top of page

Crabbelaer lanceert een nieuw en 100% biobier tripel als hommage aan Luc De Vos

Gent is een nieuw artisanaal bier rijker met de Crabbelaer Hommage, een 100% bio-bier tripel dat werd ontwikkeld en verfijnd tijdens de corona lockdown. Het nieuwe tripel bio-bier positioneert zich als een ‘round beer’ en belooft een absolute smaakbeleving, als een avontuur dat alle zintuigen prikkelt, met ontdekkingen van de eerste slok tot de laatste.

Crabbelaer Hommage is voor de initiatiefnemers, bierfirma ‘De 6 Helmen’ (D6H), meteen ook een eerbetoon aan de betreurde Gentse zanger, columnist en schrijver Luc De Vos. Zijn temperament staat immers symbool voor het puur Gentse karakter van het tripel bier waarvan de ingrediënten refereren naar een uitgebalanceerde mix van rebellie (nie neute, nie pleuje), gezelligheid, warmte en samenhorigheid.

100% biobier… een uitdaging

Veel biobieren halen 95% en hebben soms een ‘flat taste’. Kristof Vanderbist, brouwer van het Crabbelaer-assortiment en ook medevennoot: “Anno 2020 is het een heuse uitdaging om een 100% biobier te brouwen dat ook nog een optimale smaakbeleving heeft. Wij opteren voor 100% bio waarbij ook de hoppen ‘bio’ zijn, én voor een ‘round taste’. Dat staat borg voor een ontdekking van de eerste slok tot de laatste waarbij we alle zintuigen willen prikkelen. We zijn ervan overtuigd de smaakconcurrentie met een non-bio tripel probleemloos te kunnen aangaan.”

De Crabbelaer Hommage is alvast een amberkleurige tripel met enkel Belgische hoppen. Dit 100% bio-bier van hoge gisting wordt hergist op fles en gebrouwen met 3 granen: gerstemout, tarwemout en havermout. Een uitgeschonken glas reveleert een fijne schuimlaag en een lichte troebelheid door het ongefilterd biologisch brouwproces en de tarwemout. De eerste slok verraadt ananas en passievrucht en een lichte toets van karamel in de neus. Een nobele frisse bitterheid loopt languit uit en in de afdronk ontwikkelen zich mooie fruitaroma’s. De alcoholwaarde is 7,9 Vol % en de bitterheidswaarde bedraagt 35 EBU.

Waarom een tripel bio?

De consument anno 2020 leeft bewust gezond, is kritisch in zijn denken, doen en eten, maar hij wil ook leven en genieten. Door de jaren zijn er veel vegetarische restaurants, lokale boerderijen en biowinkels bij gekomen. Maar ook de vraag naar ‘meer bio’ in (alcoholische) dranken is toegenomen. De horeca voelt ook die druk en is blij met lancering van nieuwe producten. Brouwer Kristof Vanderbist: “De Corona lockdown gaf me tijd voor research en inzicht. Zo hebben we een mooie selectie kunnen maken uit 3 lokaal geteelde bio-hoppen. De hop in de staart van het kookproces is de moeilijkste. Want hop is een kwetsbare plant en sproeien tegen meeldauw is standaard bij het telen. Alle brouwgrondstoffen voor deze Crabbelaer Hommage zijn uit bioteelt. Maar we zijn nog een stapje verder gegaan om het 100% vegan te krijgen: geen enkel additief is van dierlijke oorsprong!”

Diversiteit in ‘round’ beers

Benoit Dubrulle & Kristof Vanderbist, medevennoten in bierfirma ‘De 6 Helmen’ (D6H) die het Crabbelaer-assortiment beheert, lanceerden in 2014 al de Crabbelaer Blond, tevens ontwikkeld door Kristof Vanderbist. Het is een blond, dubbel gehopt bier van hoge gisting, gemaakt met drie soorten mout. Eind oktober 2020 wordt de Crabbelaer Biezebaaze voorgesteld i.s.m. Kurt Burgelman, de frontman van de gelijknamige Gentse stroprockband. “Het kadert allemaal in onze ambitie om voor ieders smaak een Crabbelaer-bier te ontwikkelen, maar dan sowieso in ‘round’ beers, bieren met een evoluerende smaak in de mond. Want we willen uitblinken in ‘product excellence’ waarbij we de doelgroep al in de testfase betrekken”. Alle Crabbelaer-bieren worden in De Graal te Brakel gebrouwen.

Lokale verankering ‘met een hoek af’

De 3 vennoten kiezen voor hun strategie nuchter en bewust voor een lokale verankering en een organische groei. Het zwaartepunt van de distributie situeert zich dan ook in Groot-Gent en in Gent-centrum waar de retro Crabbelaer-beleveringsbakfietsen op ecologische wijze de binnenstad doorkruisen. Maar ook in de driehoek Eeklo-Deinze-Lokeren zijn er diverse distributiepunten. Crabbelaer is sowieso graag aanwezig om de hoek, op feesten, buurt- en straatanimatie, festivalletjes, pop-up’s, drank- en eetgelegenheden ‘met een hoek af’. Is het nu net niet dat wat Gent onderscheidt van de rest van het land? Kritisch, gezellig, feestend en met respect voor mens en milieu.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page