OPROEP BELGISCHE BROUWERS
Impact COVID19-pandemie op de Belgische brouwerijsector

De sluiting van de horeca was volgens Belgische Brouwers een noodzakelijke ingreep om de maatschappelijke veiligheid en gezondheid te kunnen garanderen. Uit de recente cijfers over de besmettingen in ons land blijkt ook dat de maatregelen van de overheid, waarvan het sluiten van de horeca deel uitmaakte, erin slaagden om het virus af te remmen en het aantal besmettingen te doen dalen. Met de daling van het aantal besmettingen is het moment aangebroken om de heropstart van alle horeca, inclusief cafés, te bekijken en moeten we zoeken naar een evenwicht tussen strenge maar noodzakelijke veiligheidsen gezondheidsregels. De horeca is een belangrijke afzetmarkt voor bier en. Vele brouwers leveren voornamelijk aan de horeca en zien hun omzet met soms zelfs 80% dalen. Belgische Brouwers begrijpt de bezorgdheid van de overheid in verband met de veiligheid en gezondheid van zowel horecapersoneel als klant en steunt een veilige heropening van de horeca, want hoe langer de sluiting duurt, hoe zwaarder de gevolgen zullen zijn voor alle betrokken sectoren van de volledige keten. Social distancing en hygiënemaatregelen zijn dan ook cruciaal, zoals bijvoorbeeld het enkel toelaten van zitplaatsen. Directeur van Belgische Brouwers Nathalie Poissonnier: “Voorbeelden uit andere Europese lidstaten tonen aan dat er manieren zijn om gezondheidsmaatregelen in de horeca toe te passen zodat een heropening mogelijk wordt. De Belgische Brouwers denken na over hoe dit in ons land op een veilige manier kan gebeuren, bijvoorbeeld door ten allen tijde fysiek afstand te houden en gebruik te maken van beschermingsmaterialen zoals mondmaskers voor personeel. Samen met de horecafederaties denken we na hoe dit kan op een veilige manier. We blijven openstaan voor verdere gesprekken met zowel betrokken sectorverenigingen, experts als beleidsmakers over hoe een eventuele heropening van de horeca ook in België kan worden mogelijk gemaakt.” De COVID19-pandemie raakt de Belgische brouwerijsector erg hard. In maart daalde de totale verkoop al met 30% ten opzichte van maart 2019 en moesten zo’n 35% van de brouwers hun activiteiten staken. April kondigt zich nog slechter aan met opnieuw een daling in de verkoop van zo’n 50% en ook het annuleren van de festivals en andere evenementen laat diepe sporen na. Qua volume kijken we naar een daling van ongeveer 1 miljoen hectoliter gedurende de maanden maart, april en mei. Dit is het equivalent van zo’n 400 miljoen pintjes. Met andere woorden: een drama dreigt voor onze Belgische brouwers, een sector goed voor 1 % van het BBP, die rechtstreeks 6.255 en indirect bijna 50.000 mensen tewerkstelt, die elk jaar meer dan 200 miljoen € investeert. Voor meer inlichtingen: Nathalie Poissonnier Directeur Belgische Brouwers Brouwershuis Grote Markt 10, 1000 Brussel T: 0497-88.24.93