Komijnekaas met wortelcompote en Chimay Tripel
Ingrediënten (vier personen):
200 gram belegen komijnekaas (of Vieux Chimay kaas of fenegriek kaas of extra belegen kaas), in plakjes
200 gram wortelen, schoongemaakt, in blokjes of dunne plakjes
1 sjalotje, geschild, in stukjes
3 kruidnagels, gekneusd
1 mespunt kaneelpoeder
1 eetlepel bruine (riet)suiker
15 cl groente- of gevogelte bouillon
3 eetlepels zonnebloemolie
sneden volkorenbrood, licht geroosterd
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
De zonnebloemolie in een koekenpan verhitten en de blokjes of stukjes wortel en sjalot kort roerbakken. De suiker al roerend toevoegen. Bouillon erbij doen en de gekneusde kruidnagels en de kaneelpoeder toevoegen. Op de laagste hittebron 20 tot 25 minuten met de deksel op de pan stoven. Eventueel extra bouillon toevoegen. Tegen het einde van de stooftijd iets inkoken en naar smaak peper en zout toevoegen. In de pan laten afkoelen en eventueel met een vork fijn maken. Het volkorenbrood lichtjes roosteren en rondjes of driehoekjes met een speciaal vormpje eruit steken. Met de komijnekaas of Vieux Chimay kaas of fenegriek kaas of extra belegen kaas beleggen. Een licht gekoeld glas Chimay Tripel erbij serveren. Het fruitige aroma en de aangename licht bittere afdronk van dit volmondige bier van 8 vol%, passen goed bij de smaak van de kaas in combinatie met het zoetje en de kruidige toets van de wortelcompote en de licht geroosterde smaak van het volkorenbrood.
Han Hidalgo