top of page

Cafés in Brussel blijven leeg

Bijgewerkt op: 20 feb. 2022

Brusselse horeca ziet weinig klanten: 'Dit lijkt wel een spookstad'


Kalm, leeg, doods, catastrofaal. Zo omschrijven restaurateurs de toestand in de Brusselse binnenstad op dit moment. "Januari en februari zijn sowieso rustige maanden, maar nu vallen door het telewerk ook nog eens alle nieuwjaarsetentjes weg." Met een spookstad tot gevolg. Verschillende zaken als de À la Mort Subite sluiten zelfs tijdelijk de deuren. "Brussel is een stad van bureaucraten en die werken nu van thuis uit. Daardoor zitten hier maar twee of drie klanten per dag, te weinig om rendabel te draaien," zegt Bernard van A la Mort Subite. "Daarom doen we een weekje dicht. Ik merk trouwens dat er nergens nog volk zit. Dit lijkt wel een spookstad." Etablissementen die wel nog open zijn, ogen inderdaad leeg. Zeker de zaken op en rond de Grote Markt, die het moeten hebben van buitenlandse toeristen, zijn getroffen. "Januari en februari zijn sowieso kalme maanden," zegt Hamid Fheikh Rezaei van 't Kelderke, een zaak die op groepen mikt. "Maar nu vallen door het telewerk ook nog eens de nieuwjaarslunches en -diners weg die bedrijven aan werknemers of klanten aanbieden. Sinds zondag komt hier nog maar heel weinig volk over de vloer, bijna niemand meer." Hijzelf komt uit het hotelwezen, en kan dus moeilijk vergelijken, "maar van mijn collega's hoor ik zeggen dat het erger is dan vorig jaar."

't Kelderke (foto) is uitzonderlijk zelfs dicht tussen 15 en 18 uur, wegens een gebrek aan cliënteel.Dat laatste beaamt alvast Kevin Vanlancker, die in het aanpalende Ilot Sacré twee restaurants uitbaat: Aux Armes de Bruxelles en Chez Léon. "Het is catastrofaal," zegt hij. "In de keuken werkt nu maar 2 man in de plaats van 8, maar we blijven wel open." Ook hij moet het vooral hebben van buitenlanders – zowel toeristen als zakenlui – en die blijven door de nieuwe coronagolf weg.

"The Greenwich Modern (foto) trekt wel nog wat volk omdat het nieuw is, maar mijn andere zaken zijn leeg", zegt uitbater Cédric Gérard. (archiefbeeld).Het zijn dus niet alleen zaken in het Ilot Sacré die getroffen zijn, ook aan de andere kant van de Anspachlaan is het bijzonder kalm. Omikron, het bijhorende telewerk en ook de inflatie worden als redenen gegeven. Maar ook Winterpret, dat een heuse publiekstrekker is maar dit jaar halverwege de rit deels moest sluiten, speelt een rol. "Normaal gezien is er zodanig veel volk op de kerstmarkt dat mensen de drukte ontvluchten en bij ons terechtkomen," zegt Sadek Al Omari van restaurant Maha, in de achterliggende Vlaamsesteenweg. "Dit jaar was dat niet het geval, en was het zelfs zo dat onze klanten op de kerstmarkt zaten." Al Omari moest het budget voor werknemers, voornamelijk studenten, met 50 procent verminderen, en ziet de komende maanden niet al te positief tegemoet. "Normaal gezien dienen de topmaanden november en december om de mindere maanden januari en februari te overbruggen. Maar deze keer waren dat geen topmaanden. Na de niet-Europese toerist zijn we nu ook nog eens de Europese toerist verloren, met een omzetverlies van 50 procent tot gevolg." Toch blijft Al Omari open zolang het mag en kan. "Al hoop ik echt dat dit nu de laatste golf is."


BRON: BRUZZ


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page