top of page

Nieuw leven in de brouwerij in Noord-Brabants Schijndel

Brouwerij Sint-Servattumus werd officieel opgericht in 1996. Waar het begon als hobby groeide de brouwerij uit tot een bedrijf waar Schijndel trots op mag zijn. Inmiddels heeft Paul Mettler zich aangesloten als partner van Sint-Servattumus. Samen met Carli en Riet van den Ekart is de Schijndelse brouwerij klaar voor de toekomst. De brouwerij verkeerde de laatste tijd in zwaar weer. Bierbrouwer Carli van den Ekart moest noodgedwongen de kar in zijn eentje trekken. “Het bleek uiteindelijk een beetje te zwaar voor mij alleen”, begint hij. “Ik ben daarom blij dat Paul Mettler zich meldde om ermee in te stappen.”

Elkaar aanvullen en versterken

Samen met Riet van den Ekart-van Esch gaan zij nu met zijn drieën verder, als partners in de brouwerij. “Zo komt er weer nieuw leven in de brouwerij,” zegt Riet. “Iets wat Henk ook wel had gewild (Henk van den Ekart, mede oprichter van Sint-Servattumus, broer van Carli en echtgenoot van Riet is overleden in november 2019, red.) “We maken gebruik van elkaars kwaliteiten en talenten,” vervolgt Paul Mettler. “Carli heeft levensmiddelentechnologie gestudeerd aan de HAS en is gespecialiseerd in dranken. Dat geeft een bepaalde kwaliteit af doordat hij ook praktijkgericht is opgeleid. Hij is deskundig genoeg om een goed en smakelijk biertje te ontwikkelen. Riet is de aangewezen persoon wanneer het gaat om de PR, zij onderhoudt en legt contacten.” “En waar Paul zijn kwaliteiten liggen dat is wel te zien lijkt me,” beweert Carli, doelend op het totaal vernieuwde en opgefriste proeflokaal. Mettler is ondernemer, hij heeft een succesvol bedrijf in interieurbouw. “Wij leveren een concept van A tot Z,” zegt hij. “Van het bedenken van een idee tot en met de uitvoering. Dat is mijn vak en daar ben ik goed in. De kwaliteit van het product, het bier, moet ook terug te zien zijn in het interieur. Daarin zijn we wel geslaagd denken we. Zo hebben we de juiste persoon op de juiste plek en kunnen we elkaar aanvullen en versterken.”

Schijndels trots

Voor de dagelijkse werkzaamheden is Theodor Verboort in dienst van de brouwerij. “Dat zijn de broodnodige handjes in het proces,” zegt Carli.“Hij neemt het grootste deel van de uitvoerende taken op zich.” De brouwerij is geen kostwinning voor het drietal, allemaal hebben ze een baan ernaast. “Maar het gaat inmiddels wel verder dan een hobby,” zegt Mettler. “We zien het als een stukje Schijndels trots dat niet verloren mag gaan. Carli moet zich kunnen focussen op het maken van een goed en lekker biertje, het beheersen en behouden van de kwaliteit, dat waar hij goed in is. Door de groei van de brouwerij komen meer bedrijfsmatige zaken om de hoek kijken, waarbij hulp nodig was. In de toekomst gaan we ons nog meer richten op de promotie van het bier van Sint-Servattumus. Zodat je in de Schijndelse horeca maar ook in slijterijen en supermarkten ons product kunt bestellen of kopen. Daarvoor hebben we speciale verkoopkasten gemaakt die we weg kunnen zetten in winkels." De speciale kruiken met speltbokbier van Sint-Servattumus zijn verkrijgbaar bij 'Her en Der'.

Open dag en meer

Ook bij Sint-Servattumus heeft het Coronavirus gezorgd voor een ander seizoen dan normaal. “Ons aspergebier hebben we nog goed kunnen verkopen maar daarna hield het ook hier op,” aldus Carli. “Die tijd hebben we gebruikt om alle zaken op een rijtje te zetten en te regelen voor de toekomst. Inmiddels zijn excursies/proeverijen tot vijftien personen mogelijk, ook wij hervatten weer voorzichtig wat activiteiten. De open dag die traditiegetrouw elk jaar plaatsvindt staat gepland voor zondag 6 september. Of dit door kan gaan is nog even afwachten, dat ligt aan de ontwikkelingen van het virus. De obligatiehouders krijgen in ieder geval wél de rente, zoals gebruikelijk in bier, uitgekeerd,” zegt hij tot besluit.

Voor meer informatie:

Bierbrouwerij Sint Servattumus

Ericastraat 11

5482 WR Schijndel

Telefoon: 06-19328967

E-mail: info@sintservattumus.nl Website: www.sintservattumus.nl

Bron: https://mooischijndel.nl/nieuws/7937/48428/nieuw-leven-in-de-brouwerij

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page