top of page

Bierproeven met William & Geroen

20ste Dinsdagnamiddag proeverij Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’ Jolly Poupée

(6,671% abv.) Gebrouwen door Brouwerij Lupulus - Courtil - Gouvy

Wazig donkeramber kleurig bier met een beige stabiele schuimkraag

Moutige neus

Licht aroma van donker fruit

Tikje sinaas

Karamelleprik

De eerste slok is moutig zoet

Licht bittertje in de achtergrond

Fruitigheid komt opzetten

Ook de bitterheid neem toe

Tikje zoete karamel (Peperkoek)

Lichte alcoholwarmte

Mooi in evenwicht

Zoete afdronk, lekker

Mooi etiket!


In 2008 verkocht Chris Bauweraerts al zijn aandelen aan Pierre Gobron. Die werd zo de enige eigenaar en runt sindsdien de brouwerij met zijn twee zonen Tim en Julien. In 2008 brachten ze met Lupulus een eigen bier op de markt, naar Humulus lupulus,

de Latijnse benaming voor het in bier cruciale ingrediënt hop. In maart 2016 werd een nieuwe brouwerij en bottelarij in gebruik genomen waardoor de jaarlijkse capaciteit werd verhoogd naar 80.000 hl. In 2016 werd 15.000 hl bier geproduceerd en telde de brouwerij 21 werknemers. Eind 2016 werd de brouwerij herdoopt tot Lupulus en het gamma Lupulus-bieren verder uitgebreid. De brouwerij is ondergebracht 18e-eeuwse Ardense boerderij en maakt deel uit van het patrimonium der Belgische Ardennen. Ze brouwen er schitterende bieren waaronder deze Jolly Poupée! Brussels Beer Project

True & False

(8,3% abv) Gebrouwen door Brussels Beer Project – Brussel in samenwerking met brouwerij De Molen – Bodengraven (NL)

Wazig blond bier met een witte fijne schuimkraag

Het aroma is verassend!

Gerookte geur uit een blond bier (Zeg maar een blonde stout!)

Het aroma van een gebluste BBQ

Zoete prikjes tussendoor

De eerste slokken zijn houtachtig

Gerookte mout

De bitterheid komt langzaam naar boven

Rokerige toetsen

Koffieprikken

Verbrande assen

Ook komt er tussendoor een chocoladesmaak

Eigenaardig bier die u letterlijk en figuurlijk verrast!


True & False Barrel Aged

(9,2% abv) Brussels Beer Project - Brussel

Het hierboven besproken bier werd na18 maanden gelegen te hebben op Bourbon Barrel-Aged 'Jim Beam & Heaven Hill' vaten met de hand gebotteld op 25cl flesjes Donkerblond bier met een fijne witte schuimkraag Het aroma is rokerig Minder doordringend dan het bovenstaande basisbier Ook een tikje vanille komt boven De eerste slokken zijn alcoholisch Minder koolzuur aanwezig Vanille toetsen Lichte bitterheid Witte chocolade Lichte houtsmaak Lekker!!!

Brusselaars Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan hebben in 2013 hun Brussels Beer Project gelanceerd en kwamen met een origineel idee op de biermarkt. Ze brouwden vier bieren (Alpha, Bêta, Gamma en Delta) en boden ze aan in enkele gerenommeerde Brusselse cafés waarna de consument er de beste moest uithalen. Dit bier lieten ze dan op grote schaal brouwen bij Brouwerij Anders in Halen. Vooraleer ze dit project starten hadden ze de wereld nog rondgereisd. Ze stopten met hun job en stortten ze zich volledig op hun brouwavontuur in de garage van Olivier.

Hun doel is creatieve bieren op de markt brengen liefst met biologische ingrediënten. Ze proberen ook typisch Brussels bier te creëren, die samensmelt met de typische ervaringen die ze elk op hun reizen hebben opgedaan. Ondertussen hebben hun bieren naam en faam verworven. Om niet meer afhankelijk te zijn van andere brouwerijen hebben ze 6 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe brouwerij in Anderlecht? Die zou een jaarlijkse capaciteit van 35.000 hectoliter hebben.

Met een tuin van bijna 1.000 vierkante meter en een taproom zullen ze op jaarbasis plaats bieden aan meer dan 25.000 bezoekers. Het project zal ook 25 gekwalificeerde en ongeschoolde banen opleveren. Uiteindelijk zullen zo dubbel zo veel mensen er aan de slag kunnen.

De werken beginnen in september. Een jaar later zou de nieuwe brouwerij de deuren moeten openen.

Zwarte Byter

(6,5% abv) Gebrouwen door brouwerij Feniks – Heule

Donker bier met een romige lichte beige schuimkraag Aangenaam moutig aroma Fruitige toetsen De eerste smaaktoetsen voorspellen al een aangenaam bier Gebrande indrukken van koffie Fruit komt naar boven en zorgt voor een aangename afwisseling Behaaglijke geroosterde bitterheid Afwisselend met een chocoladezoetje Mooi in balans Zoet bittere afdronk. Lekker bier voor slechts 6,6% Alc Nog een zwarte byter aub!!! Ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan maakte Biervereniging HOP

(Heerlijk Objectief Proeven) een eigen bier: Zwarte Byter. Het is een Black IPA geworden omdat dit een van de favoriete bierstijlen is van voorzitter Lode Van Biervliet en één die hoe langer hoe minder gebrouwen wordt. Het bier werd ontworpen door Bram Neudt uit Heestert en Stefaan Vandekerkhove uit Heule beiden bestuursleden van de vereniging. Een oplage van 500 liter werd gebrouwen in brouwerij Feniks in Heule/Gullegem. Om de vijf jaar wordt er bij HOP een nieuw bier gebrouwen. “'t Vage 4”, “Content”, “Hop Flower Power” en “'THOPe” gingen De Zwarte Byter vooraf.

Probeer ze allemaal eens, het zal u bevallen.

Groeten William en Geroen

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page