top of page

De Brabandere zet in op bier in blik

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022

Brouwerij De Brabandere heeft haar exportactiviteiten versterkt door een conservenlijn van Krones in gebruik te nemen.


De brouwerij ziet het blik als een belangrijk verpakkingsalternatief voor glazen flessen, vooral voor de export.


De Covid-19-pandemie leidde tot een herbezinning bij De Brabandere. Om het verlies aan verkoop in restaurants te compenseren, zocht de Belgische privébrouwerij nieuwe verkoopkanalen, in de detailhandel en vooral in de export. En dus leken de bestaande plannen om een nieuwe conservenlijn van Krones te installeren des te meer op zijn plaats.

De Brabandere, met hoofdzetel in het West-Vlaamse Bavikhove, is één van de grotere onafhankelijke familiebrouwerijen van België.

Albert De Brabandere, die de brouwerij in 2017 van zijn vader overnam en nu de vijfde generatie is die de brouwerij leidt, heeft vanaf het begin een rigoureus investeringsprogram-ma uitgevoerd. In zijn eerste jaar aan het roer liet hij Krones een nieuwe lijn van 35.000 bph retourneerbare glas installeren. De nieuwe lijn is voorzien van een Varioline verpakkingssysteem om tegemoet te komen aan de groeiende diversiteit aan verpakkingen.

Begin 2020 investeerde hij in vijf extra cilindrische gistings- en rijpingstanks, waardoor de capaciteit van de brouwerij steeg tot 300.000 hectoliter.

En toen, medio 2020, liet De Brabandere een kant-en-klare inbliklijn van Krones maken. Omdat de nieuwe lijn in een bestaand magazijn zou worden geïnstalleerd, moest een nieuw magazijn van 1.500 vierkante meter voor gevulde en verpakte producten parallel worden gebouwd - geen gemakkelijke taak onder pandemische beperkingen.

Nieuwe blikjeslijn

"Investeren in een inbliklijn was de juiste beslissing"

Met deze lijn betreedt De Brabandere nieuw terrein: het is de eerste keer dat het bedrijf zijn eigen conservenapparatuur exploiteert. Voorheen liet de brouwerij al haar inblikken op contractbasis doen. De Brabandere had vele redenen om deze investering te doen:

Het werd steeds moeilijker om slots te verkrijgen voor het contractvullen van kleine partijen speciaalbieren. Klanten in de VS eisten expliciet wrap-around dozen, die de vorige co-packer niet kon leveren. De eenheidsprijs van de co-packers was hoger dan de vergelijkende kosten voor productie op hun eigen lijn. De brouwerij gaf er de voorkeur aan zelf verantwoordelijk te zijn voor de kwaliteitsborging, met name voor het vullen van niet-gepasteuriseerde pilseners.

"Maar de echte doorslaggevende factor was deze: wij geloven dat het blikje de beste bierverpakking voor de toekomst is", legt Yves Benoit (foto), Automation, Maintenance and Facility Manager bij De Brabandere en verantwoordelijk voor nieuwe kapitaalinvesteringen, uit. " Het heeft ecologisch geen zin om zware glazen flessen naar Azië of de VS te verschepen. Tijdens de pandemie werd duidelijk dat gewicht geld is. Prijzen voor het verschepen per zeecontainer gingen door het dak. Blikjes zijn licht van gewicht. Ze zijn ongevoelig voor licht, wat de inhoud beschermt. En ze zijn recyclebaar. Dat alles maakt ze ideaal voor de export van bier, zelfs met betrekking tot onze ecologische voetafdruk."

Craftmate was de logische keuze

Een cruciaal aspect van het vullen van bier in blikjes is het ophalen van zuurstof. "We wilden dus niet zomaar een filler kopen. We wilden alleen samenwerken met een kwaliteitsmachinefabrikant die daar ervaring mee heeft. Dat maakte Krones Craftmate de logische keuze. De capaciteit – 15.000 blikjes per uur – past perfect bij de grootte van onze brouwerij", benadrukt Yves Benoit. "We hebben ook een opgeloste zuurstofmeter gekocht die niet bepaald goedkoop was, maar waarmee we de TPO na het vullen kunnen bepalen. In ons geval is het 60 tot 70 ppb, wat heel, heel goed is," voegt hij eraan toe.

"De capaciteit – 15.000 blikjes per uur – past perfect bij de grootte van onze brouwerij", benadrukt Yves Benoit. De tweede belangrijkste machine in de nieuwe lijn na de Craftmate vuller is de verpakker. De Variopac Pro WT kan dozen van elk 4, 6, 12 en 24 blikken produceren. De strakke zwarte 24-can doos is exclusief voor de Russische markt. De 12- en 24-pack dozen hebben een geïntegreerd handvat dat gemakkelijk uit te vouwen is voor consumenten en het gemakkelijker maakt om te dragen. Trayverpakkingen zijn ook een optie, hoewel ze momenteel nog steeds handmatig worden geproduceerd. "Op dit moment richten we ons op dozen als onze end-of-the-line verpakking. We zijn niet van plan om films te gebruiken - we willen graag zonder plastic werken als dat mogelijk is. We zien dozen als milieuvriendelijker en mooier", zegt Yves Benoit. "We kunnen later een tweede Variopac toevoegen om een nog breder scala aan verpakkingen te ondersteunen zodra we de ruimte beschikbaar hebben."

Export initiatief

De brouwerij ziet het blik als een belangrijk verpakkingsalternatief voor glazen containers, vooral voor de export. De Brabandere gebruikt de lijn om zowel klassiekers als speciaal-bieren te vullen: Bavik Super Pils, dat in 2021 de World Beer Award voor Beste Pilsner in België won het bovengistende witbier Bavik Superwit Kwaremont 0.3, een alcoholvrije, bovengistende blondine Red by Petrus, een Kriek-bier dat ook een World Beer Award verdiende als beste fruitbier van België en een verscheidenheid aan bieren gebrouwen op contract. De belangrijkste markten voor de ingeblikte bieren zijn Rusland en de VS, maar ook in België is dit containertype populair. Een lokale supermarktketen heeft Bavik Super Pils in blikjes vermeld en distribueert het landelijk.

Flexibel gebruik van de pasteurriseerder

De brouwerij gelooft dat het geheim van het succes van zijn hoppige Bavik Super Pils deels ligt in het feit dat het niet gepasteuriseerd is. Zo blijven de volle smaak en delicate bitterheid van de hop volledig intact. De brouwerij gelooft dat het geheim van het succes van zijn hoppige Bavik Super Pils deels ligt in het feit dat het niet gepasteuriseerd is.

De nieuwe lijn is echter uitgerust met een pasteur, die de brouwerij gericht gebruikt: "We gebruiken de LinaFlex Compact om onze fruitbieren (Kriek), alcoholvrije en tarwebieren te pasteuriseren en wanneer we co-packingen voor andere brouwerijen. Wanneer we Bavik Super Pils produceren, dient de LinaFlex gewoon als blikwarmer om condensvorming op de blikken en weken van de dozen te voorkomen", legt Yves Benoit uit.

Nieuwe verkoopkansen in blik

"Natuurlijk betekende beleggen vlak voordat de pandemie begon dat het nog een paar jaar zou duren voordat de nieuwe lijn zichzelf terugverdient. We waren een brouwerij die vooral aan hotels en restaurants leverde – en beide markten werden hard getroffen door de pandemie", legt Yves Benoit uit. Maar deze ontwikkeling bleek ook een kans die nieuwe deuren opende voor De Brabandere. Toen de brouwerij op zoek was naar extra verkoopkanalen, ontdekten ze een groot potentieel in de export, waardoor de vraag naar Bavik Super Pils explosief groeide. Vandaag is dit bier goed voor ongeveer de helft van het verkoopvolume van het bedrijf. "We hebben er alle vertrouwen in dat onze bieren hun weg zullen vinden naar de markten, voornamelijk de internationale markten. Crisis of niet, we zien het blikje als een mooie kans voor verdere uitbreiding", beaamt de eigenaar van de brouwerij Albert De Brabandere, en voegt eraan toe: "Consumenten buiten België zijn allang speciaalbieren in blik gaan accepteren, zelfs in bars en cafés. Het blikje is synoniem geworden met kwaliteitsbier in een milieuvriendelijke verpakking."


"Het blikje is synoniem geworden met kwaliteitsbier in een milieuvriendelijke verpakking." Albert De Brabandere


Hoewel De Brabandere nu goed uitgerust blijkt te zijn, zijn de investeringen van de brouwerij nog niet rond met de installatie van de nieuwe conservenlijn. "We gaan ermee door en we hebben een aantal projecten in de pijplijn", legt Albert De Brabandere uit.

De brouwerij is vooral beroemd om zijn zure bieren, die traditioneel worden gefermenteerd en gerijpt in conische houten vaten van 220 hectoliter die foeders worden genoemd.

Brouwen als kunst

Naast de ondergistende Bavik Super Pilsner en het wat lichtere Bavik Export produceert De Brabandere een heel gamma speciaalbieren. Dat komt omdat de brouwerij haar ambacht als een kunst beschouwt. Het is vooral beroemd om zijn zure bieren, die traditioneel worden gefermenteerd en gerijpt in conische houten vaten van 220 hectoliter die foeders worden genoemd. Het hout waaruit de foeders zijn gemaakt, biedt een gunstige omgeving voor micro-organismen om te groeien, die de restsuikers in het afgewerkte bier omzetten in zuren, een hoger alcoholgehalte en esters na de eerste gisting. In het eerste jaar daalt de pH en krijgt het bier een zuurheid, die in het tweede jaar wordt afgerond door een fris, fruitig aroma.


BRON:

https://www.krones.com/en/company/press/magazine/reference/beer-in-cans-a-winning-formula-for-export.php


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page