top of page

Nieuwe Gentse Stadsbrouwerij Artevelde


Vandaag mochten we als Hopnieuws te gast zijn bij de voorstelling en opening van een nagel nieuwe brouwerij in het historische hart van Gent!

Recht tegenover het stadshuis opende vandaag (26 augustus) de Gentse Stadsbrouwerij Artevelde (onderdeel van brouwerij Huyghe).

Ceo en bezieler van het hele project, Alain De Laet, wist ons te vertellen dat er als het ware een droom voor hem werkelijkheid werd. Met deze stadsbrouwerij wil Alain Gent op de kaart zetten. “Een echt Gents stadsbier hoort in Gent gebrouwen te zijn”, aldus Alain. Het hele project nam niet minder dan 5 jaar in beslag en is goed voor een investering van 5 miljoen Euro.

Bij een nieuwe brouwerij hoort natuurlijk ook een nieuw logo. De grote ‘A’ is in feite een groot pictogram dat boordevol verwijzingen zit naar Gent. Van Pierke Pierlala tot de Gentse Neuzen, je kan het er allemaal in terug vinden. Naar mijn mening alvast geslaagd!


De brouwzaal en fermentatieketels zijn van de Duitse Firma Caspary -er zijn er twee in België, de andere staat in Brouwerij Het Haezeveld – en produceert dagelijks 1000l. Er wordt gestreefd naar een jaarproductie van 200 000 l. In de kelder zit de moutopslag en ook de afvulinstallatie voor de vaten. De bedoeling is het vatenbier ook in andere horeca aan te bieden, maar voorlopig is de productie om enkel ter plaatse te consumeren. Over een 3 tal maanden wordt er ook een nieuw glas voorgesteld, Alain wist ons te vertellen dat in dit glas het zwaard van Jacob Van Artevelde centraal zal staan.

Het horecagedeelte van waar men kijkt in de brouwerij heeft een capaciteit van 160 zitplaatsen en is geheel rolstoelvriendelijk! Geen evidentie in historische panden, maar enkel de gevel en prachtige houten trap zijn bewaard, de rest is een volledige nieuwbouw.


Maar wat zou een brouwerij zonder bier zijn? Momenteel worden er 3 bieren ter plekke gebrouwen maar dit is slechts het begin.

De Artevelde “Leute” is een bovengistend blondje van 6,2% - 24 IBU 9 EBC - bestaande uit drie granen (gerst, tarwe, haver) en gehopt met Merkur, Perle, Aramis en Styrian Golding. De subtiele toevoeging van koriander en paradijszaad zorgt voor een fris kruidig en fruitig bier met een volmondige romige afdronk. De Artevelde “Wijze” is eveneens een bovengistend blondje van 8% - 32 IBU 6,5 EBC - bestaande uit vier granen (gerst, tarwe, haver, rijst) en gehopt met Magnum, Perle, Saphir en Hallertau. Dit zorgt voor een mooie kruidigheid, vergezeld van en licht perperig en bloemig aroma. De afdronk is lichtjes drogend. Zowel de “Leute” als de “Wijze” zijn ongefilterd.

Het gamma omvat ook een Artevelde Pils en Artevelde Kriek om te voldoen aan de vraag van de consument, maar deze laatste wordt niet ter plekke gebrouwen. Net zoals de Artevelde en de Artevelde G(r)and Cru, deze blijven in Melle gebrouwen.

Gent heeft er opnieuw een prachtige troef bij onder het alziende oog van de Gulden Draak die de top van het belfort siert!

© Tom Van Snick


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page