top of page

Nieuwe abt La Trappe

Bijgewerkt op: 26 apr. 2022

Broeder Isaac, ondernemende trappist, is de nieuwe abt van Koningshoeven


Broeder Isaac Majoor (70) staat sinds zaterdag aan het hoofd van de gemeenschap van Cisterciënsers van de strikte observantie - ook wel bekend als Trappisten - in Berkel-Enschot. De afgelopen 16 jaar was hij al plaatsvervanger van de abt van Koningshoeven.

Isaac volgt dom Bernardus Peeters op, die in februari werd benoemd tot generaal-abt. Vanuit Rome ziet Bernardus voortaan toe op het reilen en zeilen van 199 trappistenkloosters wereldwijd. Bernardus en Isaac trokken jarenlang samen op, onder andere tijdens reizen naar Oeganda en Kenia, waar in dochterhuizen van Koningshoeven trappisten verblijven.

Sinds 1995 maakt dom Isaac Majoor, zoals zijn titel nu luidt, deel uit van de kloostergemeenschap van Koningshoeven. Hij trad op 42-jarige leeftijd in, na lange tijd als kinderverpleegkundige ontwikkelingswerk te hebben gedaan.

Broeder Isaac tussen zijn kazen. © Thibaud van der Steen


Je moet ook echt wat dóen voor het milieu

Broeder Isaac


Kazen

In de abdij van Berkel-Enschot liet de uit Laren afkomstige pater vooral zijn ondernemende kant zien. Zo maakt hij deel uit van de directie van van de bierbrouwerij van La Trappe. Hij is ook de man achter de biologische kaasmakerij.

Eind vorig jaar kwam broeder Isaac in het nieuws door zijn keuze voor een habijt van gerecycled denim, waarmee hij het belang van duurzaamheid wilde onderstrepen. ,,Er zit zoveel gebakken lucht tussen als mensen het over duurzaamheid hebben. Maar je moet ook echt wat dóen voor het milieu.”


Jonger dan 75

Vanuit de abdijgemeenschap kiezen de broeders zelf hun abt. Die moet langer dan 7 jaar volledig geprofest en tevens jonger dan 75 jaar zijn. De broeders die de stembriefjes ophalen leggen een eed af.

Voor het besluit om iemand toe te laten tot de kloostergemeenschap, worden nog bonen in de kleuren wit, groen en zwart gebruikt. Door kleur te bekennen geven de trappisten aan of ze in de aspirant-pater voldoende vertrouwen hebben.

De 18 trappisten van Koningshoeven hebben broeder Isaac Majoor

gekozen als hun nieuwe vader abt. © Pix4Profs / Jules van Iperen


Broeder Isaac is de nieuwe abt van Koningshoeven: 'Ik heb me twee jaar tegen het kloosterleven verzet’

Hij heeft een broertje dood aan ‘administratieve rijstebrij’ en stemde laatst in Tilburg op een moslima. Dom Isaac Majoor, de nieuwe abt van de trappisten, windt er sowieso geen doekjes om. Maar hij ziet er ook op toe dat zijn medebroeders zich aan de afspraken houden.

‘Vader abt’ heet binnen de kloostermuren van Koningshoeven sinds zaterdag dom Isaac Majoor. Hij is 70 jaar: ,,Dus allang aan mijn pensioen toe. Ach, ik doe alles in het leven in omgekeerde volgorde. Vorige week heb ik voor het eerst een kind naar school gebracht.”

Het was een meisje uit Oekraïne, want uit dat land hebben de trappisten tien vluchtelingen welkom geheten in hun gastenhuis. ,,Het kind had niet eens een broodtrommeltje. Dat heb ik dus maar even snel weggehaald bij een personeelslid van onze brouwerij. Ik schaf wel een nieuwe voor hem aan.”


Vorige week heb ik voor het eerst een kind naar school gebracht

Dom Isaac Majoor


Prachtig, vindt Isaac het dat ze bij De Vonder in Moergestel meteen hun nieuwe klasgenootje omarmden. Aan ‘administratieve rijstebrij’ heeft de nieuwe abt namelijk een broertje dood.

Dus moet de IND ook niet gaan soebatten over de Soedanees die in Oekraïne werkte en nu op Koningshoeven mag wonen zolang dat nodig is. Immers: ,,Gastvrijheid is een pijler onder onze benedictijnse traditie.”


Geen verrassing

Zaterdag kozen de 18 trappisten hun nieuwe abt. De stemming was geheim, maar de keuze voor Isaac kan geen verrassing heten. Hij was 16 jaar als prior de rechterhand van dom Bernardus, die nu als generaal-abt vanuit Rome over 199 trappistenkloosters waakt.

In 2019 deed broeder Isaac met de Tilburgse wethouder

Mario Jacobs een 'rondje' Moerenburg. © Hein Eikenaar


Aan Isaac had hij een doortastende plaatsvervanger. Ze gingen samen vaak langs bij hun dochterhuizen in Oeganda en Kenia. Vóór hij intrad verrichtte Isaac in Afrika al ontwikkelingswerk binnen de zorg. Het vormde ook zijn kijk op religie en samenleving: ,,Eerst bouw je een school, dan pas een kerk. Zo wil God dat.”


Laren

Als Peter Majoor werd hij in een gezin van uiteindelijk 12 kinderen geboren te Laren, een lieflijk boerendorp van vóór het Gooise Matras. Zijn vader was bloemist en hovenier. ,,Ik had een pesthekel aan schoffelen en wieden. Maar nu ben ik de grootste fan van vergroening. We kunnen als religieuzen niet zeven keer per dag tot God bidden en tussendoor de wereld vervuilen.” Vandaar de waterzuiveringsinstallatie, die onder de hoede van Isaac op het kloosterterrein in bedrijf is genomen.


Esmah Lahlah

Behalve ‘groen’ stemde dom Isaac bij de gemeenteraadsverkiezingen ook ‘links’. En hij niet als enige: ,,We gingen met z'n vijven naar het stembureau in Jeruzalem en onderweg bleek dat we alle vijf op Esmah Lahlah van GroenLinks gingen stemmen. Multiculti! Een moslima met een hoofddoek om, wat maakt dat uit?”


We kiezen voortaan op inhoud, niet uit geloofsovertuiging

Dom Isaac Majoor


De tijd is voorbij dat het CDA regeerde binnen kloostermuren. ,,Een van mijn voorgangers zei vóór verkiezingen tegen zijn medebroeders: ‘Denk erom, het potlood is al rood genoeg'. We kiezen voortaan op inhoud, niet uit geloofsovertuiging.”


Geloften

Moeder Doortje vond het niks dat hij intrad in een klooster. ,,Maar ze zat trots vooraan in de kerk toen ik mijn eerste mis opdroeg.” Haar Peter was 43 toen hij zijn geloften aflegde. ,,Late roeping inderdaad. Maar ik denk dat het goed is om te weten waar je nee tegen zegt als je voor het klooster kiest. Eerst moet die onrust eruit. Ik heb nooit met een ander samengewoond, maar wel een eigen huis en een auto gehad. Ik ging graag op vakantie. En mijn carrière binnen de zorg was nog niet ten einde.”

Op het laatst had hij de leiding over een afdeling van het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis in Utrecht. Maar contemplatie trok harder aan hem dan management.

,,Toen ik voor het eerst hier kwam, was het liefde op het eerste gezicht. Het voelde als thuis komen. Daarna heb ik twee jaar lang geprobeerd me tegen het kloosterleven te verzetten. ‘Doe het nou niet', bleef ik elke keer zeggen, ‘je laat zoveel achter.’ Maar het was te sterk voor me. Toen ik zei ik te willen treden, stond er een regenboog boven de abdij. Toch een teken van boven, denk ik dan maar. Ook nooit spijt gehad.”


Eed van gehoorzaamheid

Het voelde bijzonder dat al zijn medebroeders zaterdag een voor een de eed van hun gehoorzaamheid in zijn handen aflegden. ,,Ooit waren we hier met 150 monniken. Dat we nu met veel minder zijn heeft als voordeel dat we vertrouwelijker met elkaar omgaan. Mijn zonen zijn volwassen, maar net als in een gezin moet ik als vader wel toezien op het nakomen van afspraken.”

Dan gaat het bijvoorbeeld om de verlokkingen van het internet. ,,Toen de corona app kwam, hebben we besloten alle broeders een smart phone te geven. Het is ook goed dat ze kunnen bellen, zodra ze buitenshuis zijn. Maar we hebben wel voor prepaid-kaartjes gekozen om het internetgebruik te beperken. En om half acht 's avonds gaat de wifi eraf.”

Dat wil zeggen: tot de Oekraïners kwamen. ,,Die mensen moeten 24 uur per dag zich kunnen laten informeren over de situatie thuis. Ik vertrouw erop dat de broeders daar geen misbruik van maken.”


BRON: Brabants Dagblad



18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page