffen door gevoelens van eenzaamheid. ONS-cijfers tonen aan dat in 2020 meer dan 7,5 miljoen mensen (30% van de Britse bevolking) zeiden dat gevoelens van eenzaamheid hun welzijn beïnvloedden tijdens lockdown. Pubs zijn plekken die met name voor ouderen een veilige en gezellige ruimte bieden om andere mensen te ontmoeten. Belangrijk is dat dit rapport aanbevelingen bevat voor hoe pubs nog meer gastvrije plekken kunnen zijn, bijvoorbeeld door een toegankelijker ontwerp. "

Een volledig exemplaar van het Open Arms-rapport is hier te lezen:

https://repository.lboro.ac.uk/articles/report/Open_arms_the_role_of_pubs_in_tackling_loneliness/13663715


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page