Nederland moet vooral 'dranquilo'
'Ik doe even dranquilo' moet in Holland een gevleugelde uitspraak worden
Na 'de Bob', is er nu een nieuwe term die in de Hollandse hoofden moet beklijven, in de strijd tegen overmatig alcoholgebruik: 'dranquilo'.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) lanceerde de term om het voor drinkers makkelijker te maken eens een rondje over te slaan of op een verjaardag aan de frisdranken te blijven. De Bob (bewust onbeschonken bestuurder) wordt daar tegenwoordig ook niet meer op aangekeken.

'Ik doe even dranquilo'
'Ik doe vanavond even dranquilo' zijn de woorden die het ministerie nu aanreikt aan iedereen die zijn drinkgewoontes wil doorbreken, maar bang is voor de sociale druk. Het woord is afgeleid van het Spaanse tranquilo, wat 'rustig aan' betekent. "Het moet een gevleugelde uitspraak worden. Zo van: ik ben even dranquilo", zegt Blokhuis.
Nederland weet weinig over alcohol: 'Eén glas is al schadelijk'
Bijna 9 procent van de Nederlanders is een overmatig drinker: zij drinken meer dan 14 (vrouwen) of 21 glazen (mannen) drank per week. Nog eens 8,5 procent is een zware drinker: die drinken minimaal eens per week minstens 4 of 6 glazen op een dag. Het kabinet wil die percentages de komende jaren omlaag brengen naar maximaal 5 procent.
'Hofleverancier van verslavingsindustrie'
"We weten dat gebruik van te veel alcohol enorm veel risico met zich mee brengt", zegt Blokhuis. "Verkeersveiligheid om maar eens wat te noemen. Drank is de hofleverancier van de verslavingsindustrie. De helft van alle verslaafden is alcoholverslaafd. En er sterven duizenden mensen aan de gevolgen van kanker die het gevolg is van alcoholgebruik."
Bron: RTL