Nieuwe Gentse Microbrouwerij Haeseveld opent de deuren!
Tom Van Snick

Hopnieuws was vandaag aanwezig bij de opening van de fonkelnieuwe brouwerij Haeseveld te Sint Amandsberg (Gent). De volledig (geklasseerde) site werd op 1 jaar tijd volledig gerenoveerd met oog voor detail en respect voor traditie. Wat ooit een bloeiend tuinbouwbedrijf was in 1910 raakte door de tand des tijds in verval. Enkel de voormalige directeurswoning, was min of meer nog in relatief goede staat en was tot 2018 gekend als ‘Gasthof Haeseveld’.
In 2018 ontstond de idee bij vier lokale ondernemers dat Gasthof Haeseveld een nieuw elan verdiende. De NV Haeseveld werd geboren met aan het roer Hans De Gusseme, wiens familie de site reeds in 1981 verwierf, Jean-Paul Macharis (Voorzitter van VPK Packaging Group), Alain De Laet (Gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe) en Bernard Deryckere (Voormalig CEO van Alpro).
De site is een stille getuige van het industrieel archeologisch verleden van de Gentse tuinbouw met een moderne invulling. Naast een brouwerij bevat het complex een feestzaal en horecazaak. Het grote terras kijkt uit op weides en tussen de bomen heb je kijk op een Gallische hoeve uit lang vervlogen tijd. Er is een ruime speelweide en er werden zelfs 2 petanque banen aangelegd.

Niet onbelangrijk is dat de site vlak langs fietssnelweg F4 (Antwerpen-Gent) ligt, wat een ideale tussenstop voor fietsers en wandelaars is.
Onder ruime persbelangstelling werd de brouwerij geopend in aanwezigheid van vicepremier Alexander De Croo, de Gentse Burgemeester Mathias De Clerq , kersvers Oost Vlaamse Gouverneur Carina Van Cauter en Oud Gouverneur Jan Briers.
Microbrouwerij
De brouwerij is van het Duitse Caspary een oogt oogverblindend, want de behuizing van de ketels en leidingen zijn in koper. Je merkt dat hier grondig over nagedacht is. De capaciteit van de installatie bedraagt 20 hectoliter en men wil op jaarbasis 4000 Hl gaan brouwen. Indien er meer volume nodig is kan men tot maximaal 8000 Hl gaan. Vergisting gebeurd in 6 cylindroconische tanks. Niet onbelangrijk, men recupereert de gist en doet aan eigen gistpropagatie.
In eerste instantie wordt er gebrouwen voor consumptie ter plaatse, rechtstreeks uit de duotanks. Later zal er ook gebotteld worden want Haeseveld is ook een nieuw bier merk, met het oog op distributie. De site heeft echter 1 groot nadeel, er is geen riool voorzien. Alle proceswater moet daarom opgevangen worden in tanks en regelmatig afgevoerd worden.

Great Taste, Lots of Stories
Bij een nieuwe brouwerij hoort ook een ‘proef’ gedeelte. Momenteel zijn er 4 bieren, maar inmiddels is er al een Haeseveld IPA en Haeseveld Red in de maak.
Haeseveld Premium Pilsner (5,3% 23IBU) is ongefilterd en zacht hoppig.
Haeseveld Strong Blond (7,9%) valt op door zijn bloemige neus. De geur doet denken aan bloesems, lelies en een vleugje nootmuskaat.
Haeseveld Ultra Strong Blond (10,5%) is een heel complex bier waarbij je rijpe banaan, rozijnen en kruidnagel in terug kan vinden.
Haesveld Strong Dark (9,3%) is een niet plakkerig zoet donker bier, waarbij je zachte mouttoetsen krijgt die neigen naar donkere chocolade en vers gebakken brood.
Ritzenhoff
De glazen zijn prachtig, want in de voet van het glas zit …een haas. Op het glas staat de naam Haeseveld in reliëf. Net als een gewei. Want een legende die jaren de ronde deed in ‘Gasthof Haesveld’ was dat er ooit een haas met een gewei in de velden rondhuppelde. Ritzenhoff doet zijn naam alle eer aan met dit glas.

Gent heeft er terug een trekpleister bij die zeker een bezoekje waard is. Of je nu liefhebber bent van industriële archeologie, of liever geniet van een goed glas bier, hier komt iedereen aan zijn trekken.
Tom Van Snick