top of page

Liberty Craft Beer's instant succes

Doordrinkbaar, bijzonder en in de prijzen: Liberty Craft Beer

Vorig jaar werd de Liberty Kveik Blond met goud onderscheiden op de World Beer Awards. Dit jaar wonnen de Liberty Weizen en Liberty Tripel een bronzen medaille. Best bijzonder voor de kleine bierbrouwer uit Bladel, die vier bieren produceert en nog geen twee jaar aan de weg timmert.

Bouke Kremers (39) uit Waalre, Michael Zimmerman (41) uit Veldhoven en Dick van Gerwen (36) uit Bladel zijn drie Brabanders die elkaar vonden in een gemeenschappelijke passie: bier. Speciaalbier, om precies te zijn. Het drietal vult elkaar aan. Kremers schreef voor Van Gerwen het concept voor diens hippe Liberty Foodbar (‘een stukje stad in het dorp’) en Zimmerman maakte als hobby al eigen bierrecepten. Met zijn thuisbrouwsels viel hij, bij verschillende biercompetities, geregeld in de prijzen.

Wat zou het leuk zijn om gezamenlijk een eigen ambachtelijk bier op de markt te brengen, dachten ze meer dan eens. Tot het realiteit werd. De heren delen een gemeenschappelijke visie op craft beer en dat treft, want het vergemakkelijkt de samenwerking. Kremers: „Het bier moet goed doordrinkbaar zijn, worden gebrouwen in een moderne brouwerij en apart genoeg zijn om onderscheidend te wezen. Naast water, mout, hop en gist staat kwaliteit bij ons ook altijd aan de basis. Vanuit beproefde standaarden willen wij uitzonderlijk goed bier maken.”

De drie brouwers/eigenaars van Liberty Craft Beer (vlnr):

Michael Zimmerman, Dick van Gerwen en Bouke Kremers.

Extremere bieren

Zelf zijn de mannen liefhebbers van wat extremere bieren, maar wel met de authentieke smaak. Zimmerman: „Mensen gooien tegenwoordig van alles in het bier, zoals zoetstoffen of veel verschillende kruiden. Hobbybrouwers, maar ook gewone pilsdrinkers, hangen dan een theezakje met fruitschillen in het brouwsel of stoppen koriander in een thee-ei. Dat geef wel aroma, maar wij maken andere keuzes.”

De heren achter Liberty Craft experimenteren met natuurlijke ingrediënten. Willen zij bijvoorbeeld een mangosmaak creëren dan kiezen ze voor een ander soort hop. Hun ‘gouden’ Blondje werd overigens gemaakt met Noors gist, het kveik (spreek uit zoals je het schrijft). Dit kveik is een niet gezuiverde Noorse boerengist, dat je trouwens ook kunt gebruiken om brood te bakken. „Maar op houten ketels gestookt met wat jeneverbessentakken geeft het de juiste twist aan een speciaalbiertje, precies zoals je ze soms wilt proeven”, zegt Van Gerwen met een grote glimlach.

Het Blond bier, de frisse Weizen, de romige Tripel en het fruitige IPA’tje: ze hebben alle vier hun eigen verhaal en er is volop geëxperimenteerd eer het op fles werd verkocht. Zimmerman: „Is er weer wat nieuws ontdekt, dan vraag ik een zakje op en maak een proefbrouwsel. We gaan proeven en verfijnen: wat fruitiger, wat kruidiger, net zolang tot we de juiste balans hebben gevonden. Vergelijk het maar met koken: je hebt een basisrecept en dat ga je naar smaak perfectioneren.”

Testbrouwsels maken de drie fijnproevers thuis. Voor de grotere productie wijken ze uit naar Turnhout. Net over de grens hebben zij een brouwerij gevonden die constante kwaliteit levert. Langzaam waaiert het merk uit en het Brabantse craft wordt inmiddels al in Amsterdam geschonken. Van Gerwen, met een knipoog: „Nu de rest van de wereld nog.” Ondertussen wordt het zomerbier al volop getest. Is er weer een awardwinnaar in de maak?


Bronnen: https://www.ed.nl/kempen/doordrinkbaar-bijzonder-en-in-de-prijzen-liberty-craft-beer~a9385ad5/

Tekst: Karin van Berkel

Foto: Juan Vrijdag / DCI Media

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page