top of page

Heeft Marc Van Ranst iets met Filou?

Marc Van Ranst aan de slag als promotor Filou?

Geflankeerd door enkele bakken Filou van de Izegemse brouwerij Van Honsebrouck en een cameraploeg dook viroloog Marc Van Ranst plotseling op de Izegemse zaterdagmarkt op. Het zorgde voor verdeelde reacties. Een PR-stunt die nu even niet op zijn plaats was, een mooie steun voor de geplaagde horecasector of onderdeel van een plan? Samen met een cameraploeg maakte Marc Van Ranst zaterdagochtend een toertje op de Izegemse zaterdagmarkt. Een steekkar met enkele bakken Filou vergezelde hem. De marktgangers kregen een gratis flesje bier aangeboden.


Reacties

Op sociale media maar ook op de markt zelf regende het meteen verdeelde reacties. “Mij viel vooral op hoe klein hij wel is”, lacht een marktkraamster. “Leuk dat hij eens in Izegem op bezoek komt”, vond een trouwe bezoeker van de wekelijkse markt. “Heeft die niets beters te doen dan zich voor de kar van een brouwerij te laten spannen?”, vroeg een zestiger zich dan weer af. “Ik kan niet geloven dat het Marc Van Ranst zelf was”, aldus een verbouwereerde marktkramer. “Ik denk eerder aan een dubbelganger. Marc Van Ranst zou toch zelf niet als een puppie achter een steekkar met Filoubieren huppelen en biertjes uitdelen?”

Op sociale media doken foto's van Marc Van Ranst op de Izegemse marktdag al snel op.


Geen toestemming

Het optreden van Van Ranst op de marktdag was onverwacht. Maar ook niet aangevraagd, zo blijkt. “Dit is toch wel wat vervelend ten opzichte van de vele verenigingen en serviceclubs die de voorbije weken op de markt acties wilden organiseren of flyers uitdelen”, vindt burgemeester Bert Maertens (N-VA). “We hebben steeds al die aanvragen geweigerd om elk risico op samenscholingen te vermijden. De marktkramers zelf moeten zich aan tal van maatregelen houden. En dan gebeurt zoiets. Ik wens de brouwerij en de horeca alle succes toe in deze moeilijke tijden maar zo’n acties kunnen nu even niet.” Volgens getuigen verliet de viroloog de markt ook niet via de voorziene uitgangen. De politie kreeg lucht van het optreden maar kon geen overtredingen vaststellen.

Een steekkar vol Filou vergezelde Marc Van Ranst.

Op de bakken is het Filoumannetje met mondmasker en vaccinspuitje in de hand te zien.


Steun voor horeca

“Dit was geen puur commerciële actie”, verduidelijkt verkoopsdirecteur van brouwerij Van Honsebrouck Frédéric Boulez. “Als Izegemse en West-Vlaamse brouwerij willen we de economie en de horeca een hart onder de riem steken. Daarom werken we aan een plan om met respect voor de volksgezondheid de horeca opnieuw open te krijgen én dit te koppelen aan de vaccinatiestrategie. We zijn dit zowel met de federale overheid, de medische sector, de horecafederatie,… aan het aftoetsen en willen dit zo snel mogelijk op tafel leggen. Dé Belgische topviroloog Marc Van Ranst vond dit wel een tof en leuk idee en toonde zich bereid mee te werken aan onze inspanningen en campagne om het plan in woord en beeld te brengen. We hopen dat ons plan vanuit verschillende hoeken steun krijgt. Het is dus niét zo dat Marc Van Ranst zomaar is komen opdraven voor een commerciële actie van Filou of de brouwerij. Dat zal binnenkort heel duidelijk worden.” Op de uitgedeelde Filoubiertjes droeg het Filoumannetje een mondmasker en hield het een vaccinspuitje vast.


Geen heisa nodig

“Ik ben gevraagd door productiehuis Geronimo om een filmpje te maken om op een humoristische manier het belang van de horeca te ondersteunen”, licht Marc Van Ranst zelf toe. “Ik deed dat graag en zonder daarvoor betaald te worden. Mij was verteld dat de burgemeester er van afwist. Alles verliep coronaproof en zonder samenscholingen of opstoppingen te creëren. Ik denk niet dat er daarover heisa moet onstaan.”


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page