Lambikbieren krijgen volop aandacht in Perswijn
Lambiek, geuze en kriek – bieren van spontane gisting Thijs Akkerman
Eerder schreef Thijs Akkerman al dat grappa hét distillaat voor wijnliefhebbers is. Nu durft hij te beweren dat lambiek – en de daarvan afgeleide geuze en kriek – dé bierstijl is voor wijnfanaten. Omdat het niet draait om bitters, maar om zuren. Omdat er een rijping op oude wijnvaten en een tweede gisting op fles plaatsvindt. Omdat er gebotteld wordt in champagneflessen en gedronken wordt uit wijnglazen. Een verslag van een tweedaagse tocht langs lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen om u te overtuigen. Waar leer je meer en proef je beter dan ter plekke? Inderdaad: nergens. Maar wat is – wanneer we het over lambiek, geuze en kriek hebben – nu precies ‘ter plekke’? Bij het lezen over deze bierstijlen stuit je namelijk op twee thuishavens: het Pajottenland en de Zennevallei. Twee Belgische streken, akkoord. Ten zuidwesten van Brussel, bon. Maar hoe verhouden ze zich tot elkaar? Lang verhaal kort: de Zennevallei, vernoemd naar het riviertje de Zenne, is het zuidelijkste stukje van het Pajottenland, dat op zijn beurt in de provincie Vlaams Brabant ligt. Goed, dat is opgehelderd. Er op af! Een goed moment voor een bezoek aan beide streken is tijdens de tweejaarlijkse ‘Toer de Geuze’, wanneer diverse geuzestekers en lambiekbrouwers een weekend lang hun deuren openen. Het evenement wordt georganiseerd door de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) en biedt een unieke gelegenheid om meer over deze bijzondere bierstijlen te weten te komen. Ik heb het dorp Beersel gekozen als uitvalsbasis voor de komende twee dagen. In het centrum check ik in in een hotel met de toepasselijke naam Centrum Hotel. Verderop in de straat ligt de beroemde herberg In de Oude Pruim (sinds 1871), waar ik vanmiddag ga lunchen. Net buiten het centrum van het stadje liggen het informatieve bezoekerscentrum De Lambiek (ook al zo’n raak gekozen naam), Brouwerij Oud Beersel en Brouwerij 3 Fonteinen. De overige adressen die ik wil aandoen, liggen niet ver weg.

3 Fonteinen lambiek (foto: Thijs Akkerman)
Verder lezen:
https://perswijn.nl/2020/07/01/lambiek-geuze-en-kriek-bieren-van-spontane-gisting/