top of page

DUURZAAM BROUWEN LOONT

Bierjournalist Geert van Lierde schreef een interessant artikel in Food Industry over Brouwerij Huyghe.

Alain De Laet startte in 2012 met de ‘groene golf’ in Delirium-brouwerij L. Huyghe. Sindsdien ambieert hij om de groenste brouwerij van het land te zijn en spoort hij zijn medewerkers voortdurend aan om waar mogelijk te besparen, efficiënter en duurzamer te werken. “Duurzaam ondernemen, loont omdat je de familiebrouwerij dan klaarstoomt voor de volgende generatie. Ik wil mijn zoon Alexandere een betere brouwerij geven dan deze die ik heb ontvangen”.

Een felblauwe gevel met roze olifanten aan de ene straat en een immense glazen wand met zicht op de brouwzaal aan de andere straat typeren het centrum van het Oost-Vlaamse Melle. De brouwerij waarin tien jaar geleden nog iets minder dan 90.000 hl. werd gebrouwen, is uitgegroeid tot de zevende grootste brouwerij van het land met een jaarproductie van 257.000 hl. en succesvolle bieren zoals Delirium, Averbode, Mongozo-glutenvrij en Floris-fruitbieren.

Alain De Laet zoekt het hogerop: “Als je vertrekt vanuit het oogpunt van duurzaam ondernemen op het vlak van energie, waterverbruik of mobiliteit, dan is dat goed voor je portefeuille”.


Groene golf startte in 2012

“De ingebruikname van de nieuwe brouwzaal in 2012 was het startsein van de groene golf in onze brouwerij”, opent Alain De Laet, ceo van brouwerij L. Huyghe. “Sindsdien hebben wij zo’n 35 miljoen euro geïnvesteerd in uitbreiding en duurzame infrastructuur. Wanneer je de rekenmachine erbij neemt, zie je dat veel investeringen zich relatief snel terug betalen. Als je vertrekt vanuit het oogpunt van duurzaam ondernemen op het vlak van energie, waterverbruik of mobiliteit, dan is dat goed voor je portefeuille”.

“Om in de brouwzaal 100 hl. warm water af te koelen, heb je 110 hl. water nodig. Wel, dat water recupereren wij voor onder andere koeling van luchtcompressoren, vloerverwarming in de warme kamers en voor diverse processen waarbij je anders zou starten met water dat je moet opwarmen tot 60°C of 85°C”.

“In 2019 zijn wij, om redenen van duurzaamheid, voor het eerst zogenaamd ‘high gravity’-bier gaan brouwen. Je maakt 150 hl. bier op basis van een veel zwaarder beslag. Tijdens het brouwproces moet je hierdoor veel minder wort opwarmen en afkoelen. Op het einde verdun je het zware bier door toevoeging van steriel water. De eerste resultaten van ‘high gravity brewing’ zijn uitermate positief. Wij moeten dat nu verder optimaliseren maar het levert ons alvast een aanzienlijke tijdwinst en bijhorende energiebesparing op”.

Meer lezen:

https://geertvanlierde.be/bier-duurzaam-duurzaam-brouwen-loont/


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page