top of page

DOK NOORD en de toekomst

Hal 16 is haar vergunning kwijt, nadat bewoners van Dok Noord naar de rechter trokken. De eigenaar heeft vier maanden tijd om een nieuwe vergunning aan te vragen.

Het ontbreken van één document brengt de populaire markthal Hal 16 aan Dok Noord in Gent in juridische problemen. Een groep bewoners van Dok Noord trok naar de rechter en kreeg na vier jaar gelijk. De vergunning om de oude transformatorhal om te bouwen tot een brouwerij, pizzeria en barbecuetent, is vernietigd. De eigenaar van de markthal zucht, maar maakt zich geen grote zorgen.

Er was geen nota beschikbaar over mogelijke geur- en geluidshinder van de nieuwe zaken in Hal 16, een horecamarkthal op Dok Noord in Gent. En dus is de procedure om de oude transformatorhal om te bouwen tot markthal niet correct verlopen.

Dat is in een notendop waarom de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vergunning voor Hal 16 woensdag heeft vernietigd in een arrest. Vandaag is in de hal onder meer een populaire brouwerij gevestigd, DOK Brewing Company. Die komt nu tijdelijk in een onduidelijke juridisch situatie. Het dossier nu wordt teruggestuurd naar de provincie Oost-Vlaanderen, die de vergunning goedkeurde. De eigenaar van Dok Noord zal daar een nieuwe vergunning moeten aanvragen.

Ruzie met bewoners

De discussie is terug te voeren naar een ruzie die niet veel te maken heeft met Hal 16. Het gaat om een discussie tussen een groep bewoners van Dok Noord en de eigenaar van het terrein. Die laatste bouwde de oude fabrieksterreinen stelselmatig om tot een groot winkelcentrum met kantoren en appartementsgebouwen.

Maar jaren geleden liep het mis met een vijftiental bewoners. Die zeggen dat ze bij de aankoop van hun appartement andere dingen beloofd werden, dan uiteindelijk op het terrein zijn gebouwd. Zo was voor het terrein waar Hal 16 staat, beloofd om de oude hal te slopen en er een grasveld van te maken, zeggen ze.

Ze trokken naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen en kregen deze week gelijk, na een procedure van zo’n vier jaar. Woensdag zijn in één adem nog drie andere vergunningen voor gebouwen op Dok Noord vernietigd. Het gaat stuk voor stuk om gebouwen met (sociale) appartementen, die al gebouwd zijn op de site.

Volle vertrouwen

De horecazaken in Hal 16 komen niet in de problemen, zegt Hans De Neef, de ontwikkelaar van Dok Noord. Er zijn nu vier maanden tijd om een nieuwe vergunning aan te vragen. Niemand moet sluiten.

“Er zijn enkel minimale, formalistische opmerkingen over de vergunning van Hal 16”, zegt De Neef. “Die geurnota is pas in de beroepsprocedure toegevoegd. Oke, dan zullen we die nu bij onze nieuwe aanvraag toevoegen.”

Bij een nieuwe vergunning zullen bewoners wel opnieuw hun problemen kunnen uiten over de site. Als de vergunning er alsnog niet komt, dreigen zware problemen. Maar De Neef zegt “er het volste vertrouwen in te hebben dat de bestendige deputatie (het provinciebestuur; nvdr) de nieuwe vergunning zal geven.”

150 meter afstand

Het is zeer jammer dat we hier al onze tijd in moeten steken”, zegt De Neef. “In Hal 16 hebben we heel bewust gekozen voor jonge ondernemers, die er iets fantastisch mee doen, in plaats van een grote formule. Die bewoners schieten op alles. Ze wonen 150 meter van Hal 16 en er staan drie gebouwen tussen. Het is onmogelijk dat ze er last van hebben. Ongelooflijk eigenlijk.”

Het winkelcentrum aan Dok Noord kampt wel met nog andere problemen, zoals een negatief verslag van de brandweer en tientallen processen-verbaal van bouwovertredingen. Er loopt een stappenplan om alles geregeld te krijgen

105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page