top of page

Koos Buster ontwierp Oedipus-tapzuil

Bierbrouwerij Oedipus vroeg kunstenaar Koos Buster een tapzuil te maken. Het resultaat is verre van traditioneel en bijzonder aaibaar. 'Iedereen wil hem aanraken...'

Iedereen wil hem aanraken: de nieuwe tapzuil van bierproeflokaal In de Wildeman. Het is dan ook niet zo’n standaard rvs-geval met een logootje erop, maar een brok keramiek dat als een rots op de bar staat. Aan het onregelmatige oppervlak met heerlijk glanzende glazuur zie je: dit is handwerk. Kunstenaar Koos Buster maakte hem in opdracht van de Amsterdamse bierbrouwerij Oedipus.

“Historische tapzuilen van keramiek zijn pompeus: Delfts blauw met een gouden randje. Wij wilden een hedendaagse variant laten maken en kunstenaarsplatform Patty Morgan koppelde ons aan Koos Buster,” vertelt Tristan Spits, medeoprichter van Oedipus. “We hebben in het verleden met meer kunstenaars samengewerkt. Zo heeft Boris de Beijer onze taphendels gemaakt, en ontwierpen Philip Akkerman en Thijs Zweers etiketten. Mijn opa, Alexander Orlow, runde een tabaksfabriek in Zevenaar en hing vanaf 1960 kunst op in de productiehallen. Wij willen de kroeg ontwikkelen als openbare ruimte waar je kunst kunt presenteren.”


Verder lezen: Iedereen wil hem aanraken: deze door Koos Buster ontworpen Oedipus-tapzuil | Het Parool


We zien in Vlaanderen ook allerlei specialisten die zich, via een fraaie tapzuil, op de één of andere manier willen profileren. Wie weet wordt het een trend om kunstnaars eens een kans te geven.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page