Federatie Belgische Brouwers laten van zich horen

Bijgewerkt: jan 31



Net als de horecasector maken de Belgische brouwers zich grote zorgen over hun toekomst als de restaurants en cafés niet snel weer open kunnen. Ze steunen dan ook de oproep van Horeca Vlaanderen om naar een concrete heropeningsdatum op korte termijn te streven. Als toeleveranciers zitten de brouwers in hetzelfde schuitje. De horeca vertegenwoordigt gemiddeld 60 % van de omzet van de brouwers, die eveneens als eigenaars van heel wat horecapanden ook op deze manier getroffen worden. Bovendien worden de brouwers momenteel ook geconfronteerd met het verbod op de verkoop van alcohol na 20u, waardoor ook in de retail en in de take-away sector heel wat omzet verloren gaat. Wij begrijpen de ernst van de gezondheidssituatie en doen een constructieve oproep aan de politieke besluitvormers om na te denken over oplossingen voor een snelle en veilige heropening van de horeca. Wij benadrukken hierbij het belang van een gezamenlijke heropening van de volledige horecasector, zonder enige differentiatie tussen cafés en restaurants. Van zodra een etablissement alle protocollen strikt toepast zoals bediening aan tafel, mondmaskerplicht en sociale afstand tussen de tafels, is er immers geen enkele objectieve reden om te differentiëren. Wij zijn ervan overtuigd dat een slimme en gefaseerde aanpak, aan de hand van strenge protocollen, een heropening voor restaurants en cafés mogelijk moeten maken. Wij engageren ons om nauw samen te werken met onze horecapartners om een veilige en gecontroleerde heropening te garanderen. Hierbij stimuleren wij ook creatieve oplossingen, zoals caféterrassen. De horeca-exploitanten hebben hiervoor aanzienlijke bedragen geïnvesteerd in apparatuur (dekens, buitenverwarmers, platform om het terrasoppervlak te vergroten, ...). Langdurige sluiting laat hen niet toe om deze investeringen terug te verdienen. Wij moeten dringend met de hele keten en de betrokken overheden rond de tafel gaan zitten en oplossingen vinden om de horeca en hun toeleveranciers, die als sectoren al sinds het begin van deze crisis bijzonder grote inspanningen leveren in de strijd tegen virus, te redden voor het te laat is en tegelijkertijd veilige omstandigheden voor iedereen te garanderen.


Voor meer inlichtingen: Nathalie Poissonnier Directeur vzw Belgische Brouwers Brouwershuis, Grote Markt 10, 1000 Brussel M: 0497-88.24.93

16 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven