top of page

Grimbergen in podcast

Bijgewerkt op: 25 jan. 2022

Eerst even een anekdote:

Het moet oktober 2012 zijn geweest dat ik broeder/pater/manusje-van-alle kennis maakte met Karel Stautemas. Het was op de inauguratie van een nieuwe bierclub Geuzeneuze. We vierden de oprichting met een grootse Geuzeproeverij aan lange tafels in een bierhandel in Merchtem. Aan mijn tafel zaten een bekende bierhistoricus en één van de grootste bierverzamelaars uit Nederland. In een geannimeerd gesprek over oude bieren en de nieuwe Trappisten en Abdijbieren ging de reuzachtige bierverzamelaar plostklaps staan en stortte zijn hart uit over de tafel: "Alles goed en wel met de Trappisten en de Abdijbieren van die monniken en die paters, ik vind Grimbergen het smerigste bier ter wereld." Waarop zijn buurman - die hij niet kende - ook uit zijn stoel verhief en zei: "Laat ik me even voorstellen, mijn naam is Karel Stautemans en ik ben broeder-econoom van de abdij van Grimbergen. Ik nodig u graag eens uit om bij ons eens goed bier te komen drinken." Hilariteit alom vriendschappen werden voor het leven gesloten. Of de bierverzamelaar ooit in de abdij van Grimbergen is geraakt weet ik trouwens niet. Ik vond de bedaardheid van broeder Karel zo doortastend en tegelijkertijd ook sympathiek (met zo'n uitnodiging erbij), dat ik Karel nooit vergeten ben. Vorig jaar stond hij in het volle licht te blinken bij de opening van de brouwerij in de abdij en ook toen was zijn bescheidenheid groots. Zijn droom was eindelijk werkelijkheid geworden.


Nu is er De Vierde Feniks, een Podcast met pater-brouwer Karel Stautemas

In twee podcasts van Leo De Bock vertelt norbertijn Karel Stautemas over de geschiedenis en heropleving van het bier van Grimbergen.

Net als de trappisten, hebben norbertijnen eeuwenlang bier gebrouwen. Eigen brood en bier waren ooit zelfs voorwaarde om een norbertijnenabdij te mogen beginnen. De Franse Revolutie maakte een abrupt einde aan het abdijleven. En aan het haar bier.

Enkele jaren geleden ontstond in de abdij van Grimbergen de droom om opnieuw te gaan brouwen. Pater Karel Stautemas volgde daarvoor een opleiding en presteert intussen met zijn team twee brouwsels per dag. De feniks, het embleem van de norbertijnen van Grimbergen, verrijst uit zijn as. Op de Brussels Beer Challenge 2021 kaapte de Magnus Opus Brut die in Grimbergen gebrouwen wordt, al meteen het zilver weg (ook Grimbergen blond en dubbel en Grimbergen Blanche, die elders gebrouwen worden, vielen in de prijzen).


In twee podcasts vertelt pater Karel het hele verhaal van de heropleving van de bierbrouwerij. Hij schreef ook mee aan een boek over de droom die werkelijkheid werd.


Aflevering 1

Ontdek meer muziek & audio zoals DE VIERDE FENIKS op SoundCloud.

https://app.box.com/s/7oobyi1jldeyrcvd4j1hwng5ssqd4cas


Aflevering 2

Abdij Grimbergen

DE VIERDE FENIKS AFLEVERING 2

https://app.box.com/s/0uszbjbmgw5kbh9qt4ne9dt2lv4639br

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page