top of page

Opnieuw tegenslag Bakelse Brouwerij

Bijgewerkt op: 20 feb. 2022

Opnieuw is er een streep gezet door de uitbreidingsplannen van de Bakelse brouwerij Holevoort. Een poging van de CDA-fractie om die alsnog goedgekeurd te krijgen, mislukt volledig.

De christen-democraten zouden willen instemmen met een uitgeklede versie: een kleinere uitbreiding van de capaciteit van de brouwerij plus toch de bouw van een proeflokaal met terras, maar met strikte openingstijden. De rest van de raad voelt daar niks voor.

Met name wethouder Willeke van Zeeland (CDA) mag zich deze gevoelige nederlaag aanrekenen

Geen enkele van de vijf andere raadsfracties steunt een dergelijke oplossing, bleek tijdens de raadsvergadering die donderdag tot ver na middernacht duurde. Het betekent een gevoelige nederlaag voor het college van B en W, dat zich voor de volle honderd procent had geschaard achter de ambitieuze brouwerijplannen.


Aanrekenen

Met name wethouder Willeke van Zeeland (CDA) mag zich dat aanrekenen. In oktober van het vorig jaar hadden de raadsfracties haar al laten weten dat ze grote reserves hadden bij het Holevoort-plan. Niet alleen omdat de bestemmingsplanregels voor het buitengebied tot het uiterste werden opgerekt om de brouwers ter wille te zijn. Maar ook omdat B & W geen rekening hadden gehouden met de bezwaren van enkele omwonenden, waaronder een mini-camping.

Van Zeeland beloofde daarop dat er een nieuw plan zou komen. Groot was de verrassing in de politiek dan ook toen twee weken geleden exact hetzelfde voorstel op tafel lag, tot in de punten en komma’s toe. Minder verrassend was dat ze onmiddellijk te horen kreeg dat niemand er akkoord mee zou gaan.

De brouwers van Holevoort in Bakel gebruiken zelf geteelde hop

voor de productie van hun speciaalbieren.

Lobby in gang

Voor de brouwerij was dat het sein om een lobby in gang te zetten en alsnog groen licht te krijgen voor een aangepast plan. Voor de brouwerij staat er veel op het spel: de brouwactiviteiten passen niet in de agrarische bestemming die geldt voor de huidige plek en zijn daarmee in feite illegaal. Goedkeuring van het plan zou dat ook meteen rechtttrekken.

De woorden van CDA-fractievoorzitter Stefan Janszen blijken aan dovemansoren gericht

Uiteindelijk blijkt alleen het CDA gevoelig voor die lobby. ,,Het is een mooi plan“, zegt fractievoorzitter Stefan Janszen. ,,Het is inderdaad ambitieus, maar als politiek zouden we dit soort initiatieven juist moeten toejuichen en ondersteunen. Het zou bovendien een mooie aanvulling betekenen op het bestaande horeca-aanbod in Bakel.” Zijn woorden blijken echter aan dovemansoren gericht.


Derde keer

Hoe het nu verder moet met de brouwerij is onduidelijk. Mogelijk komt er na de verkiezingen nog voorstel voor de derde keer terug in de raad, dan wel in aangepaste vorm. Nu de raad niet meewerkt, gaan B en W wel onderzoeken op welke punten Holevoort handelt in strijd met het bestemmingsplan. Dat laat het college in een schriftelijk reactie weten op vragen van deze krant. Mogelijk wordt er dan ook ingegrepen.


BRON: ED - Peel

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page