top of page

Brouwer in Lviv maakt andere Molotovcocktails

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022

Toen de oorlog in Oekraïne begon, besloot bierbrouwer Joeri Zastavny uit Lviv zijn biochemische kennis anders in te zetten. ‘We hebben genoeg molotovcocktails voor de reservisten rond Lviv.’

Joeri Zastavny, bierbrouwer met molotovcocktail.

Foto Joeri Zastavny www.pravda.beer


Toen de eerste Russische raketten op Oekraïense doelen landden, begon de ochtendploeg in brouwerij Pravda in Lviv zoals gewoonlijk om vijf uur met de eerste van drie dagelijkse brouwsessies. Dat bier, van 24 februari, zou voorlopig het laatste zijn.

„We zitten hier in Lviv relatief veilig, maar we konden geen bier blijven maken alsof er niets aan de hand was”, zegt eigenaar Joeri Zastavny (50). Ook in West-Oekraïne raakte iedereen op van de zenuwen. „Ik moest mijn mensen naar huis sturen om hun gezinnen in veiligheid te brengen en voorraden water en voedsel aan te leggen.”

Zelf zette hij snel zijn vrouw en dochter op de trein om het land te ontvluchten. Mannen moeten – en in Zastavny’s geval willen – in Oekraïne blijven. Toen alle 25 medewerkers hun persoonlijke zaken geregeld hadden, opperde een vrachtwagenchauffeur van het bedrijf dat ze iets om handen moesten hebben. Dat ze íéts moesten doen om te helpen hun land te verdedigen. „Bier brouwen is biochemie, dus we hebben hier alle kennis en spullen in huis om brandbommen te maken”, zegt Zastavny. En zo werd een bekende Oekraïense craft brewery plotseling een productiehuis voor molotovcocktails.

In ploegendiensten kochten de bierbrouwers benzine in, die op rantsoen van maximaal twintig liter werd gezet. Ze haalden gebruikte bierflesjes op uit Zastavny’s biercafé van drie verdiepingen op het centrale marktplein. Vulden die met de brandbare cocktail. Staken er stoffen lonten in. Verpakten de flesjes voor lekvrij vervoer. En distribueerden die naar checkpoints die overal rond de stad werden opgetrokken.

In plaats van drieduizend liter bier per dag werden er tweeduizend molotovcocktails gefabriceerd, vertelt Zastavny aan de telefoon. Het gesprek is een paar keer uitgesteld, omdat hij steeds de schuilkelder in moest wanneer er weer een luchtalarm afging in Lviv. De historische stad zelf ligt niet onder vuur, maar militaire infrastructuur in de omgeving wel.


Politieke brouwerij

Het is merkvast dat Pravda (Waarheid) ontvlambare cocktails mixt die vernoemd zijn naar de Sovjetminister van Buitenlandse Zaken uit de Tweede Wereldoorlog. De brouwerij staat bekend om haar politieke engagement. Na de Russische annexatie van de Krim, in 2014, bracht Zastav-ny een witbier (4,5%) op de markt met de naam ‘Frau Ribbentrop’. Op het label prijkt Angela Merkel, gehekeld vanwege haar goede relaties met Vladimir Poetin. Het waren nazi-minister Joachim von Ribbentrop en zijn Sovjet-collega Vjatsjeslav Molotov die in 1939 een non-agressiepact sloten waarin zij onderling Polen verdeelden – inclusief het gebied rond Lviv, dat nu in Oekraïne ligt.

Nog befaamder is Pravda’s sterke ale (8%), betiteld met de voetbalstadi-on--slo-gan Putin Huilo (Poetin is een lul)-. „Ik heb er ooit zes naar het Kremlin gestuurd als cadeautje. Die kwamen retour afzender: drie gebroken flesjes en van de anderen de labels afgekrabd”, vertelde Zastavny op vrijdagavond voor de Russische oorlogsverklaring in zijn drukke café in Lviv. Het café is, vanwege een alcoholverbod in de stad, inmiddels gesloten. De fysieke gevechten zijn nog ver weg, maar de oorlog beïnvloedt alles.


Wegblokkades

Mochten Russische militairen naar West-Oekraïne trekken, dan staan de bierbrandbommen in Putin Huilo-flesjes op ze te wachten. Zoals er overal in Oekraïne reservisten, burgerwachten en andere mensen klaar staan om het de vijand met zelfgeknutselde wapens zo moeilijk mogelijk te maken. Zastavny: „Wij hebben genoeg molotovcocktails voor de reservisten rond Lviv. Met mensen uit de horeca in de stad hebben we een eigen bataljon van driehonderd man dat wegblokkades bemant. We oefenen in schieten en medische hulp.”

Overal in het gebied zijn barricades opgeworpen om het verkeer te vertragen en auto’s te doorzoeken. In de bierbrouwerij maakt het personeel ook metalen kraaienpoten voor deze wegversperringen. Ondertussen zamelt Zastavny geld in om ontheemden die naar Lviv zijn gevlucht te helpen. Op de zolder van de brouwerij, voorheen gebruikt voor feesten en recepties, kunnen er tweehonderd terecht, schat hij in.

Als het front niet naar hem toekomt, zoekt de bierbrouwer dat niet op door naar het oosten van het land te gaan. „Maar ik kan al mijn kennis en middelen inzetten om te helpen”, zegt Zastavny, die in de jaren negentig in België woonde en in Nederland een opleiding volgde aan de particuliere universiteit Nyenrode. „Oekraïne zal niet opgeven. Wij vechten tot het bittere einde.”


BRON: NRC - https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/06/de-bierbrouwer-in-lviv-maakt-nu-molotovcocktails-a4096974

Emilie van Outeren

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page