top of page

Coronacrisis, brouwers

Tom Van Snick


Het Coronatijdperk dwingt ons thuis te genieten van een glas gerstenat maar stelt veel brouwers en horecazaken voor grote uitdagingen. Iedereen probeert op zijn of haar manier deze crisis te door spartelen.

Sommige brouwers beginnen met bierpakketten aan huis te leveren, terwijl andere brouwers zoals Brouwerij Broers uit Wachtebeke vouchers aanbiedt waarmee je na de ‘lockdown’ hun bieren kan gaan ophalen in de brouwerij. Waarom ze nu geen pakketten aan huis bezorgen? Veiligheid primeert voor iedereen en ‘blijf in uw kot’ vinden de brouwers van groot belang.


Het annuleren van folkloristische parades zoals de Ros Beiaard ommegang te Dendermonde heeft ook gevolgen voor Brouwerij Dilleweyns, want zij zorgden voor een speciaal Ros Beiaard bier. De prachtige flessen met opdruk vermelden de datum van het evenement en zouden hierdoor wel eens een uniek collectorsitem kunnen worden. Wat de vaten bier betreft (300 Ros Beiaard en 400 Quinto) roept de brouwer op om deze zomer zo veel mogelijk dit bier te gebruiken op evenementen.


Bij Brouwerij Contreras ligt de productie stil en brouwer Frederick De Vrieze besliste dan ook om de vier cafés van de brouwerij, hun huur kwijt te schelden. Iets verderop in Oudenaarde (Mater) bij Brouwerij Roman kijkt men anders aan tegen de situatie. De brouwerij heeft het zwaar te verduren en ligt nagenoeg volledig stil. Daar is van huur kwijtschelden of verlagen geen sprake maar bekijkt men hoe men hun professionele klanten eventueel kan helpen door middel van uitstel van betaling te geven, aldus Lode Roman.

Brouwerij Omer Van der Ghinste ziet het dan weer anders en kwijt de huur voor de maand aprilvan 250 panden in West en Oost-Vlaanderen.(zie pdf)


Alle beetjes helpen moet een bierliefhebber uit Hamme gedacht hebben, want de man bezorgde een bescheiden bijdrage van 10€ aan heel wat cafés in de buurt. De biljetten waren netjes verpakt in een plastiek zakje met een woordje uitleg er bij, en niet onbelangrijk, biljet en zakjes zijn ontsmet aldus de weldoener.


Tom Van Snick26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page