top of page

Microbrouwer Kusters had het moeilijk

Bijgewerkt op: 20 feb. 2022

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch overleeft Markhoeve-crisis, maar: ‘Alle emoties zijn over tafel gevlogen’


Het ambitieuze plan van Vereniging Markdal om de duurzame proefboerderij de Markhoeve in het Markdal te ontwikkelen, is uitgelopen op een drama. Betrokken partijen zoals Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch in Chaam liepen forse schade op. ‘Een excuus is er nooit gekomen’.

De rust is inmiddels teruggekeerd bij brouwersechtpaar Dyann van Alderen (59) en Ad Kusters (59) uit Chaam, maar dat wil niet zeggen dat alle problemen zijn opgelost. Het echtpaar is afgelopen anderhalf jaar flink door elkaar geschud, ging door emotionele dalen en leed financiële schade die in de tonnen loopt.


Recepten

En dat terwijl het allemaal zo mooi begon. ,,De Markhoeve paste perfect bij de Pimpelmeesch”, zegt Kusters. Als hobbybrouwer ontwikkelde Kusters vanaf het jaar 2000 samen met Johan Cornelissen en Jeen Brouwer de recepten voor bieren als Chaamse Tripel, de Zilverpel en Chaamse Dubbel.


Alle emoties vlogen thuis over tafel. Boos is nog zachtjes uitgedrukt

Ad Kusters, Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

Uitbreiding

In 2013 zet Kusters een professionele brouwerij op in het buitengebied van Chaam. De bieren vinden eerst in de regio aftrek, maar zijn al snel in heel Nederland te koop. Als de brouwerij aan uitbreiding toe is, klopt de Vereniging Markdal in 2014 op de deur. ,,Ze vroegen of we onze brouwerij in de nieuw te bouwen Markhoeve voort wilden zetten", zegt Van Alderen.


Horeca

,,Daar hadden we wel oren naar", zegt Kusters. ,,De brouwerij, het magazijn en het kantoor konden in de nieuwbouw een plaats krijgen. Evenals een laboratorium voor studenten van Curio. ,,De locatie is mooi gelegen in het Markdal. Er zouden andere bedrijven bijkomen, proefvelden waar nieuwe gewassen geteeld worden en een informatiecentrum over het Markdal. Wij zouden naast de brouwerij ook de horeca uitbaten. Met een terras", zegt Kusters.


Het leek ons mooi om de brouwerij over te dragen aan onze neef. Dat was de belangrijk­ste reden om in het project te stappen

Dyann van Alderen, Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

Uitbollen

,,We hebben geen kinderen, maar wel een neef die ons vanaf zijn 15de in de brouwerij helpt. Hij studeerde aan de Hogere Hotelschool in Maastricht en heeft enige horeca ervaring", zegt Van Alderen. ,,Ad en ik waren in die tijd 55 jaar. Het leek ons mooi om de brouwerij over te dragen aan onze neef. Dat was de belangrijkste reden om in het project te stappen.” Kusters: ,,Eerst de boel op poten zetten op de nieuwe locatie en vervolgens langzaam overdragen. Dan konden wij lekker gaan uitbollen. Het is echter anders gelopen.”

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch in 2014 in de brouwerij aan de Ginderdoorstraat in Chaam. Ad Kusters is samen met zijn vrouw Dyann van Alderen bezig in de brouwerij.


Twijfels

Van Alderen en Kusters hadden tijdens de voorbereiding wel eens twijfels over de werkwijze van de Vereniging Markdal. ,,Af en toe was het vaag en werden afspraken veranderd, maar het enthousiasme en doorzettingsvermogen van de bestuurders zorgde dat we aan boord bleven", zegt Kusters. Na een 3D-presentatie van de architect is het echtpaar om. Kusters: ,,Dat zag er perfect uit. Een paar maanden later tekenden we het huurcontract.”


Wat ik kwalijk vind, is dat de vereniging ons niet tijdig en volledig heeft geïnformeerd

Ad Kusters, Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

Geldproblemen

Dat de Vereniging Markdal geldproblemen had, was niet bekend bij het echtpaar. Het tweetal bereidt zich zonder argwaan voor op de verhuizing. Kusters: ,,We zouden eind november 2020 overgaan. Ik hoopte voor de kerstdagen in de Markhoeve te gaan brouwen.” De Pimpelmeesch zegt de huur op van de locatie in de Ginderdoorstraat. De ketels, gistingsvaten, apparatuur en biervoorraad gaan naar de opslag.


Hekken

Als Ad en Dyann eind oktober 2020 met een installateur langskomen om zaken door te spreken, staan er hekken rond de Markhoeve. ,,Alles zat op slot. We waren verbijsterd. Het bleek dat de vereniging de aannemer niet kon betalen. Op zo’n moment zak je door de grond. We dachten dat alles goed ging, omdat de bouw van de Markhoeve snel verliep. De aannemer bleef doorbouwen ondanks dat de vereniging Markdal geen geld had. Navraag bij de bouwdirecteur, aangesteld door de Vereniging, leverde een ontwijkend antwoord op.”


Een productiebedrijf dat in een keer stil valt. Dat is rampzalig

Dyann van Alderen, Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

In 2017 kwam staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken

een kijkje nemen bij de Pimpelmeesch.


‘Geen sorry, geen oplossingen’

Van Alderen en Kusters willen het netjes houden, maar ‘alle emoties vlogen thuis over tafel'. ,,Boos is nog zachtjes uitgedrukt", zegt Ad. ,,Wat ik kwalijk vind, is dat de vereniging ons niet tijdig en volledig heeft geïnformeerd. Pas eind januari 2021, maanden later, kregen we een briefje dat ze het ‘oprecht jammer’ vonden. Geen sorry, geen oplossingen. Terwijl wij een productiebedrijf hebben, dat in een keer stil valt. Dat is rampzalig", zegt Dyann. ,,We hebben leveringsverplichtingen aan onze klanten. We moesten bij collega's brouwtijd inhuren.” Kusters maakt een noodplanning en reist heen en weer tussen brouwerijen in Brabant, Limburg en België om zijn Chaamse bieren te brouwen. ,,Omdat je een brouwerij huurt, verdien je bijna niets, maar zo konden we aan onze verplichtingen voldoen.”


Teruggetrokken

Vanwege de financiële problemen van de Vereniging Markdal heeft de provincie de Markhoeve overgenomen en probeert de problemen op te lossen. Dat is na een jaar nog niet gelukt. Van Alderen: ,,De provincie staat ons goed bij. Vorig jaar oktober werd duidelijk dat het nog lang kan duren voor alle problemen zijn opgelost. Daarom hebben wij ons definitief teruggetrokken. We brouwen nu bij een vaste brouwerij. Dit jaar gaan we nadenken over de toekomst. Wordt dus vervolgd. Ondanks alle stress, ellende en financiële schade vinden we het het allerergste dat we de brouwerij niet aan onze neef kunnen overdragen. Die droom is uiteen gespat.”

Verder lezen:

https://www.bndestem.nl/breda/dorpsbrouwerij-de-pimpelmeesch-overleeft-markhoeve-crisis-maar-alle-emoties-zijn-over-tafel-gevlogen~a40e89015/


BRON: BN DeStem

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page