top of page

Nederlandse biermarkt herstelt moeizaam

De vereniging Nederlandse Brouwers, de overkoepelende organisatie van bierbrouwers in Nederland, ziet de biermarkt maar moeilijk herstellen. De verkoopcijfers van bier vallen - ondanks de versoepelingen in de horeca - nog altijd flink tegen.

Nu de accijns verhogen, zoals het kabinet zou willen, is volgens de vereniging het laatste dat moet gebeuren om de markt te laten herstellen. "Het herstel van de biermarkt gaat veel langzamer dan we hadden verwacht", aldus de directeur van Nederlandse Brouwers Lucie Wigboldus. "De versoepelingen die vlak voor en in de zomer zijn aangekondigd, hebben maar zeer beperkt een positieve invloed op de bierverkoop. Het slechte zomerweer is ongetwijfeld ook van invloed. Je drinkt natuurlijk het liefst gezellig een glas bier op een zonovergoten terras, tijdens vakantie of in het park. Dat zat er deze zomer meestal niet in. September is een betere maand geworden, maar het herstel is zeer broos."

Hoop en zorgen

"De stijging van de bierverkoop in september geeft wat hoop", aldus Lucie Wigboldus. "Maar we maken wij ons grote zorgen over de dreigende verhoging van de bieraccijns. De staatssecretaris van Financiën wil het accijnssysteem veranderen. Gelukkig heeft de Tweede Kamer kritische vragen daarover aan de staatsecretaris gesteld. Een Kamermeerderheid lijkt nu tegen het afschaffen van het verlaagde accijnstarief voor de kleinere brouwers te zijn. Dat is een eerste stap. Maar de pijn voor de bierdrinker zit ook in de systeemwijziging en die is helaas nog niet van tafel. Deze leidt tot een verhoging van de bieraccijns met gemiddeld 5%. Voor sommige bieren valt deze verhoging veel forser uit. Wij doen dan ook een dringend beroep op de partijen zich ook duidelijk uit te spreken tegen deze accijnsverhoging. Juist die verhoging hakt er voor vele brouwerijen fors in. De staatsecretaris belooft een budgettair neutrale overgang, maar een gemiddelde verhoging met 5% is geen 0%! We rekenen op de Tweede Kamer om wel de belofte na te komen. De bierdrinker mag niet de dupe worden van een systeemwijziging."


Bron De Cafékrant

Verder lezen:

Biermarkt herstelt moeizaam: "Horeca heeft meer ruimte nodig" (decafekrant.nl)

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page