top of page

I.M. Leo Brand - bierwizard

Ons bereikte het droeve bericht van het overlijden van brouwersicoon Leo Brand. Leo werd 70 jaar en heeft na 'n jarenlang gevecht en zijn ongekende positiviteit de strijd uiteindelijk verloren. Leo was telg uit het beroemde Limburgse brouwers geslacht uit Wijlre maar koos er al op jonge leeftijd voor zijn eigen weg in te slaan. Na zijn gedegen vakopleiding op de TU bier en mouterijtechnologie in München, waar hij nog colleges kreeg van Prof. Narzis en studiegenoot was van oa. Ann de Ryck, was hij werkzaam bij diverse Duitse brouwerijen en runde hij een mouterij in eigen beheer. Door een toevallig bezoek aan Roermond waar hij zijn echtgenote zijn school wilde laten zien sprak hij zijn droom uit daar ooit zijn eigen brouwerij te starten. Na gedegen marktonderzoek werd de hoprichting van de Sint Christoffel brouwerij in september 1986 een feit,genoemd naar de stadspatroon van Roermond. Als voormalig hoofdredacteur van PINT was ik een van de eerste die hierover schreef. In een oude hal naast 't woonhuis werd de brouwerij met een capaciteit van 5000 hl per jaar operationeel. Leo had wat geluk met de 2e hands koperen brouwketel uit 1901 maar zweerde hierbij evenals gisting in open kuipen.

Mid jaren 80 in de Nederlandse pils woestijn een fris, hoppig bier van lage gisting volgens het Reinheitsgebot op de markt zetten was gedurfd, was zelfs revolutionair, ingegeven door zijn kennis, visie, passie, ondernemersdrang, vakmanschap op Duitse leest geschoeid, en werd natuurlijk enthousiast ontvangen door de lokale bevolking en de kritisch wordende consument die de eenheidsworst beu was. Met de uiterst hoppige smaak van Christoffel Blond (45 ebu) liep Leo in feite 20 jaren vooruit op de I.P.A. rage in de Benelux. Leo omschreef zijn creatie zelf het liefst als « een diffuus Bier, waar niets aan werd onttrokken en toegevoegd ». Door het geen pils te noemen maar Blond en het af te vullen in de typische 33 cl beugelflesjes en later de 2 L siphon baarde Leo op zien. Met name het statiegeld van 7 gulden voor de met de hand afgesloten 2L beugelfles was 'n goede en slimme zet. Mensen maakten er zelfs schemerlampen van of spaarpot voor guldens en het werd 'n verzamelobject in cafés. Kortom de flessen kwamen nauwelijks terug en zo kon er in hoptimale kwaliteit worden geïnvesteerd. In de eerste jaren was 't vaak al uitverkocht en scoorde Christoffel al erg hoog op de jaarlijkse blindproef pils wedstrijden bij Café de Beyerd ( Breda) en lang was dit het enige merk tot dat er Robertus bijkwam, een bock die ook altijd hoog scoorde in landelijke bockbierwedstrijden. Ook verafschuwde Leo experimenten niet. Leo kwam met Pombie een biermix met artisanaal appelsap en Taboe, een mix met tinctuur van gedroogde tabaksbladeren op de markt. Very Craft en experimenteel, de tijd ver vooruit maar veel te vroeg met de wetenschap van nu. Zijn missie is altijd geweest om de meest smaakvolle bieren van Nederland te brouwen. Zijn motto was:de boodschap zit in de fles! Hij was ook een van de stuwende krachten binnen de NBB, een hechte vereniging van 12 Nederlandse en Belgische kwaliteits brouwers. Frank Boon, ook NBB lid en algemeen erkend als 'n lopende bierencyclopie hing altijd graag aan Leo's lippen, een beetje de omgedraaide wereld dus. Ook typisch Leo was 'n moment op de horecabeurs van Keulen, waar zijn stand bezocht werd door een hoogbejaarde Bierdecklsammler. Hij vroeg aan Leo mag ik wat bierviltjes. Leo zei in perfect Duits: "ja natuurlijk maar als ik u was, op uw leeftijd, zou ik me toch liever met iets anders bezighouden."

Of hij proefde een bier van 'n collegabrouwer op dezelfde beurs dat stijf stond van de diacetyl. "ik proef het al, er is nog veel werk aan de winkel, goedemiddag…"

Na de overname in 2001 werd het merk verder uitgebouwd en nu wordt 't nog steeds volgens het oerrecept van Leo in Lochristi gebrouwen.

Leo is voor mij absoluut de man die het hergebruik van een goede, gezonde dosis hop voor goed doordrinkbaar bier introduceerde. Leo bedankt voor jouw bijdrage aan de biercultuur en onze bier vriendschap. Een goed glas bier hop Leo! Servus!

131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page