Heineken struikelt verder met craft bier
Bijgewerkt op: 20 feb. 2022
Het zal 2019 of eerder zijn geweest dat ik in HOPnieuws een column schreef over de ambities van Heineken op gebied van craft bier (inlijving van Lagunitas). Met als waarschuwing dat niet elke groot brouwer zomaar in craft of speciaal bier kan stappen. We zien het vandaag met de verandering, noem het metamorphose van Pauwel Kwak die ABI aankondigd. En Lagunitas verkoopt straks wellicht nog enkel Hopwater... Ook bij de Texelse was het al een poosje aan het rommelen. Heineken schijnt toch werkelijk problemen te hebben met craft bier.
In 2020 was er voor Nederlandse begrippen de aardverschuivende overname van de Texelse Brouwerij. Hoe kon zoiets gebreuren...? Nou, dat heeft men geweten; wederzijds. Vandaag kopt de economieredactie van RTL Nieuws:
'Na successen zakt de Texelse Bierbrouwerij in de rode cijfers'.

Cor Honkoop, de vertrekkende directeur van de Texelse Bierbrouwerij.
De Texelse Bierbrouwerij stapelde jarenlang succes op succes, maar blijkt nu hard geraakt door de coronacrisis. In 2020, het jaar van de verkoop aan biergigant Heineken, zakte de ambachtelijke brouwer in de rode cijfers. Directeur Cor Honkoop stapt binnenkort op. Uit de meest recente jaarrekening, die onlangs werd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, blijkt dat de resultaten van de Texelse Bierbrouwerij in 2020 drastisch inzakten. De omzet kwam 3 procent lager uit, en het bruto bedrijfsresultaat kelderde met ruim 10 procent tot onder de 6,6 miljoen euro.
Winst verdampt
Daarbij verdampte ook de winst. In 2020 maakte de Texelse Bierbrouwerij een verlies van 358.000 euro, terwijl het jaar ervoor nog 771.000 winst euro was geboekt. In 2018 had de winst nog ruim 9 ton bedragen. De Texelse Bierbrouwerij werd in 1999 opgericht als kleine, ambachtelijke bierbrouwer. Met brouwsels als Skuumkoppe en Springtij wist het bedrijf de afgelopen jaren geweldig te profiteren van de groeiende populariteit van ambachtelijk gebrouwen speciaalbier. In 2018 produceerde de brouwer zo'n 3,5 miljoen liter bier, goed voor een omzet van zo'n 11 miljoen euro.
Coronavirus
In de herfst van 2019 trad Cor Honkoop, die eerder twaalf jaar voor Heineken in het buitenland had gewerkt, aan als algemeen directeur. Uit de jaarrekening over 2019 blijkt dat de resultaten van de Texelse Bierbrouwerij dat jaar stagneerden. Ook waarschuwde Honkoop daarin al dat 'het coronavirus de toekomst van de Texelse Bierbrouwerij zou gaan beïnvloeden'.

Verkoop aan Heineken
In 2020, waarin de horeca als gevolg van de coronamaatregelen een groot deel van het jaar moest sluiten, zakten de resultaten dus behoorlijk in. Eind 2020 werd de brouwerij verkocht aan biergigant Heineken. Bij de verkoop aan Heineken werd opmerkelijk genoeg niets over de ingezakte resultaten gezegd. Integendeel, volgens het persbericht zou de Texelse Bierbrouwerij 'de beste zomer ooit' achter de rug hebben gehad. Over de gevolgen van de maandenlange lock downs dat jaar geen woord. Ook de vooruitzichten voor de toekomst leken goed. Dankzij de machtige nieuwe eigenaar zou de kleine brouwerij kunnen blijven voldoen aan de sterk groeiende consumentenbehoefte, en verder kunnen professionaliseren.
Turbulente tijd
Ook het afgelopen half jaar werd gekenmerkt door nieuwe ontwikkelingen bij de Texelse brouwer van Skuumkoppe. Zo blies het bedrijf eind september de voorgenomen bouw van een grote nieuwe brouwerij op het eiland af. Aan die ambitieuze plannen was vier jaar lang gewerkt.

Vertrek directeur
Vorige week maakte Heineken bekend dat directeur Honkoop binnenkort vertrekt. Volgens dat bericht heeft dat afscheid niets te maken met de in 2020 ingezakte resultaten of het afblazen van de nieuwbouwplannen. Honkoop zegt daarin juist dat hij kan vertrekken omdat de Texelse Bierbrouwerij er goed voor staat. "Na een turbulente tijd is Texels, ondanks de onstuimige periode voor met name de horeca, in rustiger vaarwater gekomen en heeft het een uitstekend jaar gedraaid."
Persoonlijk ben ik bang dat het met de Texelse niet veel anders zal gaan als bijvoorbeeld met Brouwerij De Ridder en hun Wieckse Witte. Toen dát bier in de mode kwam, was Heineken er als de kippen bij om de tent over te nemen. Vorig jaar viel het doek definitief. Straks zit het mooie Waddeneiland ook zonder bier, het is niet te hopen.
BRON: RTL Nieuws - Economie