top of page

De Halve Maan investeert in duurzaamheid via crowdlending
Na haar eerdere crowdfunding campagne in 2016 om haar ondertussen beroemde bierpijpleiding te financiëren, kijkt de Brugse brouwerij De Halve Maan opnieuw naar het publiek voor haar volgende investering.


De brouwerij wenst een extra groene investering te maken en wil hiervoor een totaalbedrag van €2.000.000 op te halen. Zo wil de Brugse brouwerij verder inzetten op haar verduurzaming. 1,2 miljoen werd al opgehaald via bedrijfsobligaties, voor de overige €800.000 wil De Halve Maan opnieuw de ‘friends, fools, family en fans’ in het verhaal betrekken. Voor dit project gaat De Halve Maan in zee met het crowdlending platform WinWinner, een bedrijf gespecialiseerd in het samenbrengen van bedrijven en investeerders.


Via het platform krijgt het publiek de mogelijkheid deel te nemen in deze groene omslag, door middel van een interessante investering. Door de nakende energiecrisis en het aanhoudende grondwatertekort in Vlaanderen, heeft de brouwerij de ambitie om hier haar steentje bij te dragen. Zo ondertekende Brouwerij De Halve Maan al in 2018, als één van de eerste brouwerijen, de Vlaamse Green Deal met als doel haar ecologische voetafdruk in de komende jaren verder te beperken.


Op de nieuwe productiesite wil De Halve Maan daarom extra investeren in duurzaamheid, met name op het vlak van water, uitstoot en energie, en zo de impact op het milieu nog verder terugschroeven. De brouwerij wil om zijn water- en energieconsumptie te optimaliseren, met deze groeifinanciering, de nieuwe site aan de rand van de stad voorzien van enkele groene upgrades:

  • Een eerste belangrijke investering is een waterzuiveringsinstallatie. Het afvalwater zal aan de hand van innovatieve technieken gezuiverd worden tot drinkbaar water, dat vervolgens kan hergebruikt worden in de productie, of als oppervlaktewater worden geloosd. Bovendien zal de waterzuivering ook biogas produceren uit het afvalwater, dat meteen zal worden hergebruikt in de productie van stoom.

  • Verder zal De Halve Maan ook investeren in de aanleg van zonnepanelen, waardoor de onderneming zelf zal instaan voor een deel van haar stroomverbruik. Zo schat de brouwerij op piekmomenten tot 60% van haar stroomverbruik te kunnen produceren. De groene stroom zal ook benut kunnen worden voor het opladen van elektrische bedrijfsvoertuigen, want de brouwerij investeert immers steeds meer in elektrificatie van haar logistiek.


Vanaf 1 juni kan de community intekenen op de duurzaamheidsplannen van De Halve Maan. Mee investeren kan al vanaf €500. Het gaat over een gestandaardiseerde achtergestelde lening met 5% jaarlijkse brutorente en een looptijd van 5 jaar. De aflossing van het geïnvesteerde bedrag zal eenmalig gebeuren aan het einde van de looptijd. Daarnaast zullen alle mensen die mee instappen in ons duurzaam groeiverhaal kunnen genieten van een exclusief jaarlijks evenement, waar we samen het glas heffen op de toekomst van brouwerij De Halve Maan. Alle informatie vind je op de webpagina: winwinner.be/halvemaan.


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page