Gentse Geuze, of Gentse Brut?
Geproefd en dit smaakt naar meer. Het bier heeft een heel mooie fruitigheid in zich (denk aan witte wijn druiven) en is zeer verfrissend. De wilde gistaroma’s zijn subtiel aanwezig en de zuurheid neigt naar het zure van limoen en groene appel. Kleine kanttekening bij het artikel, de gistculturen werden verzameld uiteraard na toestemming van de brouwers en uit de flessen, niet uit de glazen zoals in het artikel staat. Tom Van Snick
In Gent wordt nu ook zuur bier gebrouwen, via de ‘methode Ghantoise’. Hoe smaakt dat?
Geuze, kriek en lambiek kennen we in België vooral uit de streek rond Brussel. Maar ook in Gent wordt vandaag de dag zuur bier met wilde bacteriën gebrouwen, aan Dok Noord. De brouwers bedachten er met een knipoog zelfs hun eigen stijl voor, ‘méthode Ghantoise’. De ingrediënten: mout, hop, gist en tijd.
Noem het geen lambiek, en al zeker geen oude geuze. Dat zijn beschermde bierstijlen, die volgens de definitie enkel in de Zennestreek gebrouwen kunnen en mogen worden. Maar de manier waarop dit nieuwe Gentse bier tot stand kwam, heeft er wel wat van weg. Er zit zelfs Brusselse gist in.
Methode Ghantoise noemden de brouwers van Dok Brewing Company hun nieuwe bier, een knipoog naar de ‘methode champenoise’. Dat is een term waarmee wijnen benoemd worden, die zichzelf vooral geen champagne mogen noemen. Ook dat is een beschermde term.

Eerste in zijn soort
Het opvallende bier kreeg de naam ‘Ghentoise’ en is in Gent het eerste in zijn soort dat commercieel verkocht wordt. Bier van spontane en gemengde gisting is een oude bierstijl die met uitsterven bedreigd was in de jaren negentig. De smaak – lichtzurig tot heel erg zuur – viel uit de gratie van heel wat bierdrinkers.
Maar door de internationale populariteit van kleinere bierstijlen, steeg ook de aandacht en de honger naar typisch Belgische zure bieren zoals geuze en kriek opnieuw. Vandaag is het een bloeiende markt, waar soms hoge prijzen voor betaald worden. Namen zoals 3 Fonteinen, Cantillon en De Cam staan hoog op de lijstjes van bierdrinkers over de hele wereld.

Bier van spontane gisting moet een lange tijd rijpen in houten vaten vooraleer het ‘af’ is.
Tijd is dan ook een van de ingrediënten van Ghentoise.
Bacteriën
Bier van spontane gisting is dan ook een arbeidsintensief werk. Het bier krijgt zijn karakteristieke zurige smaak door het brouwsel te laten ‘infecteren’ met bacteriën uit de buitenlucht. Daarna wordt het vaak één tot wel drie jaar bewaard in houten vaten, die het bier ook een eigen smaak geven.
Eens dat achter de rug is, wordt het bier gemengd en verkocht. In één fles zuur bier zit dus soms wel drie jaar werk. De meeste brouwerijen maken er dan ook maar een beperkte voorraad van.
Terug naar Gent. Ghentoise kwam tot stand tijdens een bierfestival van Dok Brewing Company aan Dok Noord. Tijdens dat festival namen de brouwers gisten en bacteriën af uit de glazen van vijf andere brouwerijen, onder wie de beroemde geuzesteker Cantillon. De gist werd gemengd met gist van t’ Verzet, Nevel , Schneeeule en Tanker en de basis voor Ghentoise was geboren.

Nieuwe traditie?
In de brouwerij aan Dok Noord werd een graanmengeling samengesteld die lijkt op die van de Brusselse brouwerijen. Die werd gebrouwen tot een basisbier, dat daarna een jaar in wittewijnvaten werd gestoken, samen met de wilde gistcultuur die tijdens het festival werd samengesteld.
Omdat het bier pas met wilde gisten in contact kwam na het brouwen, dus als het al in het vat zat, spreken van over bier van gemengde gisting. Het resultaat is een redelijk stevig, maar gebalanceerd lichtzuur bier van liefst 9 procent.
En is dat lekker? Voor wie van geuze houdt, absoluut. Ghentoise smaakt goed gebalanceerd en is voor het eerste zure bier in Gent in lange tijd (ooit?) een voltreffer. Met 9,2 procent is het ook wel een redelijk zwaar bier, de zoete alcohol smaakt stevig door. Een aanrader voor de liefhebbers.
Op sociale media kondigde Dok Brewing Company aan om in de nabije toekomst nog zure bieren te gaan brouwen. Benieuwd of daarmee de ‘méthode Ghantoise’ de start is van een nieuwe lokale biertraditie.
Ghentoise werd in december op de markt gebracht in Gent en is nog te vinden in heel gelimiteerde oplage bij Dok Brewing en in Gentse speciaalzaken zoals Hopduvel en Geers in Oostakker.
Bron: Het Nieuwsblad