top of page

Erfgoed als horeca-bestemming

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022

Ettelijke jaren geleden schreef ik al in HOPnieuws dat veel erfgoed gered kan worden door er een horeca-bestemming aan toe te kennen. We zien het ook bij brouwers die zich vestigen in historische sites die op sterven na dood zijn (The Musketeers bijvoorbeeld). Ze houden het historisch erfgoed in stand en gaan er in een moderne context mee aan de slag.

Afgelopen week kreeg ik onderstaand verhaal toegestuurd. Ik wilde het u niet onthouden.

Mijn oproep: maak er meer werk van en uw rendement komt vanzelf!

Historisch erfgoed als inspirerend kader How to become a legend? Wees aanwezig op legendarische plaatsen! In het Waasland kunnen we je daarvoor De Koolputten adviseren: een authentieke site waar je voor iedere gelegenheid een geschikte uitvalsbasis vindt. Een geslaagde zakenlunch? Een snuifje kunst en cultuur? Een inspirerende teambuilding? Een bedrijfsevent? Viermaal check!

Een snuifje geschiedenis Waar we nu een smaakvolle, hedendaagse B&B met alle aanhorigheden vinden, bevond zich dik honderd jaar geleden een florissante kolenhandel. Op deze pittoreske plek aan de Durme, verscholen in Vlaamse velden, bevond zich een kleine haven. Schepen met kolen, graan, maïs, bouwmaterialen, veevoeder en mosselen voeren er druk af en aan. De nabijgelegen Mirabrug komt prachtig in beeld in het boek De teleurgang van de Waterhoek van Stijn Streuvels. In 1971 wordt dit verhaal verfilmd in Mira, met een script van Hugo Claus en Jan Decleir in de hoofdrol. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormt deze brug een kritiek punt in de landsverdediging, zoals te zien op deze luisterrijke beelden.

Omstreeks 1934 zorgde de familie Schelfhout de site voor een transformatie van de havenvestiging. Ze zetten er een drukbezochte herberg neer en brengen er een welvarende kolenhandel onder. Daarnaast worden er een herenwoning, magazijnen en verschillende arbeiderswoningen en stallen gebouwd. Zo verheffen ze de locatie tot dé economische draaischijf van de streek.

Verval en opkomst Naarmate het verbruik van kolen en zodoende ook de handel ervan daalt in populariteit, neemt de belangstelling voor de site af. Ook de eens zo drukbevaren haven kan niet tegen de concurrentie opboksen en raakt stilaan in onbruik. De eens zo welvarende nederzetting raakt jaar na jaar steeds meer in verval. De gebouwen verloederen en historisch erfgoed dreigt verloren te gaan. De familie Vereecken, afstammelingen van de familie Schelfhout, neemt echter het heft in handen. Ze besluiten het bouwkundig erfgoed te beschermen en reconstrueren de site, helemaal volgens de oorspronkelijke vorm en plattegrond. Aangevuld met de hedendaagse eisen en trends vormen ze de vervallen locatie om tot een prachtige toeristische trekpleister.

Hersteld in volle glorie Vandaag is De Koolputten opnieuw een waardevolle ontmoetingsplek. Een bijzondere locatie waar oud en nieuw met elkaar versmelten, waar je kan genieten van authentieke charme en toch voorzien bent van alle wenselijke technologie en voorzieningen. Deze site behelst een tijdloze charme, een waardigheid met een bijzondere sfeer. Omwille van deze romantische toets is De Koolputten uiterst geschikt voor een romantisch weekendje weg, een huwelijksfeest of een bijzondere viering. Ook voor professionele aangelegenheden is deze locatie een veelzijdige aanrader. De grote verscheidenheid in zalen en catering brengen er met klasse en professionaliteit alle events onder. Je personeelsfeest, teambuilding, congres of bedrijfsevent wordt hier tot in de puntjes verzorgd, net als de site zelf. Kom het met je eigen zintuigen ontdekken! Laat je gegevens achter op onderstaand formulier en laat jezelf verrassen door deze unieke locatie.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page