top of page

Oude Jan is niet meer

Bijgewerkt op: 28 mei 2022


Jan Kollenburg sr. en Jan Kollenburg jr., met hun eigen biertjes

‘Oude Jan’ en ‘Jonge Jan in hun Brouwerij Kolleke in de Uilenburg.


Oud eigenaar van café Bar le Duc en brouwerij Kolleke, Jan van Kollenburg sr. is vrijdagochtend op 73-jarige leeftijd overleden. Van Kollenburg was één van de eerste horecaondernemers die zich in de Uilenburg vestigden.

,,De Uilenburg zat in zijn hart", zegt zoon Jan van Kollenburg over zijn vader. ,,Hij was ook altijd bezig met dingen regelen voor de wijk, voor de hele stad eigenlijk.”

Die stad was voor Van Kollenburg sr. trouwens nog altijd 's-Hertogenbosch, niet Den Bosch. Hij schreef zelfs brieven naar bedrijven, instellingen, omroepen en kranten waarin hen dringend werd verzocht ‘nog slechts de naam ‘s-Hertogenbosch te gebruiken’.


Bar le Duc

Typisch Van Kollenburg sr. ,,Eigenwijs, recht door zee. Hij had een duidelijk wil en die stak hij niet onder stoelen of banken.” Maar bovenal was hij volgens zijn zoon ,,een hele lieve, zorgzame man en een harde werker. Voor mij niet alleen een vader, maar ook een mentor. Mijn grote voorbeeld en beste vriend.”

In 1975 nam Van Kollenburg sr. samen met vrouw Mieke café Bar le Duc over in de Korenburgstraat. De Uilenburg was toen naar zijn eigen zeggen een ‘totaal vervallen wijk’. ,,We hebben eigenlijk 25 jaar lang in een bouwput gezeten", vertelde het stel tijdens hun zilveren jubileum.

Jan van Kollenburg bij de ketels toen de brouwerij nog in de kelder van café Bar le Duc zat.


Eigen bier

,,We woonden boven de kroeg. Ik liep van kinds af aan al mee, zoals dat gaat.” Zo draaiden junior en senior jarenlang samen café Bar le Duc en later ook brouwerij 't Kolleke. Van Kollenburg was namelijk gek van bier. In het zaaltje boven het café hield hij presentaties en proeverijen.

,,Papa had eigenlijk altijd al de wens om zijn eigen bier in het café te kunnen verkopen.” En zo geschiedde. In 1999 opende Van Kollenburg een eigen brouwerij in de kelder van Bar le Duc. Hij was daarmee de enige kastelein in heel Den Bosch die zijn eigen bier verkocht.


Oude Jan

Het eerste biertje werd naar hem vernoemd: Oude Jan. Een jaar later volgde die voor Van Kollenburg jr., de Jonge Jan. Inmiddels is er ook de Kleine Jan, voor de volgende generatie.

In 2007 verhuisde de brouwerij naar een aangrenzend pand met de ingang om de hoek in de Kruisstraat. Van Kollenburg nam steeds meer afstand van Bar le Duc, dat hij in handen van Jan junior achterliet, en richtte zich nog voornamelijk op de brouwerij. ,,Zijn laatste grote project voor hij met pensioen ging was het Jeronimus biertje tijdens het Jeroen Bosch jaar. Dat heel de stad aan zijn biertje zat, dat vond hij toch wel super gaaf.”


2000 hotel kamers

Dat Van Kollenburg een ondernemer in hart en nieren was, bleek ook toen bekend werd dat de Tour de France in 1996 drie dagen lang in Den Bosch zou starten. Hij nam een optie op naar verluid 2000 hotelkamers in de stad, om die als onderdeel van een arrangement aan te bieden. Daar was natuurlijk niet iedereen blij mee.

Net als met zijn Tour de France merchandise, 14 producten met eigen logo. De gemeente had namelijk hetzelfde idee. Of hij de gemeente daarmee niet in de weg zat? ,,Nee hoor. We willen de tourstart juist promoten, zodat het straks goed druk is in de stad.”


Laatste rondje

De laatste jaren kwakkelde Van Kollenburg met zijn gezondheid. Toch kwam zijn overlijden onverwacht.

Vrijdag 29 april kan er afscheid worden genomen van Van Kollenburg. Om 13.15 uur maakt hij nog een laatste ‘rondje’ door de Uilenburg. ,,We beginnen vanaf de Mariënburg, net als vroeger met de Uilenburgfeesten. Dan reden we altijd vanaf daar met de auto de straat in, pan soep achterin.” Daarna zal Van Kollenburg sr. nog een keer langs zijn Bar le Duc en Kolleke rijden. Wie afscheid wil nemen is welkom langs de route.


BRON: Brabants Dagblad50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page