Niet tappen? Dan maar klussen in Bredase cafés
Via Jan Van Pelt

BREDA - Waar restaurants nog wat omzet maken met afhaal- en bezorgmaaltijden, valt er voor de meeste cafés even niets te verdienen. Door de corona-lockdown hebben ze nu wel tijd voor klussen en schilderwerk. Ondertussen hopen de kroegen op coulance van de pandeigenaren en brouwers.
In het zonnetje en met een muziekje op de buitenspeakers is bedrijfsleider Tim Audenaerde maandagmiddag bij eetcafé Walkabout op de Grote Markt in Breda tafeltjes in de olie aan het zetten. “Zo zijn we meer klussen aan het doen. De bar in de was aan het zetten, lampen vervangen, servies sorteren. Maar doodzonde natuurlijk dat de Grote Markt nu niet vol kan staan met terrassen.
Een aantal restaurants kan nog enigszins doorwerken deze weken. Zo staan er op de site Steunhorecabreda.nl inmiddels vijftig restaurants waar maaltijden afgehaald kunnen worden. Voor de meeste horecazaken - en dan met name cafés - zit er echter niet veel meer op dan opruimen en onderhoud doen.
De Bommel
Her en der in binnenstad is te zien hoe er geklust en opgeruimd wordt. Het werk is soms ook aan het zicht ontrokken. Zo hangen bij café De Bommel in Halstraat dikke, paarse gordijnen voor het raam. Maar binnen zijn enkele medewerkers hard aan het werk.
“We zijn het plafond aan het schilderen,” zegt eigenaar Bas Verberk. “Dat is achttien jaar geleden voor het laatst gebeurd. Dat doen je normaal niet zo snel. Destijds dachten we in twee dagen klaar te zijn maar het duurde toen vier dagen. Nu hebben we alle tijd.”
Containers
Johan de Vos van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Breda en zelf eigenaar van café Boerke Verschuren ziet ook dat zijn collega’s de tijd nemen voor onderhoudswerk. “We zijn nu met de gemeente bezig op de Grote Markt containers voor grof vuil neer te zetten, zodat dat centraal geregeld is. En we maken afspraken over parkeren. De ondernemers die bezig zijn, kunnen dan hun auto’s langer wegzetten zonder dat ze gelijk een prent krijgen.”
De Vos prijst de houding van de gemeente Breda. “Er wordt actief meegedacht. Ik hoor van ondernemers die ook zaken in andere gemeenten hebben, dat Breda hier echt meer vooroploopt. Daar mogen we trots op zijn in deze tijd.”
Brouwerijen
Hij hoopt nu ook dat brouwers een coulante houding aan gaan nemen. Bij brouwerijen als Grolsch en Haacht (België) ziet hij dat al gebeuren, maar AB InBev (Jupiler, Hertog Jan) blijf volgens hem nog achter. “Dat is jammer, want juist in Breda is AB InBev in veel gevallen de hoofdhuurder van het pand. En er moet echt wat gebeuren. Uitstel van betaling is niet voldoende, er zullen kwijtscheldingen of huurverlagingen moeten komen. Want het omzetverlies draai je niet meer terug.”
Maatwerk
Volgens woordvoerder Wilco Heiwegen van AB InBev is er wel degelijk oog voor de nood van de kroegeigenaren. “We hanteren daarbij maatwerk. We kijken van geval tot geval wat nodig is en hoe we samen tot een oplossing kunnen komen. Alle opties kunnen daarbij besproken worden.”
Volgens Johan de Vos is er waarschijnlijk deze week een overleg tussen KHN, pandeigenaren, brouwerijen en de gemeente. “Ik hoop dat we dan goede afspraken kunnen maken.”
Bezorgservice
Niet alle cafés liggen stil in Breda. Zo is De Beyerd woensdag een bezorgservice begonnen met (speciaal) bier. Dat gaat heel goed”, zegt eigenaar Mikel de Jongh. “We doen bijna vijftig bestellingen per dag van gemiddeld zo’n veertig euro. We verdienen daar niet veel op. Maar we zien het als goodwill richting de klanten en het is erg leuk om te doen.”
Bron:
https://www.bndestem.nl/breda/niet-tappen-dan-maar-klussen-in-bredase-cafes~a3600684/
Paul Verlinden / BN DeStem