top of page

Heineken Silver, zoveelste zeperd?

Bijgewerkt op: 19 apr. 2022

Dit is het zusterbier van Heineken dat oprichter Freddy Heineken nooit had goedgekeurd

'Morrel aan alles, maar nooit aan Heineken zelf', dit was de ijzeren wet van Freddy Heineken die altijd gold in het bierconcern, maar deze week komt de brouwer met een echte Heinekenvariant: Heineken Silver. Een succesnummer, of het zoveelste probeerseltje als hun H41?

Met Silver wil het concern de vastgelopen biermarkt in Nederland en de rest van Europa gaan vlottrekken. Vooral door in te spelen op de smaak van jongvolwassenen. ,,De biermarkt in Europa stagneert al jaren”, zegt marketingdirecteur Els Dijkhuizen van Heineken Nederland. ,,Maar we zien wel degelijk groeikansen in delen van de biersector. Vooral in de leeftijdsgroep van 21 tot 30 jaar.” Jongvolwassenen drinken minder bier dan ouderen. ,,Als ze bier drinken, kiezen ze voor meer doordrinkbare smaken. Daar zit de groei.”

De afgelopen jaren prikte het Heinekenconcern al vaker in die potentiële groeimarkt met dochtermerken als Amstel, Lagunitas, of Desperados. ,,Maar Heineken is ons vlaggenschip. Als je deze doelgroep wilt bereiken, waarom dan niet met het moedermerk? Innoveren in de niche is hartstikke leuk. Maar het brengt ons verder om te innoveren in het centrum van de biermarkt. En dan is Heineken het merk met de grootste impact.” Dat ligt historisch gevoelig in het familieconcern. Tot 2016 was het mantra dat er met het Heinekenmerk niet geëxperimenteerd werd. Als er al alternatieven kwamen, was dat voor specifieke markten zoals Heineken Light in landen met een strengere alcoholwetgeving. Tot de brouwer zes jaar geleden Heineken 0.0 lanceerde, een alcoholvrije versie van het huismerk.

Met consumentenonderzoek hebben we ontdekt dat er ruimte is voor die frissere smaak

Els Dijkhuizen, marketingdirecteur Heineken Nederland

Heel Europa

Die variatie werd uit voorzichtigheid stap voor stap uitgerold met Nederland als startpunt. Inmiddels is Heineken 0.0 het meest gedronken alcoholvrije pils in de wereld. Daardoor is het vertrouwen binnen het concern inmiddels zo groot dat Heineken Silver meteen in vrijwel heel Europa op de markt komt. Wel experimenteerde het concern eerst met Silver ver weg in Azië. ,,In Vietnam en China sloeg het goed aan”, zegt Dijkhuizen. ,,Maar het was de vraag of het hier ook zou lukken. Ik was best sceptisch: past dit echt bij dat smaakprofiel van de Nederlanders of moet je met Heineken juist zwaarder gaan? Met consumentenonderzoek hebben we ontdekt dat er ruimte is voor die frissere smaak.” Wel is voor Europa de smaak ietsje voller gemaakt. ,,Met de ingrediënten die Heineken Heineken maken, zoals hetzelfde mout, hop en ons A-gist.”

Vanaf deze week zal Heineken Silver doordruppelen in de supermarkt, te beginnen bij Jumbo en flitsbezorgers. Zowel op fles als in blik. Niet het standaard bolle bierblik maar een hoge slanke variant. ,,En Nederland is een kratland. Als enige doen we Silver ook in krat.” Adviesprijzen liggen rond die van het traditionele Heinekenpils, dat inmiddels wel in prijs stijgt.

De bruine kroegen zullen echt als laatste aan de beurt zijn

Els Dijkhuizen, marketingdirecteur Heineken Nederland


Strandtenten en clubs

Vanaf eind maart verschijnt Silver ook in de horeca, vooral op tap en met een schuin oog naar de beoogde doelgroep. ,,De bruine kroegen zullen echt als laatste aan de beurt zijn. We beginnen in strandtenten, hippe bars en clubs. In bepaalde zaken wordt het straks alleen Heineken Silver.” Naast dochter Desperados wordt Silver bovendien het nieuwe festivalbiertje. Te beginnen bij Awakenings, dat in april een ‘Silverstage’ krijgt, en komende zomer bij Sensation in de Johan Cruijff Arena.

Heineken Nederland beperkte in coronatijd zijn merkenpalet tot een elftal, met Heineken als aanvoerder. Vorig jaar kwam daar het Italiaanse Birra Moretti bij. Heineken geeft nieuwkomers door de bank genomen drie jaar de tijd zich te bewijzen. ,,Moretti is heel goed aangeslagen, zeker in die moeilijke maanden. Daar gaan we ook mee door. Maar de focus is op Heineken Silver.”

Marketingtechnisch lijkt, met een introductie pal tijdens de Paralympics, ‘Silver’ niet de handigste merknaam. ,,Het is misschien de kleur voor de tweede plaats”, aldus de marketingdirecteur. ,,Maar zilver staat ook voor trots, innovatie en verfrissing. Bovendien, ons traditionele Heinekenbier blijft altijd goud.” Hoe zal Silver staan in het Holland Heineken House over twee jaar?


Sommige criticasters denken dat Silver zoals meer Heineken-probeersels geen lang leven beschoren is. De Café Krant in Nederland is lyrisch en ziet een hele nieuwe trend van bierdrinken ontstaan:

'...Heineken Silver, is een extra verfrissend bier met een subtiele afdronk. Gebrouwen met dezelfde pure en natuurlijke ingrediënten voor de karakteristieke Heineken smaak. Heineken Silver heeft een lage bitterheid en iets minder alcohol. Naast Heineken Original en Heineken 0.0 is dit het derde bier onder het moedermerk van de brouwer in Nederland.

“Heineken is al decennialang het meest gedronken bier van Nederland, daar zijn we heel trots op. Tegelijkertijd blijven we ontdekken en innoveren. We leren nog elke dag en volgen de veranderende smaakvoorkeuren van de verschillende generaties op de voet. Op dit moment is er een grote groep consumenten, waaronder de twintigers, op zoek naar een extra verfrissend en toegankelijk bier. Binnen ons portfolio zagen wij daar nog ruimte voor. Daarom breiden we uit met Heineken Silver, voor de momenten dat je op zoek bent naar extra verfrissing. Of dat nu thuis is, op het terras of op een festival”, vertelt Els Dijkhuizen, marketing directeur Heineken.

Willem van Waesberghe, meesterbrouwer bij Heineken: "Heineken Silver is gemaakt met dezelfde pure, natuurlijke ingrediënten als in ons originele recept, waaronder Heineken's beroemde A-gist. Waar Heineken Silver zich onderscheidt, is dat het tijdens het brouwen wordt gelagerd op een ijskoude temperatuur van -1° Celsius. Het resultaat is een kristalhelder, verfrissend en gemakkelijk te drinken bier. Heineken Silver heeft een lage bitterheid en een alcoholpercentage van 4%. Het is voor de Nederlandse markt net als Heineken Original en Heineken 0.0 gebrouwen met 100% groene energie en wordt verkocht in recyclebare verpakkingen."


Nieuwe turquoise uitstraling

Dijkhuizen: “Het is geweldig om te zien dat onze brouwers er met dezelfde ingrediënten en een net iets ander brouwproces in zijn geslaagd om de juiste balans te vinden tussen kenmerkende en vertrouwde Heineken smaak en extra verfrissing. En bij een nieuw bier hoort ook een nieuw uiterlijk. Naast de karakteristiekste groene kleur van Heineken Original en het herkenbare blauw van Heineken 0.0, zie je vanaf nu het frisse turquoise uiterlijk van Heineken Silver terug in de supermarkt en horeca. Het bijbehorende glas is onderscheidend en heeft een volledig nieuwe vorm en design. Ook de campagne die binnenkort start is opvallend anders dan wat we eerder hebben gedaan. In de komende weken ga je dat zeker terugzien.”

Introductie

Heineken Silver wordt vanaf eind maart geschonken op tap, blik en fles in de horeca, op eventlocaties en festivals in heel Nederland. Heineken Silver gaat onder meer de samenwerking aan met het vorige week aangekondigde Sensation op 2 juli 2022 in de Johan Cruijff ArenA.


BRON: De Café Krant en Brabants Dagblad (Koken & Eten)

https://www.bd.nl/koken-en-eten/dit-is-het-zusterbier-van-heineken-dat-oprichter-freddy-heineken-nooit-had-goedgekeurd~a3fe2203/

Herman Stil

Foto: Heineken

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page