top of page

Brouwbaas laat een beetje in zijn ziel kijken

Charles Leclef van Brouwerij Het Anker: “Geld interesseert me niet.”

Door Ward Bosmans in de serie Made in Mechelen

Charles Leclef leidt ondertussen al meer dan 30 jaar de Mechelse brouwerij Het Anker. Toen hij in het familiebedrijf stapte was het meer dood dan levend en stonden de prachtige oude brouwersgebouwen aan het Begijnhof op instorten. Nu rijft de stadsbrouwerij de ene na de andere erkenning binnen voor haar bieren en …de whisky. Charles Leclef is de vijfde generatie binnen de brouwersfamilie. Toen hij in 1990 op 24-jarige leeftijd het familiebedrijf overnam van zijn nonkel, was de brouwerij op sterven na dood. Dertig jaar later heeft Charles het gevoel dat ‘Het Anker 2.0’ klaar is voor de toekomst.

Beleving “Ik ben groot gebracht op deze plek”, zegt Charles. “Ik voelde me als jonge snotneus sentimenteel gebonden. Ik was 24 en moest een keuze maken. De grootste troef was de historische site: zo’n authentieke ziel creëer je niet, de beleving hier in de brouwerij is écht en onbetaalbaar. De opstart van de rondleidingen, de brasserie in 1997 en het brouwerijhotel in 1999 zorgden voor een grote visuele kentering van de oude gebouwen op de site in het door Unesco erkende Groot Begijnhof van Mechelen.” Ondertussen werd in Blaasveld (Willebroek), de oude stokerij van de familie nieuw leven ingeblazen en wordt er naast bier, ook whisky gemaakt. “We hebben alle winst steeds weer in het bedrijf gestopt, want geld interesseert me niet. Het is allemaal heel organisch gegaan. De waarden en normen die bij ons belangrijk zijn vormen een stuk van onze kracht, maar onze mensen – het zijn er een honderdtal – vormen ons grootste kapitaal.”

Hoe beleeft de brouwerij deze coronacrisis? Wij zitten natuurlijk in een sector die zwaar geraakt wordt. De horeca is gesloten en de export ligt plat. De verkoop van bieren valt terug naar ongeveer 35% van ons normaal volume. Daarbij komt dat heel het gedeelte publiekswerking helemaal wegvalt. Het hotel, dat de laatste maanden een bezetting had om u tegen te zeggen valt van dag op dag terug tot nul. De brasserie, waar we vorig jaar nog 30.000 bezoekers hadden, is gesloten. Dat betekent ook dat ongeveer 70 mensen technisch werkloos zijn.

Is de coronacrisis ook niet een beetje een reset-knop voor de economie? Cijfers en rendementen interesseren mij niet het meest. Ik maak er mij dus ook niet te druk om. Ik probeer iedereen hier ook gerust te stellen. We zijn samen met de boot gestrand en we zullen hem samen terug proberen vlot te krijgen. Hoe we dat gaan oplossen zullen we wel zien. De coronacrisis is een zeer interessant experiment – als je het zo mag noemen – om te kijken hoe de mensen reageren als je de hele boel sluit. Dan zie je ook hoe fake de wereld was. Je ziet bijvoorbeeld dat de mensen met jobs die ondergewaardeerd werden, zoals onderwijs en zorg, nu de boel recht houden. De rest is allemaal nep. Van dag op dag is er plots geen ander nieuws meer. Dat is toch onvoorstelbaar. Ik hoop dat de politici uit deze situatie lessen trekken en alles eens van een andere kant gaan bekijken.

Welke kant bedoel je? De rol van de economie is helemaal veranderd tijdens de coronacrisis. Men heeft ons altijd voorgehouden dat de economie ten alle prijzen moet draaien omdat het de enige manier is om te overleven en welvaart te creëren. Nu zie je dat wanneer de economie niet draait je een ander systeem kan vinden om het op te vangen. Ik zeg niet dat dat continu zo moet zijn. Maar in hetgeen nu gebeurt zie ik heel veel terug van het fairisme.

Je bent de ‘uitvinder’ van dat fairisme.

Fairisme is een nieuwe politiek-maatschappelijk stroming. Na de economische crisis van 2008 kreeg het verhaal van het neoliberalisme een deuk, slechts enkele decennia nadat het communisme sneuvelde. Sindsdien leven we in een soort no man’s land. Het fairisme biedt een antwoord. Het kijkt naar de voorgaande verhalen en weet hun sterktes te combineren en hun valkuilen te vermijden. De begrippen ‘vrijheid’ en ‘gelijkheid’ beperken elkaar niet meer, maar liggen in elkaars verlengde. Alles vertrekt vanuit de vraag ‘Is dit fair?’

Verder lezen:

https://www.madeinmechelen.be/nieuws/de-klare-kijk-van-charles-leclef-van-brouwerij-het-anker-geld-interesseert-me-niet/?fbclid=IwAR1jL31OtBHwb_VdN59ewxyYuGdgs8YuVYFAWCQBddhHwdg9vqceuu2_IaI#.XtoUrGCyXT8.facebook

160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page