top of page

KORT BIERNIEUWS


Noodkreet brouwer Bavaria aan politiek voor staatssteun

bierbrouwer Bavaria doet een dramatische oproep aan politiek Den Haag om in aanmerking te kunnen komen voor de tijdelijke loonkostensubsidie. ,,Ik hoop dat de Nederlandse overheid, gesteund door werkgevers- en werknemersorganisaties, op dit meest cruciale moment in decennia klaarstaat voor ons familiebedrijf", schrijft CEO Peer Swinkels aan de Tweede Kamer.

De bieractiviteiten van het concern zijn min of meer stilgevallen. Swinkels wil voor dat bedrijfsonderdeel aanspraak maken op de tijdelijke loonkostensubsidie van maximaal 90 procent, Die regeling is echter niet gericht op bedrijfsonderdelen, maar op concernniveau, waardoor het moeilijk is voor de brouwer uit Lieshout.

Verder lezen:

https://www.volkskrant.nl/economie/in-de-brouwerij-draait-het-even-niet-om-bier-maar-om-alcohol~bc2cd775/

Lees ook:

https://www.mooilaarbeek.nl/nieuws/zakelijk/40346/royal-swinkels-family-brewers-voorziet-dieptepunt-in-2020Oud-voetballer Roy Makaay, voorheen ‘Das Phantom’, tekent voor Oisterwijks blondje

De Oisterwijkse horecaondernemer Alwin Houwing heeft na zijn vriend Jean-Paul van Gastel nog een voetbalcrack aan het brouwen gekregen. Roy Makaay, die bij Bayern München als doelpuntenmachine de bijnaam ‘Das Phantom’ verwierf, verbindt zijn naam aan MR HAPJ, een pittig blondje van 6,8 procent.

Op 11 mei wordt het nieuwe bier gelanceerd. ,,We kunnen er helaas geen evenement van maken maar wel een drive thru", meldt Houwing, die in Oisterwijk The Inside aan de Heusdensebaan en keldercafé Schenk aan de Dorpsstraat exploiteert en in Oostelbeers De Kerk.

Vanaf 17 uur kunnen automobilisten het nieuwe bier op komen pikken bij Van de Oirsprong, de Oirschotse brouwerij waar Houwing en Van Gastel hun HAPJ-bieren sinds 2018 uit de ketels laten stromen.

Van Gastel kan daar overigens niet bij zijn. Hij is als trainer samen met Giovanni van Bronkhorst in China aan de slag.


Heineken-top levert 20% loon in; ook geen bonussen uitgekeerd

Heineken kampt behoorlijk met de negatieve gevolgen van de coronacrisis. De brouwer verkocht in het eerste kwartaal van het jaar minder bier in vergelijking met een jaar eerder. Om kosten te besparen worden onder meer geen bonussen uitgekeerd dit jaar. De top van het bedrijf neemt genoegen met 20 procent minder loon.

Scheidend topman Jean-François van Boxmeer zei in een toelichting dat met name de resultaten in de maand maart, toen het virus wereldwijd om zich heen greep, sterk werden beïnvloed. Heineken zag de biervolumes in de eerste drie maanden van het jaar op jaarbasis met 2,1 procent dalen tot 51,6 miljoen hectoliter.

In de maand maart was sprake van een daling van de volumes met 14 procent. In alle regio’s wereldwijd was qua volumes sprake van een dubbelcijferige krimp in maart. Heineken sloot de meetperiode af met een winst van 94 miljoen euro. Dat was echter een jaar eerder nog 299 miljoen euro.

Heineken: geen bonussen, geen gedwongen ontslagen

De bierbrouwer nam al de nodige maatregelen om de kosten te drukken. Zo werden reisbeperkingen ingesteld en schoof de onderneming alle niet-noodzakelijke investeringen op de lange baan. Ook werden IT-projecten tijdelijk gepauzeerd en werd nog eens goed gekeken naar marketingkosten. De leiding van het bedrijf ging nu akkoord met een verlaging van het basissalaris met een vijfde. Het schrappen van de bonussen geldt ook voor circa duizend topmanagers van het bedrijf. Verder wordt dit jaar geen interim-dividend betaald. De onderneming benadrukte dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. In landen waar scherpe lockdownmaatregelen gelden, in sommige gevallen in combinatie met een alcoholverbod, wordt Heineken logischerwijs het hardst geraakt. Van Boxmeer wijst onder meer op de problemen bij dochterondernemingen in Mexico en Zuid-Afrika. Ook in India kampen Heineken-partners met negatieve effecten. Heineken trok eerder alle eerder gemelde prognoses, zoals een omzetstijging, voor het boekjaar 2020 in. De brouwer verzekerde zich ook van een aanvullende financiering waarmee het concern zich snel kan aanpassen aan de snelle veranderingen in de markten.

Bron: MissetHoreca.nl

https://www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2020/04/heineken-top-levert-20-loon-in-ook-geen-bonussen-uitgekeerd-101334912

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page