top of page

Eiber krijgt brouwerij op zesde verdieping

Bijgewerkt op: 31 jan. 2021

‘Een logistieke uitdaging, maar we krijgen er een hoop voor terug’

Het Haagse biermerk Eiber gaat bier brouwen op de zesde verdieping van het oude Philipsgebouw. Dat geeft een fantastisch uitzicht en een flinke logistieke operatie.

,,Het is een unieke locatie. En we weten dat het erbij hoort.” Brouwer Jasper van den Burg kijkt omhoog. De hijskraam die de complete installatie omhoog moet takelen beweegt op de windstoten. Acht enorme vergistingstanks van 1000 liter per stuk en een bottelmachine moeten naar de zesde verdieping van het gebouw. ,,Ik houd mijn hart vast. Ik vind die wind vandaag maar niks.” Van den Burg heeft veel plannen op de nieuwe locatie in de Televisiestraat. ,,We kunnen hier straks 2000 liter per week brouwen. Dat is een verdubbeling van wat we nu verkopen.” Eiber bestaat al een aantal jaar en maakte altijd gebruik van andere brouwerijen. ,,We wilden het graag zelf gaan doen.” De eigen brouwerij geeft hem flexibiliteit en de ruimte om een eigen café te openen. De Haagse ondernemer laat de kas op het dak zien. ,,Dit is toch wel waarom we die hijskraam hebben. Het is zo leuk om hier de hele tijd naar buiten te kunnen kijken. Hier kunnen mensen straks een biertje komen drinken en feestjes geven.”

Jasper van den Burg (l.) en zijn compaan Martin Blauw staan tussen de acht vergistingsketels die omhoog moeten.

De naam van hun biermerk, Eiber, is een ander woord voor ooievaar.

Televisiefabriek In het pand aan de rand van de Haagse Schilderswijk zitten meerdere bedrijven. ,,Veel mensen kennen de voormalig televisiefabriek van Philips. Ik houd van die historie. Het uitzicht is heel gaaf. En qua locatie is het goed: niet te ver van de stad, bereikbaar met het ov en de auto en het is betaalbaar.” In 2016 besloot de gemeente het gebouw geschikt te maken voor bedrijven en startups die zich bezighouden met stadslandbouw, innovatie en duurzaamheid. Op de bovenste verdieping zat toen de grootste stadsboerderij van Europa. Inmiddels zitten er onder andere de Kookfabriek en de koffiebranderij van Roast Factory. Met die laatste gaat Eiber samenwerken in de kas. Aan het eind van de middag staan alle tanks in ieder geval boven, ondanks de wind. Van den Burg klinkt opgelucht. ,,Het waait iets minder hard, dus ik heb er vertrouwen in dat we het gaan redden vandaag.” In maart moet de brouwerij gaan draaien. Het brouwproces duurt ongeveer vier weken, dus in april komen de eerste flesjes van de bottelmachine. Eiber bier is te koop bij een aantal slijterijen en in de Haagse horeca. ,,Vanaf hier gaan we met de auto de stad door om het bier bij de mensen te krijgen.” Al het bier moet wel via de lift naar beneden om vervoerd te worden. ,,Een logistiek drama natuurlijk, maar we krijgen er een hoop voor terug”, lacht Van den Burg.


Bron: Algemeen Dagblad - Den Haag

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page