top of page

ENTREPRENEUR – Kroostrijk gezin maakt brouwerij groot - Brouwerij Excelsior

Bijgewerkt op: 20 feb. 2022

door Frank Depreitere (persblog.be)


Het gezin Vander Stricht: v.l.n.r. André, Alice, Adeline, René, Delphine zittend, Hector, Alphonse zittend, Oscar, Ernest – pic geoverbanck.beOp de hoek van Nieuwpoort met de ijkmeesterstraat ligt een restant van de oude brouwerij Excelsior. Het huidige Nieuwpoorttheater/ Campo was hun pakhuis. De brouwerij was oorspronkelijk gestart aan de Steendam, maar breidde uit tot aan Nieuwpoort. Het werd het succes van een hardwerkend kroostrijk gezin.

Alphonse Vander Stricht kwam uit Dikkelvenne. Hij werd geboren in 1850 in een landbouwersgezin. Met zijn echtgenote, Delphine Marie Platteau, kreeg Alphonse zeven kinderen. Samen met zijn vader Petrus baatte hij eerst in Dikkele een kleine familiebrouwerij uit: ‘Brouwerij Excelsior’. Veel later zou de brouwerij in Gent ook zo gaan heten.

In 1884 vroeg Omer, zijn jongste broer, aan Alphonse om naar Gent te komen teneinde de brouwerijactiviteiten van diens echtgenote aan de Steendam verder te zetten. Omer was gehuwd met Marie Virginie Gevaert. Zij had de brouwerij verworven uit haar vorige huwelijk met Polydore Dieteren – huwelijk, dat geëindigd was in een weduwschap. Haar nieuwe echtgenoot, Omer, kon de zaken niet zelf verder zetten, gezien hij een carrière in de geneeskunde uitbouwde aan de Gentse universiteit.

Steendam – oorspronkelijke brouwershuis met klokgevel. Aan beide kanten van het zoldervenster zijn brouwerssymbolen aangebracht – pic geoverbanck.beAlphonse laat de familiebrouwerij in Dikkele achter zich en zakt met zijn gezin af naar Gent. Schoonzuster Virginie Gevaert bleef ook in de brouwerij werken, en samen richtten ze de firma ‘Vander Stricht-Gevaert’ op. Een neefje van Virginie, Octave, trok mee aan de kar. In 1892 worden ze de tweede grootste brouwerij in Gent.


In de loop der jaren werkten ook de meeste van de zonen van Alphonse en Delphine in het bedrijf. In 1911 en 1912 overleden respectievelijk Octave en Virginie. In 1923 koos het gezin Vander Stricht voor een naamswijziging en zag de ‘NV Brouwerij Excelsior’ het levenslicht. Niet toevallig was dat de naam van de vroegere familiebrouwerij in Dikkele.


De brouwerij werd verder uitgebouwd door de broers Oscar, Hector en André. Met zijn diploma brouwersingenieur was de jongste zoon André voorbestemd om het bedrijf in handen te nemen. In 1934 werkten er meer dan 100 werknemers in de brouwerij aan de Steendam.Tijdens het Interbellum werden de gebouwen aan de Steendam, naar achteren uitgebreid. Imposante gebouwen werden in ‘art deco’ opgetrokken in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw. En dit, langs de IJkmeestersstraat en Nieuwpoort, aan de achterzijde van de Steendam. Ze werden gebouwd door de gebroeders Albert en Arthur D’Havé, die het gebruik van het beton introduceerden in Gent.

Het huidige Nieuwpoorttheater/ Campo was hun pakhuis, nadat het was verlaten door vlasspinnerij ‘La Lys’.


Excelsior’s bekendste bier werd verkocht onder de naam ‘Star Pils‘.


Nadat Brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek brouwerij Excelsior overnam, volgde de sluiting in 1975. In het voormalige pakhuis van de brouwerij opende, in 1984, het ‘Nieuwpoorttheater’ officieel zijn deuren. Thans heet dit ‘Campo‘.

De Ijkmeesterstraat maakt verbinding van Nieuwpoort met Sint-Jansdreef. Daartussen staan meerdere sociale woonblokken, met in totaal 180 appartementen, op de plaats waar vroeger de brouwerijgebouwen stonden. Dit huisvestingsproject ontstond in 1997. Enkel het hoekgebouw is bewaard. Ook dit is omgevormd tot appartementen. De rest is afgebroken.


  • André Vander stricht zette zich ook actief in voor het ‘Institut Supérieur des Fermentations de Gand‘, het huidige HoGent.

  • Binnen de Koning Boudewijnstichting is er een fonds opgericht onder de naam ‘Fonds André Vander Stricht‘ ter ondersteuning van wetenshappelijk onderzoek naar biomedische werkingsmechanismen bij kanker. André was de jongste zoon van Alphonse en Delphine. Hij werd geboren in 1889. Geo Verbanck maakte van vader Alphonse en van zijn echtgenote Delphine Platteau, alsook voor de jongste zoon André, een bronzen portretmedaillon.

Bronnen: Boek over ‘Alphonse en André Vander Stricht, bierbrouwers te Gent: geportretteerd door Geo Verbanck’, door auteur Anthony Demey. Uitgever: Stichting Geo Verbanck, 2016 Wikipedia en Inventaris Onroerend Erfgoed geoverbanck.be Met dank aan Werner Bockstaele

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page