• Hopnieuws

Lancering Eylenbosch Oude Gueuze en Oude Kriek

Bijgewerkt: 2 dagen geleden

Op 24 oktober 2019 mochten we er al bij zijn bij de voorstelling van de ‘Patience for Eylenbosch’, een saison van 5,5% in afwachting van de Eylenbosch Oude Gueuze en Oude Kriek. Brouwerij Eylenbosch werd in april 2019 na dertig jaar heropgestart door Erik De Keersmaeker, Klaas Vanderpoorten en Jeroen Lettens. Bio-ingenieur Klaas begon toen onmiddellijk lambiek te brouwen. Hij maakt alle lambiek eigenhandig in de traditionele installaties van Brouwerij De Troch in Wambeek. Na een nachtelijke passage in het koelschip kan de lambiek vervolgens in spontane gisting op de eiken Eylenbosch-tonnen rijpen. Om van die lambiek Oude Gueuze en Oude Kriek te maken is het belangrijk om het artisanale rijpproces nauwgezet te respecteren. Dat vraagt dus veel werk én tijd.

Eylenbosch Oude Kriek

De Oude Kriek is gemaakt met verse Belgische krieken die de brouwerij in de zomer van 2019 op de veiling in Borgloon heeft gekocht. In november van 2019 zijn de krieken mét pit bij de jonge lambiek gevoegd – zo’n 350 tot 400 gram krieken per liter lambiek. Na zes maanden maceratie van de krieken was de eerste kriekenlambiek geboren. Die was meteen van superkwaliteit, en werd op 4 juni 2020 gebotteld. Vandaag, na alweer zeven maanden wachten, is de hergisting op fles voltooid en is de nieuwe Oude Kriek Eylenbosch dus klaar.

“Omdat de krieken in onze traditionele brouwmethode heel belangrijk zijn, willen wij meehelpen om de Schaarbeekse Kriek in ere te herstellen,” zegt Erik De Keersmaeker. “In Kobbegem hebben we daarom in november 2019 al een honderdtal hoogstambomen aangeplant, zodat we in de toekomst nog authentieker en nog meer lokaal kunnen werken.”Dertien januari 2021 is terug een belangrijk moment voor Brouwerij Eylenbosch want vandaag lanceerden ze hun ‘Prematuurke Oude Gueuze’ en hun ‘Oude Kriek’. De term prematuurke verwijst naar het feit dat de Oude Gueuze nog niet volledig uit hun eigen gerijpte lambiek bestaat. Het is een blend van hun jonge lambiek met lambiek van De Troch uit Ternat waar ze mee samenwerken.

Eylenbosch Oude Gueuze

Als Oude Kriek veel geduld vergt, dan duurt het nóg langer om Oude Gueuze te maken. Daar moet immers (voor 10%) drie jaar oude lambiek in zitten. De eerste Eylenbosch Oude Gueuze (met 100% Eylenbosch lambiek) is dus pas voorzien voor augustus of september 2022.

“Natuurlijk hadden we niet zoveel patience en daarom hebben we in de beste blendtraditie oude lambiek van brouwerij De Troch geleend om een eerste Eylenbosch Oude Gueuze te steken,” zegt Klaas Vanderpoorten. “Die ziet dus al iets sneller het levenslicht en daarom hebben we hem ook toepasselijk ‘Prematuurke’ genoemd – zoals ook op het etiket vermeld staat. Gelukkig hoeven we hem niet meer in de couveuse te steken, want ons Prematuurke is meteen een stevige Eylenbosch Oude Gueuze in de beste traditie.”

De Oude Gueuze is op dezelfde dag gebotteld als de Oude Kriek, waardoor de hergisting op fles nu achter de rug is en het bier nu dus helemaal klaar is.

Lokale verankering

Sinds juni 2020 gebruikt brouwerij Eylenbosch de authentieke grote schuur van de vierkanthoeve “Hof van Piemont” in Zellik als stapelplaats voor de eigen foeders en pijpen. In maart 2021 zullen de renovatiewerken achter de rug zijn en zal er een prachtige installatie van 13 foeders van 5.500 liter te zien zijn. Ondertussen schieten ook de renovatiewerken op de oude Eylenbosch-site in Schepdaal aardig op, zodat de oude foederkelders daar eind 2021 terug in gebruik zullen worden genomen. Dan kan er dus opnieuw ter plaatse lambiek rijpen. De burelen van brouwerij Eylenbosch zijn gevestigd in Kobbegem, in het oude brouwershuis van de familie De Keersmaeker. Met locaties in Schepdaal, Wambeek, Zellik en Kobbegem mogen we dus echt spreken van een sterke lokale verankering in het Pajottenland.

Patience for Eylenbosch

Bij de herstart van de lambiekbrouwerij beseften de oprichters dat ze door het trage rijpingsproces nog lang moesten wachten voor ze de eerste Oude Kriek aan de wereld konden voorstellen. En dat ze voor de Oude Gueuze nog veel meer geduld moesten hebben. Daarom werd in afwachting besloten om speciaalbieren van hoge gisting te brouwen. En dat onder de toepasselijke naam Patience for Eylenbosch.

Klaas Vanderpoorten brouwt de Patience zelf in de moderne installaties van brouwerij De Ranke in Dottenijs. De eerste variëteit, een hoppige ‘Saison’, kende een groot succes en ondertussen is er ook al een ‘Pale Ale Speciale’ beschikbaar. In februari mogen we de derde variëteit verwelkomen: een ‘Special Blond’. De Patience for Eylenbosch-bieren hebben intussen hun plaats in het bierlandschap verdiend en zijn verkrijgbaar bij onder andere Delhaize, Prik & Tik en de betere drankenhandel.

Crowdfunding

De oprichters van brouwerij Eylenbosch willen ook graag alle bierliefhebbers bedanken die hen via de crowdfunding gesteund hebben. “Hoewel we ons streefdoel van 150.000 euro nog niet bereikt hebben, konden we toch al het enorme bedrag van 77.050 euro (op 8 januari 2021) ophalen. Zoals afgesproken hebben we dat integraal gebruikt voor het aankopen van houten foeders, pijpen en tonnen. Van zodra het mogelijk is, en met respect voor de COVID-19-richtlijnen, plannen we voor alle crowdfunders een bezoek aan onze stapelhuizen om de foeders, pijpen en tonnen zelf te komen bewonderen, besluit Erik De Keersmaeker.


Bij het proeven van de Oude Gueuze krijg je een zuivere aanzet met gebalanceerde zuren. Niet te uitgesproken maar ze ondersteunen de aroma’s. Er is een fruitigheid dat overgaat naar kruidigheid van kaneel en safraan en ook wat ziltigheid bij de afdronk wat de nodige frisheid geeft.

Qua foodpairing kwamen er de suggesties om de Oude Geuze te combineren met gegrilde St-Jacobsvruchten en natuurlijk ook diverse kazen gaan hier mooi mee samen.

Een voorbeeld is Comté kaas uit Jura. Comté is een harde kaas van gekookt en geperst zuivel op basis van rauwe koemelk. Het heeft een intense rijke nootachtige smaak met een romig karakter.

Het tweede bier dat we thuis mochten proeven tijdens het online persevent was de Oude Kriek. Je proeft de krieken met de pit. Het bittere is er mooi in terug te vinden samen met de fruitigheid. Het is aangenaam en verfrissend.

Het kent een lichte complexiteit met een licht aardse toets en kruidigheid. De aanzet is zeer zuiver, de zuren zijn aanwezig maar mooi gebalanceerd met een fijne subtiele parel.

De aciditeit haalt de bovenhand en draagt het fruit.

Qua foodpairing gaf Yanick ons tips om te combineren met bijvoorbeeld terrines van wild met een chutney van vijgen of rode vruchten. Een andere mogelijkheid is voor een hoofdschotel met klassieke stoverij of een stoofschotel van wild met wat peperkoek erbij voor de kruidigheid en afgewerkt met veenbessen.

En voor de dessertliefhebbers kan je kiezen voor een Zware Woud taart of een lekkere chocoladetaart met donkere chocolade met wat bitterheid.

Wil je het bier ook al proeven? Wees er snel bij want er zijn momenteel slechts 3000 flessen Oude Gueuze voorhanden en 4000 flessen kriek waarvan 1/3 al gereserveerd is voor de Crowdfunders van het eerste uur. Een tweede batch van 9000 flessen is voorzien tegen juni / juli 2021.

Vanaf 20 januari, op de dag van de inauguratie van Joe Biden tot president van de VS, kan je terecht bij Hof van Piemont, de Eylenbosch webshop en enkele speciaalzaken om de Oude Gueuze Prematuurke en de Oude Kriek aan te schaffen. In de herfst van 2022 is de Oude Gueuze met 100% Lambic van Eylenbosch voorzien.

En na een dag hard werk ter voorbereiding van de persconferentie mochten brouwer Klaas Vanderpoorten , Erik De Keersmaeker en Pauwel Raes van De Troch toch wel nog eens proeven van de heerlijke Eylenbosch Oude Gueuze Prematuurke.

Foto genomen in de kelders van De Troch op veilige afstand

en ze staan meer dan 1,5 meter van elkaar.

Bron: Vlaamse Brouwers

25 keer bekeken0 reacties

Volg ons op Instagram

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
@ redactie_hopnieuws

©2020 door Hopnieuws.
Met plezier gemaakt door JDC

Bepalingen Website

Tel: +32 492 313 629

redactie@hopnieuws.be