Meer Biernieuws uit Nederland
Bijgewerkt op: 19 apr. 2020
Voor u verzameld door Jan Van Pelt
Muifelbrouwerij organiseert online proeverij en rondleiding
De Osse Muifelbrouwerij is trots dat ze door de Nederlandse Beer Geeks is geselecteerd om mee te doen met het DAT initiatief. DAT staat voor Drinking Alone Together, een uitgelezen mogelijkheid om in de Corona crisis toch van Nederlands craft bier te genieten, alleen, maar wel samen met liefhebbers, op een veilige on-line manier.
Op woensdagavond 1 april (geen grap!) zal via de Muifelbrouwerij Facebookpagina vanaf 20:00 uur een livestream te volgen zijn waarin een rondleiding door de brouwerij en uitleg over de bieren gegeven zal worden.
De bieren van de Muifelbrouwerij zijn te koop bij slijters, regionale supermarkten en speciaalwinkels. Veilig shoppen kun je op de webshop van de Muifelbrouwerij waar speciale Crisis Bierpakketten te bestellen zijn.
Hellobier: Brabantse online proeverij
https://www.entreemagazine.nl/nieuws/biernieuws/hellobier-brabantse-online-proeverij33293
Steun de Brabantse speciaalbier brouwers door samen met hellobier.nl online bier te proeven
Vanwege de coronacrisis is de horeca in Nederland dicht en blijven mensen voorlopig thuis. De regio Noord Brabant is het zwaarst getroffen. Terrassen blijven leeg en waar voorheen de Brabantse bourgondische levensstijl hoogtij vierde is dit nu een ander verhaal.
Hellobier.nl
Om de Brabantse nacht alsnog te kunnen vieren is speciaalbierkenner Job Nijhoff van hellobier.nl een initiatief gestart om een online bierproeverij te houden van Brabantse speciaalbieren met als bedoeling om mensen bij elkaar te brengen. Waar hij sinds 2018 door heel Nederland bierproeverijen voor groepen organiseerde doet hij dit nu online via zijn Youtube kanaal.
Door het kopen van speciaal samengesteld Brabants speciaalbierpakket en verschillende bier abonnementen steunt u speciaalbier brouwers uit oa. Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Zo hebben brouwerij ’t Meuleneind, brouwerij Pinterman, D’n Draok en Stadsbrouwerij Eindhoven een bijdrage geleverd aan het pakket met in totaal 8 speciaalbieren.
“Ik wil Nederland oproepen om van onze Brabantse gezelligheid te blijven genieten en dat familie, vrienden en buren alsnog samen komen om een lekker biertje te drinken” aldus Nijhoff. “Wanneer dit een succes is zullen er meerdere online proeverijen volgen”.
10 april online proeven
Op 10 april, vanaf 20:00 uur, start de eerste online bierproeverij op het Youtube kanaal van Hellobier.nl. De livestream zal plaatsvinden vanuit het Groote Genoegen in Den Bosch. Als een echte biersommelier legt Job de bieren toe qua smaak en karakter. De online proeverij is overigens voor iedereen te bekijken. Ook als je geen pakket hebt besteld.
n Wat? Online bierproeverij - Brabantse speciaalbieren
n Wanneer? 10 april 20:00 uur
n Waar? Youtubekanaal Hellobier.nl (vanuit het Groote Genoegen in Den Bosch)
Informatie:
Kijk voor meer informatie op https://hellobier.nl/online-bierproeverij
Bestel het speciaalbierpakket: https://hellobier.nl/product/hellobier-online-bierproeverij-pakket/
Volg de live stream via https://www.youtube.com/channel/UCnXWyLmrtZOChYttOsb_LKQ
Bavaria in Lieshout schiet horeca te hulp
https://www.ed.nl/de-peel/bavaria-in-lieshout-schiet-horeca-te-hulp~a237c888/
Lilian Dominicus
Bron: ED
Bavaria leegt al op de tapinstallatie aangesloten biertanks bij horeca-ondernemers. Als ze weer opengaan, worden deze kosteloos hervuld. © Sem Wijnhoven/DCI Media
LIESHOUT - Horeca-ondernemers die problemen hebben om de huur te voldoen of facturen te betalen, krijgen uitstel van betaling bij Swinkels Family Brewers, het moederbedrijf van Bavaria. Ook vervangt de Lieshoutse brouwerij aangebroken fusten met verschalend bier kosteloos.
Swinkels Family Brewers heeft daarover vrijdag een brief verstuurd aan alle ondernemers waarmee het bedrijf een contract heeft.
De aankondiging van de verplichte sluiting van eet- en drinkgelegenheden op zondag 15 maart om 18.00 uur kwam zó abrupt, dat veel horeca-ondernemers nu met voorraden zitten die ze voorlopig niet kwijt kunnen. Wie tussen 1 maart en 16 maart bier en andere dranken bij de Lieshoutse brouwerij had besteld, hoeft de rekening pas 44 dagen later te betalen.
Ondernemers die een horecapand huren van Swinkels Family Brewers of er een lening hebben lopen waarover ze rente en aflossing afdragen, krijgen een verruiming van de betalingstermijn van 30 dagen. Mocht de overheid dinsdag besluiten om de sluiting te verlengen, krijgen de ondernemers nóg 30 dagen uitstel van betaling erbij.
Ook zitten veel uitbaters nu met fusten aangebroken bier of ‘kelderbier’ dat al is aangesloten op de tapinstallatie en langzaam verschaalt. ,,Er zijn veel zorgen over de kwaliteit en de houdbaarheid”, licht woordvoerder Rinske van den Bos van Swinkels Family Brewers toe. ,,Stel ze mogen weer open na 6 april, dan kunnen ze dat bier niet meer tappen.”
Daarom heeft het bedrijf ervoor gekozen om alle aangebroken fusten met Bavaria pils en 0.0 bieren, Swinckels’, Palm en Estaminet kosteloos op te halen en te vervangen. Dat gebeurt na heropening van de zaak. De komende twee weken komt Swinkels Family Brewers ook op tapinstallaties aangesloten tanks met ‘kelderbier’ leeghalen, rekening houdend met de voorschriften van RIVM. Het aantal geretourneerde liters wordt vastgelegd en zodra de zaken weer opengaan worden die liters hervuld.
Speciale bieren kunnen langer worden bewaard
Het gaat hierbij vooral om het pilsnerbier. ,,Speciale bieren als La Trappe, Cornet, Rodenbach en Steenbrugge kunnen wel wat langer bewaard worden. Daar verwachten we op het moment geen problemen mee.” Maar mocht een ondernemer bij heropening tóch zitten met fust speciaal bier dat voorbij de houdbaarheidsdatum is, dan wordt ook deze kosteloos vervangen.
Het ingenomen bier wordt hergebruikt als desinfecterende spray. Bavararia verspreidt deze spray alweer kosteloos onder ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en verzorgingshuizen in binnen- en buitenland.
Voorlopig ligt de bierproductie ondanks de coronacrisis niet stil. ,,We hebben nog genoeg personeel dat niet ziek is. We worden zwaar getroffen, maar de vraag bij de supermarkten loopt door. Ook vanuit Italië en Frankrijk is er nog vraag, ook al lopen we daar tegen logistieke uitdagingen aan met grenzen die zijn gesloten.”
Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen.
Bavaria maakt desinfectiespray van oud bier en geeft dit aan de zorg in de strijd tegen coronavirus
Geschreven door
Peter de Bekker
LIESHOUT - Bavaria gaat desinfectiemiddel maken in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. De Lieshoutse bierbrouwer haalt de komende twee weken oude biertanks uit de gesloten Nederlandse horecagelegenheden. Uit dit bier wordt de alcohol gehaald en die wordt hergebruikt als desinfecterende spray.
Die spray is ontwikkeld door de brouwafdeling van Bavaria. "Het gaat om een mengsel van alcohol, water en glycerine", vertelt een woordvoerster. "Glycerine is toegevoegd tegen het uitdrogen van de handen."
'Zorgelijk maar ook fijn'
De desinfecterende spray wordt kosteloos verspreid onder ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en verzorgingshuizen in binnen- en buitenland. "Zo hergebruiken we het bier op een duurzame manier."
Volgens de woordvoerster komen er veel aanvragen binnen voor de 'Bavaria-desinfectiespray'. "Aan de ene kant is het zorgelijk om te merken dat er schaarste is ontstaan, maar aan de andere kant is het ook fijn om op deze manier iets te kunnen doen voor onze zorgverleners. Op dit moment inventariseren we de aanvragen en bekijken we hoe we onze productie hiervoor kunnen opschalen."
Vanzelfsprekend
Nadat de overheid twee weken geleden besloot de horeca te laten sluiten vanwege het coronavirus, zitten veel horecaondernemers met de handen in het haar. Ze maken zich zorgen om de kwaliteit van hun biervoorraad - een aangesloten tank is vier tot zes weken houdbaar - maar ook over hun liquiditeit.
Bavaria laat weten dat het bedrijf het 'vanzelfsprekend vindt om mee te denken met ondernemers over passende oplossingen in deze onzekere tijd'. Ook op financieel vlak. Ondernemers die zorgen hebben over hun liquiditeit krijgen de mogelijkheid om de betalingstermijn van hun factuur te verlengen. Dit geldt ook voor ondernemers die bij Bavaria een lening hebben lopen en daar rente en aflossing over betalen en ondernemers die een horecapand van Bavaria huren.
Of de horeca na 6 april weer open mag, wordt dinsdag bekendgemaakt. Als de overheid beslist de sluiting van de horeca te verlengen, biedt Bavaria aan de betalingstermijn nog verder op te rekken.
Alcohol van Bavariabier voor coronapatiënten
https://www.telegraaf.nl/financieel/725351112/alcohol-van-bavariabier-voor-coronapatienten
Door Gert van Harskamp
Lieshout - In ziekenhuizen kan binnenkort zomaar gewerkt worden met gedesinfecteerde alcohol afkomstig uit Bavariabier.
De familiebrouwerij van Bavaria, Royal Swinkels, schiet horeca-ondernemers en ziekenhuizen te hulp. Swinkels gaat biertanks bij cafés leeghalen en wil daar gedesinfecteerde alcohol van maken voor ziekenhuizen. Kroegeigenaren worden volledig vergoed.
Kroegen zitten in hun maag met het bier in tanks, omdat het minder lang houdbaar is en zij nu niet open kunnen. Swinkels belooft caféhouders het bier op te halen, de hoeveelheid te vergoeden en van die rest kosteloos alcohol te leveren aan zorginstellingen.
De brouwerij zoekt nog partijen die helpen bij verpakking en vervoer. Eerder al liet jeneverstokerij Lucas Bols weten voor de zorg aan het werk te gaan.
Bavaria schenkt bier om tekort aan desinfecterende handgel aan te vullen
BNR Webredactie
Bier kan het gat helpen opvullen van de schaarste die dreigt te ontstaan aan één van de meest gewilde producten tijdens de corona-crisis: desinfecterende handgel. Bavaria gaat dit product namelijk maken met bier als belangrijk ingrediënt.
Sinds de sluiting van de horecazaken zijn er op veel plekken biervoorraden aangelegd die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten, zegt Peer Swinkels, CEO van Royal Swinkels Family Brewers het moederbedrijf van Bavaria. 'We kwamen op het idee om die biervoorraad opnieuw te destilleren, waarmee we de alcohol uit dat bier kunnen halen en het kunnen opwaarderen tot ruim 70 procent ethanol.'
Het initiatief ontstond na een telefoontje van een oud-commissaris van Bavaria met een bestuurder van het Amsterdam UMC. 'Hij kwam erachter dat ze nog maar drie à vier dagen aan voorraad hadden aan handalcohol. Daar schrok ik natuurlijk van en toen heb ik een team aan de gang gezet. Dat team heeft het idee verzonnen om op die manier handalcohol te maken. Wij gaan die hele voorraad die we terughalen uit de horeca én die we nog hadden kosteloos verspreiden bij zorginstellingen.'
Frontaal: East 2020 IPA in webshop
https://www.entreemagazine.nl/nieuws/biernieuws/frontaal-east-2020-ipa-webshop33313
Zoals zoveel brouwers is ook Brouwerij frontaal uit Breda actief met online verkoop, nu het proeflokaal is gesloten als gevolg van de coronacrisis.
“Vorige week waren we druk in de weer met het afvullen en versturen van Juice Punch V11. Deze week gaan we aan de slag met East 2020, een New England Session IPA van 4.3% met Simcoe en Citra!”
Webshop
Brouwerij frontaal in Breda zet zwaar in op de webshop in deze dagen van horecasluiting.
Over East 2020 zegt de brouwerij: “ Wat kan je verwachten? Een makkelijk doordrinkbare IPA met tonen van manderijn, passievrucht en lychee.”
Beschikbaarheid
Vanaf nu is het mogelijk pre-orders te plaatsen in de webshop. Er zijn ongeveer 200 pakketten beschikbaar.
Mix & Match
Frontaal biedt ook een mixdoos van 6 blikken East 2020 en Juice Punch V11 in de webshop
East 2020 is per 1, 6, 12 en 24 beschikbaar!
Bij Bavaria stroomt nu de handgel uit de kranen: ‘Iedereen werkt mee, een actie uit het hart’
Max Steenberghe
Bron: ED
LIESHOUT De Nederlandse bierdrinker neemt het er van: nu hij thuiszit, schakelt hij over naar speciaalbiertjes. De brouwerijen schakelen echter ook over. Met Bavaria voorop produceren ze nu hand-alcohol en vloerontsmetter.
De eerste proef was spannend, bekent Wietse van den Bogaard, hoofdbrouwer van Bavaria. “Dit spul heeft een alcoholpercentage van tachtig procent. Dat is heel wat anders dan de twintig waar ze aan gewend zijn. Dit is nogal ontvlambaar.” Het ging goed, en in Lieshout wordt inmiddels voor de derde keer hoger opgeschaald. “Iedereen wil het hebben, van huisartsenpost tot verpleegtehuis en uitvaartcentrum.”
Pure alcohol
Begin vorige week werden brouwers benaderd door een ziekenhuis-coördinator, of ze de pure alcohol of vergelijkbare restproducten kon krijgen voor ontsmetting. Dat kon. En het zette Van den Bogaard aan het denken. “Als ziekenhuizen het nodig hebben, dan moeten anderen ook die behoefte hebben. Maar die kunnen niet echt overweg met pure alcohol. Zij zoeken handontsmetter.”
Met wat rondbellen bleek dat Bavaria dat best zelf kon maken. “Er zijn strenge voorschriften, maar dat geldt ook voor bier, wij kunnen voorzichtig werken”. Zodra het recept duidelijk was, werden de andere ingrediënten in huis gehaald: glycerine voor het smeren, en waterstof-peroxide.
Productielijn niet omgebouwd
De productielijn hoefde niet te worden omgebouwd, het wordt gemengd in een softdrinkketel, gaat dan in een tank en daarmee worden de flacons afgevuld. Een boffie: Bavaria had precies de goeie (bijvul-)flacons op voorraad.
De eerste partij was voor intern gebruik. “Want wij hebben het zelf natuurlijk ook nodig.” Nu komt de moeilijkste klus: het verdelen tussen de aanvragers. “Er is vreselijk veel behoefte.”
De brouwer werkt momenteel met eigen voorraden alcohol. Hert komt vrij bij de productie van 0.0 en ze halen het uit het restbier dat bij de kroegen wordt opgehaald. Als dat op is, wordt de volgende stap bekeken. “Al is de verwachting dat de vraag er voorlopig wel zal zijn.”
‘Iedereen werkt mee’
Voorlopig is alles ook kosteloos. Bavaria levert het spul zelf uit, en als dat niet meer gaat hebben ‘andere grote partijen’ zich al aangeboden. “Mooi he”, glundert Van den Bogaard. “Iedereen werkt mee, alle schouders gaan er onder, een actie uit het hart. Dat is het voordeel van een -relatief- kleine brouwerij zijn, dan zijn de lijntjes korten kun je snel doorpakken.”
Goed werk geeft navolging, inmiddels heeft AB InBev, een van de hoofdspelers op de biermarkt, het voorbeeld overgenomen. Dommelsch is ook gestart en in België zetten Jupiler, Hoegaarden en Leffe hun alcohol van de 0.0-varianten om in ontsmettingsmiddel waarmee kan worden ‘gekuist’. Een flinke hoeveelheid van het spul staat klaar om naar Nederland te worden vervoerd, het wachten is even op goedkeuring van de betreffende instanties.
Extra verkoop speciaalbiertjes
Voor de brouwerijen zelf is er ook goed nieuws. Tegenvallende omzetten door de gesloten cafés worden grotendeels opgevangen door extra verkoop van speciaalbiertjes. De Leffe Blond stroomt harder dan de Maas. “Wie thuis zit, heeft meer behoefte aan iets extra’s”, denkt de woordvoerder van AB InBev. “Gewone pils is een sociaal drankje, voor de kroeg. Dit zijn thuisbiertjes.”
AB InBev is ook vertegenwoordiger van Corona, bij sommige supermarkten nu verkrijgbaar voor de helft van de prijs. De woordvoerder zucht. “Nee, die markt is niet ingestort. We zien niet veel verschil met vorig jaar. Misschien gaat dat nog komen, het is een zomerbiertje.”
Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen.
Croyse Hoeve in Aarle-Rixtel in de verkoop
https://www.ed.nl/de-peel/croyse-hoeve-in-aarle-rixtel-in-de-verkoop~a03cf323/
Ad de Koning
Bron: ED
AARLE-RIXTEL Restaurant De Croyse Hoeve in Aarle-Rixtel staat in de verkoop. Eigenaar Jan Franken begint aan een nieuw zakelijk avontuur in Tanzania.
Het markante restaurant aan de Croylaan, schuin tegenover het gelijknamige kasteel, maakt sinds jaar en dag deel uit van het ’Croy-imperium’ van ondernemer Franken. Van de keten van Croy-restaurants zijn nu alleen nog de vestigingen in Aarle-Rixtel en Moergestel (’t Stokske) in handen van Franken. De restaurants in Den Bosch, Breda, Nijmegen en Leusden zijn inmiddels al verkocht of gesloten.
Franken was daarnaast met zijn payroll-bedrijf Please ook jarenlang hoofdhuurder van kasteel Croy. Sinds afgelopen december is die rol overgenomen door EyeOn bv, een bedrijf dat al langer als ’onderhuurder’ in het kasteel gevestigd was. Boerderij Croy, de nieuwe kasteelhoeve met B&B die Franken aan de Rootakkers in Stiphout - vlakbij het kasteel - liet bouwen, is eind vorig jaar ook verkocht.
Veel sneller dan verwacht
,,Dat ging veel sneller dan verwacht, in amper twee weken tijd", vertelt Franken, die inmiddels in Veghel woont. ,,Mijn vrouw en ik hadden gedacht dat de verkoop wel anderhalf tot twee jaar zou duren, maar dat liep dus anders.” Franken, ook drijvende kracht achter het Croy-bier, heeft in Tanzania een nieuwe zakelijke uitdaging gevonden: Sound of Silence, een luxe tented resort in de Serengeti.
De mensen daar, de schitterende omgeving: het is echt fantastisch. Soms lopen dingen gewoon zoals ze lopen, het was geen vooropgezet plan ofzo.
Directeur
Franken kwam na een reis naar Tanzania via een gids die hij daar had ontmoet in contact met de directeur van het Serengeti National Park, die vroeg of het niks voor hem was om zo'n resort op te zetten. ,,Ik ben in juni vorig jaar wezen kijken en was meteen enthousiast. De mensen daar, de schitterende omgeving: het is echt fantastisch. Soms lopen dingen gewoon zoals ze lopen, het was geen vooropgezet plan ofzo.”
Franken gaat er vanuit dat De Croyse Hoeve ook in de toekomst een restaurant blijft, net als 't Stokske in Moergestel. ,,Het is een schitterende zaak op een schitterende plek, en de zaak in Moergestel biedt ook zeker mogelijkheden, met de grote speeltuin erbij. Dat zou een prima pannenkoekenrestaurant kunnen zijn", noemt hij als voorbeeld.
Het Croy-bier blijft overigens ook bestaan, benadrukt Franken. ,,Dat is eigenlijk niet meer weg te denken.” En De Croyse Hoeve blijft de komende tijd gewoon open, als de sluiting vanwege het coronavirus voorbij is.
Eters in De Croyse Hoeve in Aarle-RIxtel (archieffoto). © Ton van de Meulenhof
Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen.
Het loopt storm bij Bavaria, handalcohol van biermerk enorm gewild (video)
Geschreven door Tessel Linders
LIESHOUT - 25.000 liter bier is al ingezet om handalcohol te maken in de brouwerij van Swinkels Family Brewers. Want de vraag is enorm. "Het is verschrikkelijk. Ik krijg huilende mensen aan de telefoon. Vooral in de ouderenzorg is de situatie nijpend", zegt directeur Peer Swinkels van Bavaria.
Het idee om 'oud' bier om te zetten in een product waar tijdens deze ongekende crisissituatie zoveel behoefte aan is, was snel geboren. Maar het ook daadwerkelijk doen, was een tweede.
Omgekeerd wereld
Die taak is weggelegd voor Wietse van den Boogaard. Brouwer van Bavaria. En het is een rare gewaarwording, zo'n omgekeerd proces. "Het begint al bij de tankauto's", zegt Wietse. "Die gaan nu naar het café om bier uit de tank te pompen in plaats van erin. Wij pompen dat bier nu van beneden naar boven. Terug naar de ketels om er de alcohol uit te halen."
Want dat is precies wat er gebeurt. Het bier dat niet meer kan worden verkocht in de kroegen, gaat terug de brouwtank in, om daar weer een heel proces te doorlopen. "Normaal is de installatie bedoeld om alcoholvrij bier te produceren. Dan is het bier het hoofdproduct en de alcohol het restproduct. Nu is dat dus precies andersom."
80% pure alcohol
Technisch ook nog wel een dingetje. Want de installaties waren er helemaal niet op gemaakt om 80% pure alcohol te destilleren. Daar zijn dus flinke aanpassingen voor gedaan. "Maar het werkt allemaal en dat is mooi", zegt Wietse.
Aan die pure alcohol worden vervolgens nog wat producten toegevoegd om het ook daadwerkelijk als handalcohol op de markt te kunnen brengen. Glycerine tegen het uitdrogen van de handen bijvoorbeeld. De flessen vliegen inmiddels de brouwerij uit.
Een enorme crisis
Peer Swinkels vertelt hoe hij werd gebeld door een bestuurder van het AMC in Amsterdam. "Daar hadden ze nog maar voor vier dagen handalcohol. Dat zet je wel aan het denken."
Dat Bavaria zelf ook een probleem heeft, steekt hij niet onder stoelen of banken. "Maar er is een enorme crisis gaande en als je kan bijdragen aan een oplossing dan moet je dat gewoon doen."
'Een beetje helpen'
De flesjes die nu handmatig worden afgevuld worden zo snel mogelijk verspreid onder huisartsen en verzorgingshuizen in de buurt. Maar ook Bavaria heeft hulp gekregen. Het bedrijf IFF uit Tilburg zal vanaf zondag de handalcohol van Bavaria machinaal in flessen doen. Kostenloos. En daarmee kan de productie fors omhoog.
Voor brouwer Wietse zien de dagen er nu dus heel anders uit. "De wéreld ziet er nu gewoon even heel anders uit. Ik ben al lang blij dat we met dit team een beetje kunnen helpen in deze gekke tijd."
Ben je zelf huisarts of werk je in een verzorgingstehuis waar dringend behoefte is aan handalcohol? Stuur een bericht naar: service.nl@swinkelsfamilybrewers.com
AB InBev levert eerste 5000 flessen handgel gemaakt van restalcohol uit Jupiler 0.0
Paul Verlinden
Bron: BN DeStem
BREDA – Bierbrouwerij AB InBev start in Breda woensdag met de uitlevering van 5000 flessen handgel die gemaakt zijn met restalcohol die vrijkomt bij de productie van alcoholvrije bieren zoals Jupiler 0.0 en Leffe 0.0.
“Bij het brouwen van onze 0.0-bieren wordt de alcohol aan het einde van het proces uit het bier verdampt. Die kan dan gebruikt worden voor andere toepassingen. Wij leveren de alcohol nu aan fabrikanten van handgels en ontsmettingsmiddelen. Daarna krijgen wij de producten terug en geven ze kosteloos aan de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen en ambulancevervoer”, aldus woordvoerder Wilco Heiwegen.
Leuven
De alcohol wordt geleverd vanuit de brouwerij in Leuven. Dat heeft tot nog toe al 26.000 flesjes gel en 30.000 liter ontsmettingsmiddel opgeleverd. De producten gaan naar diverse landen. “In Nederland is nu de eerste batch aangekomen, die we uitleveren vanuit ons distributiecentrum in Breda”, zegt Heiwegen. In Breda staat ook het hoofdkantoor van AB InBev Nederland.
“Volgende week volgt de volgende batch en daarmee zullen we doorgaan zolang het nodig is,” aldus Heiwegen, die professionele gezondheidszorginstellingen oproept zich bij de brouwer te melden als ze ook graag desinfectiemiddelen ontvangen.
Dommelen
Ondertussen is AB InBev ook bezig om vanuit Nederland restalcohol aan te gaan leveren. Dat gaat dan gebeuren vanuit de Dommelsch-brouwerij in Dommelen.
AB InBev is niet de enige brouwer die momenteel alcohol maakt voor handgels en ontsmettingsmiddelen. Bavaria doet dat ook in de brouwerij in Lieshout. Bavaria doet daar het hele proces zelf en maakt de handgels met de eigen productiefaciliteiten en vult ze ook zelf af. Bavaria haalt de alcohol uit het restbier dat bij cafés is opgehaald.
Bredase horeca in mineur: ‘Er zijn heel wat traantjes gelaten’
BN DeStem (Regio > Breda)
01-04-20, 19:00 Laatste update: 09:03 - https://www.bndestem.nl/breda/bredase-horeca-in-mineur-er-zijn-heel-wat-traantjes-gelaten~a0bbfd5c/
Paul Verlinden
Bron: BN DeStem
BREDA - Nog zeker vier weken blijft de horeca dicht. Nieuwe zaken in Breda zien hun planning in het water vallen. Diverse restaurants en een enkel café proberen nog enige omzet te halen met bezorgen of afhalen. Maar de meeste horecabedrijven zijn gewoon gesloten.
Het was de bedoeling dat de Willemstraat in Breda over twee weken een grote koffiezaak rijker zou zijn. In het oude pand van de VVV wilden de eigenaren van Coffeelab dan hun vijfde zaak in Nederland openen. “Maar dat kan dus niet. We hopen nu dat het zo snel mogelijk na 28 april gebeurt”, aldus Jeroen Veldkamp, een van de mensen achter het bedrijf, dat vestigingen heeft in Eindhoven (twee), Nijmegen en Den Bosch.
Crowdfunding
Coffeelab financiert de Bredase vestiging voor een deel via crowdfunding. Tot voor tweeënhalve week leek het streefbedrag van minimaal 250.000 euro moeiteloos gehaald te worden. “Maar toen kwam de sluiting van de horeca en werden investeerders huiverig. Uiteindelijk zijn we nét aan het bedrage gekomen", aldus Veldkamp.
Het pand in de Willemstraat bestaat uit twee delen. Aan de ene kant komt de koffiezaak en aan de andere kant komen ruimtes waar mensen kunnen flexwerken. “Dat is dan misschien straks een voordeel van deze crisis voor ons”, zegt Veldkamp. “Meer mensen raken nu gewend om te werken op afstand.”
‘Vijf mooie dagen’
Er zijn ook zaken in Breda die juist net gestart waren en gelijk weer dicht konden. “Het waren vijf mooie dagen,” zegt Teun Fransen met enige ironie over koffiebar Sip First, die hij samen met zijn partner Inge Vrijheid opende in de week voor de horecasluiting op 15 maart. Ook hun andere zaak in Breda, Koffie bij Teun in de Barones, is nu gesloten.
Sip First zit in de Sint Janstraat. Fransen en Vrijheid hadden er nieuw personeel voor aangenomen. “We hebben vervelende gesprekken moeten voeren want we konden de tijdelijke contracten niet verlengen. Er zijn heel wat traantjes gelaten.”
Verdiensten marginaal
Fransen verkoopt nu nog wel wat pakken koffie aan vaste klanten. “Die koffie is kwalitatief zó goed, die wil je gebruiken als die heel vers is. Maar de verdiensten zijn marginaal.”
Koffiezaken en cafés kunnen in deze tijden amper omzet maken met bezorgen of afhalen. Een enkeling doet het, zoals Café de Beyerd en het proeflokaal van Frontaal, die bier aan huis bezorgen. Maar die hebben beide dan ook een eigen brouwerij.
Steun Horeca Breda
Menig restaurant is wel gaan bezorgen en/of heeft een afhaalloket ingericht. Dex Bos van Smakelijk Breda heeft er de website steunhorecabreda.nl voor ingericht. Er staan zo’n 75 zaken op. “Daar zijn er wel bij waar je ook al voor deze crisis kon afhalen of bezorgen. Daar heb ik geen onderscheid in gemaakt.”
De restaurants variëren van pizzeria’s en burgerzaken tot culinaire restaurants, die een compleet vier gangen-diner bezorgen inclusief instructies om het thuis af te maken. Volgens Bos wordt de site dagelijks door enkele duizenden mensen bezocht. Cijfers over hoeveel mensen daadwerkelijk bestellen, heeft hij echter niet.
Rhodos
Horeca-ondernemer Yannis Papadopoulos heeft met zijn familie drie restaurants in de Bredase binnenstad: Sabores, Con Fuego en Rhodos. Het eerste ligt nu helemaal stil. “Bij Sabores is de kaart te ingewikkeld voor bezorgen. Maar bij Con Fuego en Rhodos doen we het wel. De eerste week liep het heel goed, maar nu zien we de bestellingen wel wat teruglopen. Misschien is het nieuwe er af. Of is het aanbod gewoon groter geworden.”
Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen.
Havenbeeld: Drijvend terras voor Stadsbrouwerij
Brabants Dagblad (Regio > Tilburg)
01-04-20, 17:04 Laatste update: 17:05 - https://www.bd.nl/tilburg-e-o/havenbeeld-drijvend-terras-voor-stadsbrouwerij~a374524cb/
Bas Vermeer
Bron: BD
Woe 1 apr: Warmere dagen in het vooruitzicht. Check. Een nieuw drijvend terras in de Piushaven. Check. Het glas heffen met vrienden.... Tja, eh, nog even geduld. Maar zoals Youri Doreleijers van de Stadsbrouwerij het zelf zegt: ,,Ook in mindere tijden zijn er positieve ontwikkelingen.”
Ook in mindere tijden zijn er positieve ontwikkelingen
Youri Doreleijers, Stadsbrouwerij 013
Daarmee doelt ‘ie op het nieuwe drijvende terras dat op woensdag naar de Tilburgse brouwerij werd gesleept. Het is een flinke jongen: er kunnen straks 120 mensen op zitten voor een borrel of hapje. Er komen windschermen op te staan én het wordt overdekt met parasols.
Het terras ligt naast de verbouwde boot De Albatros. Overigens ligt er bij de buren (Boot 013) een soortgelijk terras.
Postief blijven
Eigenlijk zouden er ook nog zitjes óp de boot komen, maar dat wordt iets teveel van het goede, aldus Doreleijers. ,,Hier kunnen we mee vooruit.”
De brouwerij opende juni 2018 de deuren en was de laatste tijd goed op stoom. Tot corona. Als startend bedrijf hebben ze weinig vet op de botten, toch blijven ze positief. ,,We hebben vertrouwen in de toekomst. En zitten met alle horecaondernemers, vergeef me de woordspeling, nu eenmaal in hetzelfde schuitje.”
Bierbrouwer schiet cafés te hulp; tanks leeggepompt
https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/bierbrouwer-schiet-cafes-te-hulp-tanks-leeggepompt~a06e33d8/
Meike van der Flier
Bron: BD
HEESWIJK-DINTHER/HEESCH - Achttien tankwagens rijden drie weken lang door heel Nederland om biertanks bij horecagelegenheden leeg te pompen. Brouwerij AB InBev is deze week gestart met deze grootscheepse operatie, nodig vanwege de sluiting van de horeca. Het bier in de tanks blijft niet goed tot de zaken weer open kunnen. Een aangebroken tank is maximaal een maand houdbaar.
Vandaag was de biertankwagen in Heeswijk-Dinther bij De Toren, in Vinkel bij Den Driehoek en in Heesch bij café Babbels.
Leegpompen gebeurt hoogst zelden
Normaal gebruikt de brouwer dezelfde wagens juist om de tanks te vullen. Leegpompen gebeurt hoogst zelden; alleen als de kwaliteit in gevaar is door te lage omloopsnelheid of als een zaak stopt. De tanks bevatten, afhankelijk van de grootte van de horecazaak, 500 of 1000 liter bier. Een tank van 500 liter is in vijftien minuten leeggepompt, een van 1000 liter in twintig minuten. Het gaat om pils, onder meer Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch.
Een deel van het bier uit de leegpompte tanks gaat naar Kwaliflex in Wanroij voor hergebruik. Het wordt omgezet in groene stroom, veevoer of gebruikt als koolstofbron voor waterzuiveringsinstallaties.
Bedrijf wisselt ook aangebroken fusten om
AB InBev neemt de kosten van de operatie voor zijn rekening. Hoe hoog die zijn, kan woordvoerder Wilco Heiwegen nog niet zeggen. Als de horecazaken weer open mogen, vult de brouwer gratis de tanks weer met vers bier. Ook wisselt het bedrijf aangebroken fusten om. En voor alle horecaklanten en pandeigenaren is huurbetaling voor de maand april uitgesteld. ,,Dat het een grote kostenpost is, is zeker. Het gaat om de hele logistiek, de huur, nieuw bier. We hopen dat ook andere partijen, zoals banken, coulance hebben met onze klanten.’’
Hoeveel horecaondernemers een beroep hebben gedaan op de steunmaatregelen van de brouwer kon Heiwegen ook niet zeggen. ,,Maar dat is zeker de meerderheid. We krijgen veel positieve reacties, de horeca voelt zich gesteund door onze maatregelen. Per geval kijken we ook of we meer kunnen doen ter ondersteuning. Dat is maatwerk. We hebben echt te doen met onze relaties.’’
InBev doneert ook handgel
Inmiddels heeft ook AB InBev vandaag de eerste vijfduizend flessen handgel aan ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland gedoneerd. De gel is gemaakt van de rest-alcohol die overblijft na het brouwen van alcoholvrij bier.
Varkens boffen; brouwers pompen bier uit Bossche cafés
https://www.bd.nl/den-bosch-vught/varkens-boffen-brouwers-pompen-bier-uit-bossche-cafes~a8c2dacf/
Marc Brink
Bron: BD
DEN BOSCH - Het bier vloeit weer rijkelijk in Bossche horecabedrijven. Maar de glazen blijven leeg. Het goudgele vocht verdwijnt vanuit de kelder in een biertankwagen. Dat gebeurde donderdagochtend bij café De Keulse Kar en café Blondt. Voor brouwerij AB Inbev slurpte chauffeur Pieter van de Pas zo'n duizend liter bier in zijn wagen.
AB InBev is net als andere brouwerijen begonnen met het leegpompen van biertanks. Deze grootscheepse operatie is nodig nadat de horecabedrijven op slot moesten om het coronavirus in te dammen. Het bier in de tanks is bedorven als de zaken weer open kunnen. Een aangebroken tank is maximaal een maand houdbaar.
Gebruikt als varkensvoer
Binnen een kwartier heeft Van de Pas een tank van 500 liter leeggepompt. ,,Doe mij maar een pilsje’’, zegt een man ‘s ochtends even over negenen vanaf zijn scooter tegen Van de Pas. Hij heeft net de deur van de Keulse Kar geopend en een smalle slang vanaf de vrachtwagen aan de biertank in de kelder gekoppeld. ,,Laatst vroeg iemand of ik het bier bij hem in de kelder wilde pompen. Maar dat heb ik maar niet gedaan‘’, zegt hij.
Wat gebeurt er dan wel met het bier? Een deel gaat naar Kwaliflex in Wanroij voor hergebruik. Het wordt omgezet in groene stroom of gebruikt als koolstofbron voor waterzuiveringsinstallaties. Het moet ook van pas komen als veevoer. Vooral varkens zouden er van smullen. Bavaria verwerkt het overtollige bier in de brouwerij tot handontsmettingsmiddel voor ziekenhuizen.
Aangebroken fusten
En wat gaat er gebeuren als de horecabedrijven de deuren weer mogen openen? Volgens een woordvoerder van AB InBev vult de brouwer de tanks gratis met vers bier. Ook wisselt het bedrijf aangebroken fusten om. En voor alle horecaklanten en pandeigenaren is huurbetaling voor de maand april uitgesteld.
Je las zojuist een Premium artikel.
Rob van KraftBier blijft positief: ‘Te makkelijk om nu te zeggen: het is kut’
Door Noah Godefroy
Foto: KraftBier
Rob van den Meijdenberg brouwde in 2014 nog biertjes met vrienden in een flat op twaalf hoog. In 2015 ontstond KraftBier, en vijf jaar later is het merk niet weg te denken uit de Tilburgse bierscene. En toen sloeg de coronacrisis toe. “Het draait om positief blijven: er zijn nog steeds genoeg mooie dingen.”
Het ging eigenlijk wel lekker met de Tilburgse bierbrouwer KraftBier. De volgende stap in de groei was een ‘groene’ stap. “Al voordat corona Tilburg had getroffen waren we bezig met een crowdfunding. We zijn namelijk bezig met rebranding en willen volledig over naar blik in plaats van glas: KraftBier 2.0. Het moet duurzamer worden, zoals iedereen dat eigenlijk zou moeten doen! We willen daarin gaan samenwerken met BAT en Tilburg Circulair en álle facetten van de bedrijfsvoering gaan onder de loep. Vandaar de crowdfunding”, vertelt Rob.
Crisis
“Maar de crisis treft de brouwers in Tilburg natuurlijk ook ontzettend hard. Vaak komt zo’n 80% van de inkomsten uit de horeca en laat die nou net platliggen. Dus ja, de crowdfunding kan ons daar ook wel eens béétje bij helpen.” Rob wil ook graag wat teruggeven aan Tilburg. Daarom organiseert hij elke vrijdag een online vrijdagmiddagborrel. “Tot nu toe is dat een succes en zijn we altijd wel met 25 tot 30 man. Het zou dan fijn zijn als mensen vooraf een paar KraftBiertjes regelen om mee te borrelen natuurlijk!”
Bezorgen
Je kunt je biertjes namelijk direct bestellen en ophalen. “Maar wij zijn daar niet op ingericht en hebben daar niet de mensen voor. Veel liever heb ik dat mensen gewoon de biertjes halen bij partners als de Bierbrigadier, een Mitra, T-Drinks, Kaaszaak of een van de bezorgende horecabedrijven. Het draait ook niet zozeer om ons bier op het moment. Het gaat erom dat mensen niet het idee hebben dat ze alleen thuiszitten.”
Vol gas
“Het is te makkelijk om nu te zeggen: het is allemaal zo kut. Dat is het ook wel, maar laten we positief blijven! Juist in zo’n tijd dat we allemaal met hetzelfde zitten is het belangrijk elkaar te helpen.” Positiviteit staat voorop bij Rob: “Laten we tijd die we nu hebben vooral gebruiken om plannen te maken zodat, wanneer we straks weer mogen – wanneer dat ook is –, er met vol gas tegenaan kunnen!”
Mirte en Tom-Jan moesten hun speciaalbiercafé Steck sluiten nog voordat het officieel open was (video)
Geschreven door Raymond Merkx
TILBURG - Nog voor de officiële opening moesten Mirte (37) en Tom-Jan (39) hun fonkelnieuwe café Steck in Tilburg sluiten. Het gedroomde openingsweekend kwam er nooit door de maatregelen rondom het coronavirus. "Het lijkt alsof het hele universum zich tegen ons keert."
De tafels en grote pullen bier blijven voorlopig leeg in het eet- en speciaalbiercafé aan de Vijfsprong. Het is stil in de zonovergoten biertuin. "Het is verschrikkelijk jammer", vertelt Mirte van der Sanden, terwijl ze in een lege zaak staat. "We hadden lekker willen knallen, maar helaas. Ik maak me zorgen over hoelang dit nog gaat duren."
Hoe anders was dat een paar weken geleden. Op 5 februari ging de zaak 'stilletjes' open, om alvast even proef te draaien. "Het sloeg heel erg aan en liep lekker. We zagen de toekomst rooskleurig in", vertelt Tom-Jan Brekelmans.
Ik weet niet of we dit nog maanden vol kunnen houden.
Totdat half maart ineens de persconferentie kwam: alle horeca moest binnen een uur dicht. Mirte: "Dan moet je ineens je gasten wegsturen. Het was bizar om de deur al te moeten sluiten, terwijl we officieel nog niet eens open waren." Ook het driedaagse openingsfeest van afgelopen weekend, viel in het water.
Nauwelijks buffer
"Het zijn spannende tijden. We hebben totaal nog geen tijd gehad om een financiële buffer op te bouwen", weet Mirte. "We hebben flinke investeringen gedaan." Zo zijn de bar en de biertuin compleet vernieuwd. "Ik weet niet of we dit nog maanden vol kunnen houden."
Ondertussen probeert het stel er maar het beste van te maken. "Het maakt ons ook creatief. We verkopen nu bierpakketjes en bordspellen. Vanaf dit weekend gaan we ook maaltijden verkopen." De twee krijgen al steun uit de buurt. "We hebben veel lieve mailtjes gehad. Of mensen die nu al cadeaubonnen kopen, voor als we weer open kunnen."
We gaan ons hier doorheen slaan. Opgeven is geen optie.
Het is de eerste keer dat de twee een bedrijf starten. "Het blijkt wel een heel slechte timing", zegt Mirte. Al jarenlang dromen ze van een eigen zaak. Ze werden zelfs verliefd in de bar waar ze allebei werkten: Stoffel. Na zestien jaar stopte café Langeboom. "We hadden dit pand altijd al op het oog." Tom-Jan en Mirte twijfelden dan ook geen moment en namen het over.
Ondanks alles, hebben de twee geen spijt. Tom-Jan: "We gaan ons hier doorheen slaan. Opgeven is geen optie."
Als ludieke actie heeft het stel een screensaver geplaatst. Zo kun je virtueel toch een beetje in hun bar zijn.