top of page

No32, Ravensteins bier waar muziek in zit

Bijgewerkt op: 25 jan. 2022

Een nieuwe brouwerij, een nieuw geluid. In Ravenstein produceert No32 ambachtelijk bier in een modern jasje van kunst en popmuziek.

Stoppen of professioneel aanpakken? Dat was de vraag die Theo Koopmans (63) voorlegde aan zijn zoon Tom (32). Koopmans senior brouwde al jaren bier als hobby aan de Nieuwstraat 32 in Ravenstein. ,,Maar ik wil veel meer op pad met de camper en dat combineert moeilijk met een brouwproces dat steeds enkele weken in beslag neemt. De keuze was dus: stoppen of overdragen aan Tom. Maar dan op zo'n manier dat hij er ook echt een bedrijf van kan maken.”

Tom Koopmans proeft een van zijn bieren in de gloednieuwe brouwerij No32.


Eigenwijs imago

Zoon Tom had er wel oren naar. ,,Ik heb samen met mijn broer al een eigen kledinglijn opgezet, Artt Clothing. Dat loopt best goed, maar ik had nog wel tijd over om wat anders erbij te doen.” Het werd dus een bedrijfsmatige voortzetting van vaders hobby. Met een professionele en gloednieuwe brouwerij, waar in plaats van vijftig, duizend liter per maand kan worden geproduceerd. Met een strakke website en een heel eigenwijs imago. ,,We willen geen biertje zijn dat in elke supermarkt te verkrijgen is”, schetst Tom Koopmans het streven. ,,Het moet iets speciaals blijven. Als je in de supermarkt ligt, is het ambachtelijke er wel een beetje af.”


Jolene, Lola en Thunderstruck

Speciaal is sowieso het etiket op de flesjes. ,,Het zijn werken van Gemma van Gennip, een kunstenares uit Weert. Haar doeken hebben precies de uitstraling die bij No32 past.” De bierdrinker heeft na aanschaf van zijn flesje niet alleen iets om naar te kijken. De verschillende biersoorten dragen allemaal de titel van oude hits: Jolene, Lola en Thunderstruck. De namen geven al een beetje aan wat de consument van de inhoud mag verwachten. Tom Koopmans haalt zijn mobiele telefoon tevoorschijn en scant een qr-code op het flesje Thunderstruck. Onmiddellijk schalt de snerpende gitaar van AC/DC uit de speaker. ,,Muziek, kunst en een lekker biertje. Wat wil een mens nog meer?”

Een bijzonder feestbiertje: Eenzame kerst.

Met qr-code om André Hazes ook daadwerkelijk te horen.


Achter de brouwerij is een proeflokaal, waar bezoekers kennis kunnen maken met de verschillende smaken No32. De ruimte is gevuld met brocante, oude reclameborden, souvenirs en enkele honderden elpees. Ook hier staat niet alleen het kale proeven centraal, maar wordt ingestoken op een bescheiden beleving. Helaas is de ruimte te klein om in coronatijd effectief gebruik van te maken.


Kratjes van pallethout

De biertjes van No32 zijn inmiddels op vijftien plekken in de regio te koop, onder meer ook bij het nieuwe wijnhuis Lodewijk Napoleon in Ravenstein zelf. Daar staat No32 gebroederlijk naast de biertjes van Wilskracht, dat andere bier uit Ravenstein en naast die van brouwerij De Kluys uit het nabijgelegen Neerlangel. ,,We zijn geen concurrenten van elkaar, maar vullen elkaar juist mooi aan", meent Tom Koopmans. De biertjes van No32 worden onder meer in kleine houten kratjes verkocht, gemaakt van afgeschreven pallethout. ,,Er zit statiegeld op, maar tot op heden krijgen we er nooit een terug", lacht Koopmans junior.


BRON:

Brabants Dagblad - Peter van Erp

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page